2 kwietnia w Paryżu, w Carreau du Temple, Peugeot zaprezentował po raz pierwszy swoją wersję food trucka, innowacyjną syntezę nowych doświadczeń w dziedzinie mobilnych usług gastronomicznych wysokiej jakości.
Foodtruck Peugeot, znany jako Le Bistrot du Lion (Bistro Lwa), zaprojektowany przez Peugeot Design Lab zagościł 14 kwietnia na Milan Design Week 2015, a potem w pawilonie francuskim na wystawie światowej w Mediolanie, która w tym roku odbywa się będzie pod hasłem „Wyżywienie planety, energia dla życia”.
Historia Peugeots rozpoczęła się ponad dwa wieki temu we Francji, ojczyźnie wyśmienitej kuchni i motoryzacji. I nie jest to dziełem przypadku, ponieważ obie te dziedziny odwołują się do precyzji, alchemii i innowacyjności. Już w 1810 r. młyn należący do rodziny Peugeotów zamienił się w wytwórnię brzeszczotów do pił. Działalność produkcyjna szybko nabierała tempa i w 1840 r. pojawił się pierwszy młynek do kawy Peugeot, a później, w 1874 r. pierwszy młynek do pieprzu Peugeot, którego mechanizm był objęty bezterminową gwarancją. W 1882 r. powstał pierwszy pojazd Peugeot, bicykl, a wkrótce potem kolejny wizjonerski produkt pierwszy automobil Peugeot. Od tamtej pory na całym świecie na drogi wyjechało ponad 65 milionów pojazdów tej marki. W 2015 r. Peugeot jako jedyna marka na świecie nadal zajmuje się zarówno wytwarzaniem ekskluzywnych akcesoriów kuchennych, jak i designem oraz produkcją pojazdów samochodów, rowerów, skuterów produkowanych w milionach sztuk.
Te dwieście lat obfitujące w kreatywne projekty o ciekawej stylistyce przynosi dziś owoce w postaci innowacyjnej koncepcji food trucka, jedynej w swoim rodzaju wizji mobilnych usług gastronomicznych Peugeot gwarantujących zadowolenie i rozkosz dla zmysłów.
Najlepsze składniki – świetny efekt
Zdaniem Cathala Loughnane kierującego Peugeot Design Lab:
„W centrum naszego twórczego myślenia są zawsze użytkownicy. W przypadku Foodtrucka Peugeot mieliśmy na względzie zarówno tych, którzy gotują, jak i konsumentów. Zaciera się granica między wnętrzem i stroną zewnętrzną Foodtrucka Peugeot, każdy może zobaczyć, co gotuje szef kuchni i jak przygotowywane są potrawy. A szef jest blisko gości. Poprzez formę chcieliśmy także zaznaczyć przekształcanie się »przed« w »po«. »Przed« – bo gdy Foodtruck Peugeot się przemieszcza, jest to kompaktowy van charakteryzujący się stylistyką Peugeota. »Po« – bo gdy Foodtruck Peugeot się zatrzymuje, zmienia się w restaurację Bistro Lwa, niespotykane dotychczas połączenie przestrzeni i funkcjonalności”.
Dzięki swoim liniom dopasowanym maksymalnie do wymagań technicznych Foodtruck Peugeot jest pojazdem kompaktowym, doskonale przystosowanym do użytku miejskiego. Krótkie zwisy zapewniają mu zwrotność, a duży rozstaw osi daje znaczącą przestrzeń użytkową. Po dotarciu do celu Foodtruck Peugeot rozwija skrzydła i podwaja swoją wielkość, zmieniając się w prawdziwy amfiteatr.
Bistro Lwa składa się z części służących do przygotowania posiłków, z części restauracyjnej, kawiarnianej, a ich przedłużeniem jest przestrzeń do słuchania mixów muzycznych w powiązaniu z uruchomioną niedawno przez markę platformą cyfrową Peugeot Music, która oferuje radio internetowe i wyjątkowe, niepowtarzalne playlisty.
Aby klienci mogli jak najmilej spędzić czas, Foodtruck Peugeot oferuje wszystko, co niezbędne, by ponad 30 osób mogło wygodnie zjeść posiłek na zewnątrz, w pobliżu Bistra Lwa: talerze, wysokie stoliki i parasole UMBROSA. I wszystko to odbywa się zgodnie z zasadami odpowiedzialności za środowisko, bo nie pozwolimy, by po konsumpcji w Bistrze Lwa na miejscu pozostał choćby ślad odpadów.
Dzięki 46-calowemu ekranowi oraz zestawowi 8 głośników nisko-średniotonowych (Medium) i 32 głośników wysokotonowych (Tweeter) marki FOCAL rozmieszczonych w vanie i przyczepie smakosze nie uronią żadnego gestu szefa kuchni. Głośniki FOCAL oddają niesłychanie wiernie każdy odgłos smażenia potraw na płytach kuchennych… efekt jest jeszcze bardziej imponujący, gdy podłączy się je do miksera w Bistrze Lwa, który zainaugurowali francuscy didżeje Adriano i The Reflex.
Aby zagwarantować, że Foodtruck Peugeot jest w pełni funkcjonalny i spełnia wszystkie normy homologacji i higieny, Peugeot Design Lab odwołał się do doświadczeń EUROMAG, firmy wyspecjalizowanej w zakresie food trucków. Samochód wyposażono w całkowicie profesjonalne, wielofunkcyjne przybory i sprzęt kuchenny, tak aby wyjść naprzeciw inspiracjom i talentom wszystkich szefów kuchni i każdego rodzaju kuchni: od wykwintnej, poprzez fusion aż po kuchnię molekularną.
Dysponują oni czterema grzewczymi płytami indukcyjnymi i frytkownicą. System wyciągu kuchennego zapewnia wysoką jakość powietrza, a stół chłodniczy o pojemności 400 litrów gwarantuje świeżość produktów. Szafa chłodnicza o pojemności 350 litrów utrzymuje napoje w niskiej temperaturze, a profesjonalny ekspres firmy ROCKET ESPRESSO zapewnia aromatyczną kawę.