Było ASO - nie ma ASO ...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wyczytałam dzisiaj w prasie lokalnej pt. "Dziennik Polski", że cyt.:
"Toyota Motor Poland Co. ltd uprzejmie informuje, że z dniem 20 października 2006 r. firma P.U.H. Auto Complex, prowadząca działalność dealerską Toyoty w Nowym Sączu, przy ul.Wielogłowy 188 oraz w Nowym Targu przy ul.Szaflarskiej 139 utraciła status Autoryzowanego Dealera Toyoty, ..."
Piszą jeszcze, że w listopadzie będzie uruchomiony "zastępczy obiekt dealerski" (?????) w Sączu i działalność tę będzie prowadziła niejaka firma Kobos sp.j. przy ul.Tarnowskiej.
Nic mi te wszystkie nazwy i adresy nie mówią, ale tubylcy pewnie będą wiedzieć o co i o kogo chodzi.
Pozdrawiam - Wasza Babcia

Wielogłowy to przedłużenie ulicy Tarnowskiej.

Byłem tam w sobotę i faktycznie w budynku gdzie do tej pory stały autka Toyoty stoją teraz Suzuki (jedna rodzina właścicieli).
Gdy byłem tam ostatnio, i jeszcze istniał salon Toyoty, zagadałem gościa w serwisie o Aurisa. Stwierdził, że niewiadomo kiedy się pojawi i wspominał coś, że to juz go nie specjalnie interesuje ponieważ będą rezygnować ze wspołpracy z TMP, bo już nie dają rady. Wymagania jakie stawia właścicielom TMP sa coraz trudniejsze do zrealizowania, wtrącaja się we wszystko, łącznie z wystrojem salonów, a ceny takie, że na autach zarabia się grosze. Podobno nadal będą handlowac Toyotami ale juz nie pod patronatem TMP.
Co do Kobosa to nie mam pojęcia co to.Jak się pojawi zdam relację

Kobos to diler ze Zgłobic koło Tarnowa (jeżeli to ta sama Kobos ). Szkoda że znika diler z NS i NT, bo była to zawsze jakaś alternatywa w stosunku do Tarnowa, wg. niektórych moich znajomych ostatnio nawet lepsza.

Cytat:
2006-10-30 14:03:00, kitza pisze:
Gdy byłem tam ostatnio, i jeszcze istniał salon Toyoty, zagadałem gościa w serwisie o Aurisa.

toz on ponoć na australijski rynek

Cytat:
2006-10-30 14:03:00, kitza pisze:
Byłem tam w sobotę i faktycznie w budynku gdzie do tej pory stały autka Toyoty stoją teraz Suzuki

Nic nie chcę mówić, ale zamienił stryjek.......

Mam kolegę, którego teść ma salon Suzuki w Białym. Z tego, co słyszałem jakie są kontrole i do czego się czepiają, to Toyota daje pełen luz swoim dealerom

Cytat:
2006-10-31 09:14:10, wobaj pisze:
Kobos to diler ze Zgłobic koło Tarnowa (jeżeli to ta sama Kobos ). Szkoda że znika diler z NS i NT, bo była to zawsze jakaś alternatywa w stosunku do Tarnowa, wg. niektórych moich znajomych ostatnio nawet lepsza.

Dlaczego szkoda - jeżeli nie oddadzą Kobosowi swoich mechaników do dopiero będzie alternatywa. Bez logo toyoty na pewno będą tańsi. A od kiedy jesteśmy w unii europejskiej nie ma wymogu robienia przeglądów gwrancyjnych w ASO. Można je robić w niezależnych serwisach i gwarancja jest zachowana - ważne aby użyte części (szczególnie filtry) były orginalne. No ale nie wszyscy o tym wiedzą albo się boją bo przez serwisy ASO są błędnie informowani - a zawsze trochę złotych można zaoszczędzić na przeglądzie.

Cytat:
2006-11-02 07:19:32, kajjo pisze:
Można je robić w niezależnych serwisach i gwarancja jest zachowana

Ooo kufa, tego nie wiedziałem Kajjo, a czy te niezależne serwisy, to są w jakimś "spisie", czy pierwszy, lepszy warsztat moze wykonywać przeglądy serwisowe ??? Nie śmiejcie się, pytam, bo na prawdę zielonego pojęcia nie mam jak to teraz jest z tymi serwisami ?

Nie ma spisu takich niezależnych serwisów.
Najlepiej korzystać z takich które kiedyś były ASO i nimi przestały być. Pracują tam ludzie z certyfikatami toyoty i przez nią przeszkoleni, mający dostęp do publikacji serwisowych i sepcjalistycznego wyposażenia (bo takowe rzeczy trzeba było mieć będąc ASO). Jeżeli taki serwis zrobi przegląd gwarancyjny i zastosuje orginalne części nikt nie będzie w stanie takiego przeglądu zakwestionować a na pewno będzie tańszy.

Cytat:
2006-11-01 10:06:39, marcin032 pisze:
Nic nie chcę mówić, ale zamienił stryjek.......

Tu akurat nie było zamiany.
Oba salony powstały mniej więcej w tym samym czasie.
Dealer nazywa się Czerwiński, ma żonę i cókę.
Żona prowadziła Toyotę, córka Suzuki, a gość otwiera salon Opla. Skoro rezygnują z Toyoty to pewnie żona przejmie salon Subaru.

Co do przeglądów to ciekawaa sprawa. Ciekaw jestem jak odszukać taki serwis i czy po jednym przeglądzie w takim serwisie, ASO zrobi następny?

Cytat:
2006-11-02 22:54:47, kitza pisze:
.... czy po jednym przeglądzie w takim serwisie, ASO zrobi następny?

Oczywiście że zrobi. Tak im to wjeżdża na ambicje żę zrobią wszystko aby udowodnić klientowi że są lepsi. Po za tym dla nich każdy klient to jest kasa którą w sporej ilości zabiera im TMP na różnego rodzju marketing.

Cytat:
2006-11-02 22:54:47, kitza pisze:
.... czy po jednym przeglądzie w takim serwisie, ASO zrobi następny?

Oczywiście że zrobi. Tak im to wjeżdża na ambicje żę zrobią wszystko aby udowodnić klientowi że są lepsi. Po za tym dla nich każdy klient to jest kasa którą w sporej ilości zabiera im TMP na różnego rodzju marketing.

No to zostaje tylko znaleźć taki serwis bo przegląd blisko

Już dokładnie wiem dlaczego zniknęło to ASO Toyota.
TMP wypowiedziała umowę właścicielowi.
Nie spodobało im się to, że tuż obok, właściwie przez ścianę, stał salon Suzuki należący do córki gościa.
Nie rozumiem dokładnie tego bo nowy salon juz się stawia, tyle tylko, że nie przez ściane a w odległości niespełna kilometra

[ wiadomość edytowana przez: kitza dnia 2006-11-08 14:04:02 ]