Czujnik prędkościomierza

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanko. Nie działał mi prędkościomierz i zagłębiłem sie w jego przyczyne i mianowicie znalazłem tą wtyczkę przy moście i jeden z dwóch kabelkór był oderwany. Wypiąłem ją i "fachowo" to naprawiłem na szybkozłączkę. przeczyściłem i wsadziłem spowrotem. Licznik jak nie działał tak nie działa. Jaka może być tego przyczyna. Raczej chyba nie pomyliłem kabelków chociaż tego nie moge wykluczyć, robiłem to dokładnie lecz to chyba nie ma znaczenia. Zanim sie za to zabrałem to będąc na komputerze wykazało błąd czujnika prędkościomierza i został on skasowany. Co sprawdzić jeszcze??? Pomóżcie

Spróbuj wypiąć ta wtyczkę, włączyć zapłon, nastepnie go wyłączyć podpiąć wtyczkę i sprawdź czy działa, jeśli nie to może sam czujnik jest walnięty.

Dzieki za rade. A tak apropo gdzie znajduje sie ten czujnik? Nie chodzi Tobie chyba o wtyczke prawda??

Wtyczka z reguły wpinana jest w czujnik

Witam !
A ja zapytam o podobną rzecz.
Otóż w innym wątku pytałem na forum o skaczące wskazania obrotomierza. Tym razem chchiałbym zapytać o prędkościomierz.
Otóz kilkanaście dni temu prędkościowierz zaczął mi "wariować" pokazywał różne skokowe prędkości i po kilku dniach "umarł". Razem z nimprzestał działać licznik zużycia paliwa i licznik kilometrów.
Jaka może być tego przyczyna ?? Jestem raczej laikiem.
Czy w Beemce jest jakaś linka prędkościomierza , czy tak jak jest napisane w różnych wątkach czujnik.
Pozdrawiam

Cytat:
2006-12-26 21:57:04, grzesiekswiader pisze:
Witam ! A ja zapytam o podobną rzecz. Otóż w innym wątku pytałem na forum o skaczące wskazania obrotomierza. Tym razem chchiałbym zapytać o prędkościomierz. Otóz kilkanaście dni temu prędkościowierz zaczął mi "wariować" pokazywał różne skokowe prędkości i po kilku dniach "umarł". Razem z nimprzestał działać licznik zużycia paliwa i licznik kilometrów. Jaka może być tego przyczyna ?? Jestem raczej laikiem. Czy w Beemce jest jakaś linka prędkościomierza , czy tak jak jest napisane w różnych wątkach czujnik. Pozdrawiam

predkosciomierz i licznik kilometrow dzialaja elektronicznie i sa podpiete do czujnika znajdujacewgo sie w dyfrze, a wskaznik zuzycia paliwa dziala na tej zasadzie ze przeliczane sa obroty silnika i predkosc, a gdy predkosciomierz nie dziala wskaznij zuzycia paliwa tez nie bedzie dzialal bo nie sa mu dostarczne dane

Witam,wlasnie dzis mam podobny problem,przestal dzialac licznik predkosci i kilometrow,obrotomierz chodzi i co ciekawe w tym samym czasie przestala dzialac pompa paliwa,chodzi mi tylko na "gazie" prosze o jakas pomoc.model bmw 5 e34 24V 1992r.

Bezpieczniki???

bezpieczniki sprawdzil elektryk,moze cos w kompie np rozlaczylo wtryski,chyba ze padla pompa paliwa,bo cos juz ostatnio slaba byla,jak najlepiej sprawdzic pompe czy chodzi bez wyciagania ??

Odepnij wtyczkę z pompy i podłącz bezpośrednio zasilanie. Będziesz słyszał czy pracuje.

pompa pracuje,tak jakby wogole niedostawal pradu,czy jest jakis przekaznik co steruje komputerem ??

Rozpołów wtyczkę pompy i ściśnij jej styki aby uzyskać elipsę.
Będziesz miał pewność, że masz dobry styk. (miałem taki problem)

Cytat:
pompa pracuje,tak jakby wogole niedostawal pradu,czy jest jakis przekaznik co steruje komputerem ??

Nie bardzo rozumiem, to pracuje czy nie pracuje???

I bez potrzeby nie niszcz wtyczki przez sciskanie wtyków. Najpierw proponuję znaleźć przyczynę usterki a potem ewentualnie rozpoławiać wtyczkę.

Cytat:
2007-02-19 18:39:39, Milas pisze...) I bez potrzeby nie niszcz wtyczki przez sciskanie wtyków.(...)

Ścisnąć, to nie znaczy ... zniszczyć - kolego

pompa pracuje,elektryk sprawdzil czy jest prad w kablach ktore dochodza do pompy i okazalo sie ze niema a na krotko pompa pracuje,dlatego pytam sie czy jest jakis przekaznik sterujacy pompa-komputerem,niewiem.

Któryś z tych co sie znajdują na podszybiu, ale już nie pamiętam który

A jak sprawdzał to napięcie? Zasilanie pompy generalnie jest podawane tylko wtedy, kiedy kręci silnik, czyli np. przy pracującym rozruszniku. Nie wystarczy włączyć zapłon.

sprawdzal to elektryk,takze pompa chodzi napewno,mam wrazenia jakby cos z komputerem bylo,bo na instalacji gazowej chodzi idealnie,ale ma swoj komputer,dzieki zapomoc,jutro jade do serwisu,jak cos to napisze.

Elektrycy generalnie nie znają się raczej na samochodach, dlatego napisałem:
Cytat:
A jak sprawdzał to napięcie? Zasilanie pompy generalnie jest podawane tylko wtedy, kiedy kręci silnik, czyli np. przy pracującym rozruszniku. Nie wystarczy włączyć zapłon.

juz wszystko jasne,dziala mo pompa i predkosciomierz,efekt byl taki ze blisko zbiornika paliwa urwala sie cala wiazka kabli ktora za to odpowiada,dlatego nie bylo doplywu pradu do pompy.ta wiazka jest schowana dosc gleboko,takze niema mozliwosci jej zobaczenia,za pompe odpowiada niebieski przekaznik przy komputerze i bezpiecznik nr 23 latwo to sprawdzic,wystarczy podlaczyc kontrolke z zarowka i wlazyc zaplon,jesli zgasnie w ciagu 5-6 sekund to znaczy ze przekaznik pompy jest sprawny.pozdrawiam i dzieki za pomoc.