Konto internetowe w banku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
zastanawiam się nad założeniem konta internetowego gdzyz nie chce mi się latać na pocztę za każdym razem jak coś kupuje. wiec zależny mi głównie na koncie do przelewów przez internet.
jakie konto polecacie? i z jakimi opłatami mogę się liczyć...

[ wiadomość edytowana przez: adrian05031991 dnia 2010-03-06 19:36:58 ]

Osobiście mam dwa konta. W PKO (do usunięcia). Miesięcznie pobierają 6,90 za utrzymanie konta plus płatności za każdy przelew. Drugie mam w mbanku i płacę tylko odsetki za kredyt odnawialny. Utrzymanie konta i przelewy są darmowe.

Cytat:
2010-03-06 19:49:54, robert_or3 pisze:
płacę tylko odsetki za kredyt odnawialny.

czyli za co konkretnie bo ja jestem żólty w tym

Cytat:
2010-03-06 20:12:06, adrian05031991 pisze:

Za to, że ma konto na - (minus)

A tak przy okazji tematu, tez od jakiegoś czasu zastanawiam się nad zmianą banku (obecnie PKO BP), tylko ja składniam się ku AliorBank.
Macie może jakieś doświadczenia z ROR-em w tym banku?

Ja mam konto osobiste w mBanku (eKonto) i jestem bardzo zadowolony.
Prowadzenie nie kosztuje nic. Darmowe są przelewy w kraju (czy zagranicę też to nie wiem), darmowe prowadzenie, darmowe karty bankomatowe, darmowe listy kodów do przelewów lub kody wysyłane smsem.
Darmowe wypłaty z bankomatów BZ WBK i euronetu.

Wadą jest zerowe oprocentowanie, brak "prawdziwych" oddziałów banku (dla lubiących kontakt osobisty zamiast telefonicznego) i stosunkowo niewiele bankomatów (na śląsku to nie problem bo i WBK jest i euronet w każdym centrum handlowym).

Kredyt odnawialny do kredyt przyznawany do konta. Coś jak możliwość zrobienia debetu na określoną maksymalną kwotę za konkretne odsetki. Odsetki płaci się od kwoty faktycznie pożyczonej, a nie maksymalnego limitu i tylko za czas gdy są pożyczone. Czyli jeśli masz limit np 10000zł, a wybierzesz o 100zł więcej niż masz środków na koncie, wtedy właśnie uruchamia się kredyt odnawialny i płacisz odsetki za te 100zł. Jeśli wpłacisz na konto te 100zł po 2 dniach to zapłacisz odsetki od 100zł za 2 dni.
Odnawialny dlatego że umowa jest automatycznie odnawiana co rok, za co niestety brana jest odpowiednia prowizja.

[ wiadomość edytowana przez: barcin dnia 2010-03-06 21:34:17 ]

Cytat:
2010-03-06 20:12:06, adrian05031991 pisze:

Przeniosłem kredyt odnawialny z pko czyli mogę mieć minus na koncie. Tyle że płaci się odsetki zależne od tego jak duży jest ten minus. Co do bankomatów to w mbanku darmowe są euronet, cash4you, alior, bz wbk. Jakie jeszcze nie wiem. Ponadto w żabce i w jakimś freshmarkecie można wpłacać pieniądze na konto. Aha i informacja smsem o przelewach jest płatna.

Wszystkie banki są do du*y i różnią się tym, że jedne są mniej do du*y, a drugie bardziej do du*y.

Howgh

zastanawiam się na kontem Inteligo. ma ktoś? są jakieś opłaty na starcie czy coś takiego?

są opłaty za prowadzenie konta i przelewy :/
IMO nie opłaca się

TYLKO mBank.

Wszystko GRATIS: przelewy, prowadzenie konta ROR, inwestycyjnego, oszczędnościowego itp.
Bankomaty: Euronet, WBK, CashForYou; za granicą wszystkie GRATIS.

Świetna integracja z innymi usługami: konto oszczędnościowe eMaxplus, lokaty jednodniowe, ubezpieczenia, kredyty itp.

