Vlokswagen Trasporter II - z czym to się je??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Nabyłem Trasporter II zresztą Volkswagena
Jest to Diesel z turbodoładowaniem 1600.
Stał on 2 lata nieużywany i jak zacząłem jeździć to zaczął dymić mi z tłumika- nie jest to standardowe Czasami tworzy on skutecznie zasłonę dymną, więc mnie to niepokoi... Przy czym bierze minimalnie oleju ale w granicach normy...
Interesują mnie bliższe dane tego pojazdu- plusy i munusy tego autka
Z góry dziękuje za pomoc!!

Witam, tak na początku to gratuluje zakupu mam nadzieje ze będzie to wierne auto tak jak moje. Co do sprawy dymienia to powodów może byc kilka. Jeśli dymienie pojawia się nie tylko podczas pierwszego rozruchu zimnego silnika to mogą być 2 powody, a mianowicie: mogą być uszczelniacze na zaworach do wymiany.Jak auto stało długo to gumki mogły sparcieć, czyli popękac lub w jakiś inny sposób się uszkodzić, drugim powodem moze być turbina, nie wiem dokładnie jak w tym konkretnym przypadku, ale najczęsciej turbiny są smarowane olejem z silnika, jeśli więc turbina się rozszczelni to będzie dymił zwłaszcza przy rozgrzanym silniku w przeciwieństwie do opcji uszkodzonych uszczelniaczy.
Co do zalet i wad to mógłbym napisać wypracowanie na ten temat, tych pierwszych jest chyba więcej, moze dla tego ze jestem zakochany w tym auce. Swoją dorgą ja kupiłem swego w Otwocku ) Pozdrawiam i w razie kłopotów polecam się.
Może by jakieś spotkanko zorganizować w stolicy??

[ wiadomość edytowana przez: karrol dnia 2005-10-29 22:12:05 ]