Do znawców-jaki sprzeęt?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich
Zwracam sie jako laik o pomoc bo nie bardzo sie znam na car audio.
Otóż mam zamontowany w swoim Seicento radyjko Sony CDX-C7850R oraz z przodu głośniki Sony XS-F 1034 /trójdrożne 100mm/.
Problem polega na tym że jest to samochód służbowy (VAN) i z tyłu nie ma możliwości żeby wbijać jakiekolwiek głośniki w tapicerkę. Chce zomontowc coś "wolnostojącego" - tubę lub sobwoofer - tylko kompletnie sie na tym nie znam, nie wiem jaka jest miedzy nimi różnica, jak sie to podłącza do radia, jakie moce itd., jeśli macie jakieś inne pomysły z miłą chęcią posłucham.
POMOCY

po pierwsze - całe szczęście, że nie masz możliwości, żeby ładować głosniki z tyłu (tzw. efekt egzekucji dźwięku)
A co do zabudowy bagażnika to - pomijając fakt, że przy obecnym systemie przednim nie ma to sensu - skrzynia basowa jest duzo lepsza od tuby, do tego wzmacniacz i DONE

Na razie jednak szczerze poleciłabym pomyśleć o systemie przednim, bo coaxy i to jeszcze 10 cm to raczej nie moze porażać dźwiękowo.
Systemik i to najbardziej zadowalające bylyby 16,5 cm-owe midbasy, do tego wysokotonowe na podszybiu i można wtedy myśleć o rozbudowie, ale jestem wręcz pewna, że po zmianie głośników i wytłumieniu drzwi nie będziesz myślał o niczym więcej

Pozdrawiam!

Dzięki Aniu za odpowiedz ale nie do konca chyba sie zrozumieliśmy: jak wspomnialem autko jest firmowe i nie moge ingerowac w tapicerke wiec przednie glosniki musialem zalozyc w oryginalne otwory (czyli tylko 10-tki wchodzily w gre), o montażu w podszybiu tez nie ma mowy.
Jak tez wspomnialem w tyle tylko i wylacznie skrzynka lub tuba-ty obstajesz za wzmacniaczem i skrzynią-na wzmacniacz nie bardzo mnie juz stac a i miejsca tez nie ma tam za wiele. Pytanie czy ta skrzynia może chodzic bez wzmacniacza i jak ją podpiąć-do normalnych kabli głośnikowych czy jak? (tutaj jestem zimny

zrozumielismy sie do konca- to ze napisales, ze nie mozesz ingerowac w tylna polke, nie jest jednoznaczne z tym, ze nie mozesz ingerowac w tapicerke drzwi przednich- zwlaszcza ze to nie to samo w drugim wypadku, mowimy o panelu badz polpanelu (nakladce) a to nie jest to samo

Subwoofer potrzebuje wzmacniacza, nie wiem jakie glosniki masz, ale podejrzewam, ze na wzmacniaczu dlugo lub wogole nie ujada
Ciezki temat skoro mowy nie ma o zadnych przerobkach.

Witam
W odpowiedzi na twoje pytania, powiem/napisze tak: tuba, bądź też subwoofer nie bedzie chodził bez pieca, tzn bez wzmacniacza i to nie podlega dyskusji, chyba że chcesz słyszeć szumy i harczenie, to wtedy to jest najlepsze rozwiazanie. Jeśli nie ma możliwości zamontowania innych, lepszych i mocniejszych głośników na przód, to nie ma co myśleć o montażu tuby lub suba. Takie głośniczki 5" to na 100% za mało, żeby to miało ładnie grać i tu muszę przyznać rację poprzedniczce ANIIIII. Sub zamontowany w tak małym aucie jak SEI + 10centymetrowe głośniki z przodu = porażka, bo nie słyszałbyś nic oprócz dudnienia i trzasków tapicerki. Sub gra tylko niskimi częstotliwościami, więc konieczne jest założenie dobrze grającego systemu przedniego jeśli ma być razem z subem. I ponownie popieram poprzedniczkę ANIĘĘ: wyższość jakości dzwięku subwoofera nad tuba basową jest faktem niepodważalnym i bezdyskusyjnym . W twoim wypadku dobrym rozwiązaniem byłoby zrobienie skrzynki i zamontowanie jej z tyłu, ale nie z głośnikiem niskotonowym, lecz najlepiej trójdrożne, owalne głośniki 6 cali na 9 cali. Jeśli skrzynka bedzie porządnie zrobiona to może to ładnie zagrać, skoro nie możesz nic przerobić......

Naprawdę jeszcze raz wielkie dzięki za szybkie odpowiedzi.
Czy mówiąc o skrzynkach macie na myśli np. coś takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=76583086

e-e... nie do konca. Znowu bledne myslenie, ze im wiecej tym lepiej.
Polecam cos prostrzego - sam subwoofer JL Audio 30cm, w skrzyneczce, do tego wzmacniacz 4kanałowy na to i na głosniki z przodu
Dla JL-a warto wszystko, odwdzięczy sie niespotykaną wsrod innych subow tego świata mocą i dynamiką
Mogę przesłać kilka zdjęć takiej skrzyneczki i kilka zdjęć juz bagażnika wyposażonego w skrzyneczkę i wzmacniacz
A na takie kolumbryny szkoda miejsca czasami.
Allegro? - ryzykownie.

Pozdrawiam
Ania Seroka
Max Car Audio Bydgoszcz

Ok Aniu
Czekam na jakieś foto - może jak każdy facet/wzrokowiec zobaczę to szybciej zakumam

Tylko jeszcze maila potrzebuje odezwij sie na gg