Zabezpieczenie uszczelek na zimę, czym ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy jest jakiś środek do zabezpieczenia uszczelek w drzwiach, bagażniku, klapy, przed działaniem mrozu ?? Coś ala płyn/pasta, czym by można pokryć uszczelki żeby się nie "przyklejały" w mrozy.

Pamiętam z Poldolota, że czasem było to duuuuuużym problemem i czasem aż strach brał, żeby nie zniszczyć gumy.

Myślałem o czymś na bazie silikonu, albo coś w tym guście, coby zabezpieczyło gumki

pozdrawiam,

Ps. Archiwum przekopałem i nic nie znalazło.

Ja przez lata smarowałem gliceryną kupowaną w aptece.
trochę można się pobrudzić przy wsiadaniu ale 100% skuteczności
Teraz kupuję coś takiego w sprayu za 8 zł z gąbką - też dział rewelacyjnie - przetestowane na największych mrozach.
Można też WD-40 ( mój koleś tym psika ) ale śmierdzi mocno

Cytat:
2006-10-27 08:52:36, Budrysek pisze:
Teraz kupuję coś takiego w sprayu za 8 zł z gąbką - też dział rewelacyjnie - przetestowane na największych mrozach.

Kolego możesz napisać nazwę tego specyfiku i gdzie kupiłeś??

W kazdym sklepie z chemia motoryzacyjną dostaniesz silikon w szpreyu do uszczelek i elementów gumowych. Jak parkowałem jeszcze pod chmurką, stosowałem coś takiego i nigdy nie miałem problemów.

Musze cos takiego skolowac, ale umnie w sklepie nie ma. Moje uszczelki az prosza zeby je posmarowac, czuc jak sie drzwi otwiera.

Cytat:
2006-10-27 09:56:33, CzapCzap pisze:
Musze cos takiego skolowac, ale umnie w sklepie nie ma. Moje uszczelki az prosza zeby je posmarowac, czuc jak sie drzwi otwiera.

i po kłopocie

Cytat:
2006-10-27 10:03:18, marcin032 pisze:
i po kłopocie

Hmmmmm na szpreju nic nie pisze, wierzę Ci na słowo, trzeba będzie się za tym rozglądnąć, niby produkty K2 są dobre, więc nie powinno być problemów.

pozdrawiam,

Ps. Madzia czytałaś ode mnie PW ??

Cytat:
2006-10-27 11:44:53, Fiskomp pisze:
Ps. Madzia czytałaś ode mnie PW ??

tak czytała i zaraz odpisze

Marcin dzięki za linka, zaraz to kupię o to chodziło.

właśnie na stacjach benzynowych się pojawiają teraz takie preparaty

Wlasnie posmarowalem uszczelki , wazelina kosmetyczna, odrazu widac ze guma odzyla . Przeczytalem na forum VW wlasnie, ze Wazelina techniczna jest dobra na usczelki, a kosmetyczna tez mozna.
Podobno ludziom nie zamarza, a ten preparat K2 tez polecaja.

Cos trzeba będzie pomysleć bo nie chcę jak w ubiegłym roku wsiadać do auta przez bagażnik
Dobrze że było jeszcze wcześnie to obyło sie bez widowni

Ja stosuję coś takiego co nazywa się "Uszczelka", właśnie w spraju z gąbką. Sprawdza się.

Cytat:
2006-10-27 11:53:02, madzia_83 pisze:
Marcin dzięki za linka, zaraz to kupię o to chodziło.

No to przepłacisz dziewczyno jak nic

Kupiłem ten środek na pierwszej lepszej stacji, dałem za niego 7 zł

Jutro zabieram się za renowację uszczeleczek, przy okazji wymienię płyn spryskiwaczy na zimowy

Teraz czekam tylko na owiewki, a w listopadzie zmiana gum na zimowe i u koompla małe poprawki lakierniczo-reperacyjne

Tak więc zima mi będzie niestraszna.

pozdrawiam,

Witam.

Już po silikonowaniu uszczeleczek, a przy okazji spostrzeżenie:

Nie opłaca się tego SIL'a w szpreju, ciężko rozprowadzić i go aplikować. Jednak ten z gąbką byłby najlepszy.

Jeżeli ktoś go używał, proszę o podanie jego nazwy handlowej.

pozdrawiam,

Fiskomp

Cytat:
2006-10-28 14:23:46, Fiskomp pisze:
Witam. Już po silikonowaniu uszczeleczek, a przy okazji spostrzeżenie: Nie opłaca się tego SIL'a w szpreju, ciężko rozprowadzić i go aplikować. Jednak ten z gąbką byłby najlepszy. Jeżeli ktoś go używał, proszę o podanie jego nazwy handlowej. pozdrawiam, Fiskomp

przeca napisałem - "usczelka"

ja mam Sila, bo Ojciec kupił, nie wiem jak działa...

ale mam też spray kupiony na Orlenie, marki Orlen kupiłem i jest ok, fajnie się napsikało na uszczelki, i zupełnie inne drzwi

pzdr

ja kupuje w aptece gliceryne- jest teraz w plastikowych buteleczkach jak woda utleniona. latwo sie wyciska na kawalek gabki. najpierw myje uszczelki dokladnie, susze i nacieram gliceryna. odczekuje az guma ja wypije- nadmiar scieram. moim zdaniem dobry tani sposob. [do opon tez -zalozonych lub takich ktore przechowuje]