Wymiana oleju w skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Ostatnio wymieniłem u siebie olej w skrzyni (manual) i dyferencjale. Przed wymianą biegi wchodziły gładziutko. A po wymienie ciężko wchodzi 1 i 2 bieg ale tylko przy zimnym silniku jak sie silnik rozgrzeje to jest ok. Co sie mogło stac?

Zalałeś zły olej

No właśnie co zalałeś i ile?

No olej moze i nie byl zbyt dobry. Byl to HIPOL wg klasy GL-4 80W/90. Stan taki jak powinien byc a wiec pod korek zalewowy (przelało się)

I taki sam zalałeś do skrzyni i mostu.

KA TA ST RO FA.

Klasa klasą, a życie życiem.

Wódka polska to jest dobra, ale co do oleju to się sam przekonałeś.

A ty myślisz,że dlaczego w katalogach podają jaki olej jest dedykowany do danego auta.

Toś mnie facet telepnął tym Hipolem.

q...wa tak myslałem. To jaki wg Ciebie powinien byc w skrzyni a jaki w moscie?

Cytat:
2006-02-10 10:34:48, Jarek1234 pisze:
q...wa tak myslałem. To jaki wg Ciebie powinien byc w skrzyni a jaki w moscie?

pisalem o tych olejach juz ze 2 razy!!! przejzyj starsze tematy to znajdziesz dokladne nazwy i linki do stron producentow

[ wiadomość edytowana przez: tolo84 dnia 2006-02-10 10:45:25 ]

Użyj wyszukiwarki, temat poruszany wiele razy.
Nie jestem pewien co do piątki:
Skrzynia ATF(np. MOBILA)
Most Castrol SAF-XO(zamiast proponuję SAF-X), lub Dynadriwe,lub EP80)
Polecam jednak wyszukiwarkę bo skrzynie różne i mosty różne.

Ale po co wogóle sam olej wymieniasz przecież to robią za darmo w warsztatach i oni mają katalogi.

Ok. Dzieki za podpowiedzi. Chyba wlasnie zly olej jest przyczyna moich klopotow. Teraz trzeba bedzie pare zloty zainwestowac Castrol ok. 50 zl za litr a mobil ok 35 zl za litr. jednak na olejach nie ma co oszczedzac za hipola zaplacilem 12 zl za litra ale policzyc wymiane i koszty to wyjdzie na to samo jakbym zalal odrazu Castrola i Mobila. Jednak Polak jest zawsze madry po szkodzie

Nie chyba zły tylko napewno!
Hipol do BMW ehhh
Przeciez BMW dedykuje oleje do swoich aut....

Bał bym sie wlac hipol do swojego auta....

ehhhh