Można od czasu do czasu trafić na promocję w której kartę kredytową dostaje się gratis (bez opłaty miesięcznej).

Wada - trudno wypłacić jednorazowo większą gotówkę.

Nie jestem agentem tego banku chwale tylko inteligentne rozwiązania.

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2010-03-07 15:51:20 ]

Cytat:
2010-03-07 15:47:32, -JACO- pisze:
Wada - trudno wypłacić jednorazowo większą gotówkę

Wystarczy telefon do konsultanta i prośba o podniesienie limitu operacji
Nawet do 10000 zł.
Ciężko tylko taką kwotę wyjąć z bankomatu
Przerabiałem już to

Cytat:
2010-03-08 09:35:18, krzychu_ch pisze:
Wystarczy telefon do konsultanta i prośba o podniesienie limitu operacji

można to też zrobić przez internet. limity dzienny, miesięczny można sobie zmieniać do woli i za darmo choćby i co 5 minut

Cytat:
2010-03-08 09:35:18, krzychu_ch pisze:
Wystarczy telefon do konsultanta i prośba o podniesienie limitu operacji Nawet do 10000 zł. Ciężko tylko taką kwotę wyjąć z bankomatu

Z zasady nie wypowiadam się o mBanku Ale tutaj jest kwestia informacyjna, więc będzie precedens

Z NCR'a Euronetu wyciągniesz jednorazowo max 3900 PLN.
Z BZ WBK max. 3000 PLN.
Z Diebold Euronet'u - max 2900 PLN.
Cash4You - jednorazowo (sic!) - max. 400 PLN.

Bankomaty to totalnie nie moja branża, ale to akurat jakoś zapadło mi w pamięć.

Cytat:
2010-03-07 14:32:54, adrian05031991 pisze:
zastanawiam się na kontem Inteligo. ma ktoś? są jakieś opłaty na starcie czy coś takiego?

W obydwu bankach PKO jest inteligo. Ja mam w tzw. PKO skarbonce i zamierzam je zamknąć właśnie ze względu na opłaty. Miesięcznie za utrzymanie konta płacę 6,90 co rocznie daje 82,80. Jak doliczyć opłaty za przelewy wyjdzie ze 150 zł. Za te pieniądze mogę podnieść stan licznika o jakieś 600 km

Ja z mbanku jestem bardzo zadowolony. Nie przeszkadza mi zerowe oprocentowanie, raczej cieszy wysokie limity kredytowe- z nadmiarem pieniążków na koncie nie mam problemów. Zresztą od oszczędzania są inne produkty bankowe. Konto darmowe. Jest też możliwość osobistego kontaktu, jakbym potrzebował, w punktach na terenie galerii handlowych

Cytat:
2010-03-08 12:47:00, DeeJay pisze:
(...) Cash4You - jednorazowo (sic!) - max. 400 PLN. (...)

Od roku wypłacam z Cash4You po 3tys jednorazowo.
Konto oczywiście w mBanku.

Jak ktoś chce to może sobie wypłacać i 30 tys dziennie.

Cytat:
2010-03-08 20:54:02, slawekk pisze:
Od roku wypłacam z Cash4You po 3tys jednorazowo. Konto oczywiście w mBanku. Jak ktoś chce to może sobie wypłacać i 30 tys dziennie.

chcieć to sobie można ...ale wypłacać do woli ?:

! NIE w naszym kochanym kraju

Cytat:
2010-03-08 12:47:00, DeeJay pisze:
Z NCR'a Euronetu wyciągniesz jednorazowo max 3900 PLN.

Jednorazowo tak, ale możesz pykać raz za razem po te 3900 aż do wys. limitu.

Cytat:
2010-03-08 21:03:10, bogdan1 pisze:
chcieć to sobie można ...ale wypłacać do woli ?: ! NIE w naszym kochanym kraju

Na prima aprilis szykują niespodziankę

Ciekawie w takiej sytuacji wyglądałoby wypłacanie 10-15tys

Oby euronet nie wpadł na taki "wspaniały" pomysł.