Popsuty szyberdach e-36

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam elektryczny szyber w e-36 i nie lada problem
do góry śmiga bez problemu ale gdy chcę go otworzyć do środka
idzie do połowy a potem sie blokuje
otwiera sie może na 10 cm
może ktoś już coś takiego robił
dzieki za pomoc

Cytat:
2005-09-06 20:04:07, marasmaras pisze:
witam mam elektryczny szyber w e-36 i nie lada problem do góry śmiga bez problemu ale gdy chcę go otworzyć do środka idzie do połowy a potem sie blokuje otwiera sie może na 10 cm może ktoś już coś takiego robił dzieki za pomoc

Sprawdź sobie czy ci coś nie wpadło do szyny (prowadnicy) mi się tak blokował bo miałem kawałek plastiku

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz9 dnia 2005-09-06 22:17:49 ]

[ wiadomość edytowana przez: Mariusz9 dnia 2005-09-06 22:18:35 ]

patrzałem ale nic nie ma
prowadnice są czyste

mam podobny proble otwiera się zawsze bez problemu natomiast czsem nie chce się zamknąć podczas zamykania bzyczy mi cichutko włącznik myślę że tu tkwi problem

problem tkwi w tym ze nie bzyczy tylko jakby krzywo szedl
aż na lakierze są wydarte ślady

Cytat:
2005-09-09 14:56:00, marasmaras pisze:
problem tkwi w tym ze nie bzyczy tylko jakby krzywo szedl aż na lakierze są wydarte ślady

jesli ci krzywo idzie to możesz mieć złamany zaczep co chodzi w prowadnicy (nie wiem czy dobrze nazwałem chodzi mi o to co trzyma szyberdach i jest w prowadnicy) bo jeśli tak to linki do wymiany pozdr

witam.Ja mam manualny szyber ,ale tez mam z nim problem do gory idzie jako tako ,ale zamknac i odsunac to juz jest praktycznie nie mozliwe bez uzycia sily i srubokretu.Bylem w takiej desperacji ze rozkrecilem caly szyber mialem go rozlozonego na czesci drobne i ....mialem pekniety plastiki ktore trzymaja ta blache czyli oslone metalowa,kiedy uporalem sie z tym okazalo sie ze linki sa rozciagniete i sam chociaz bym chcail nie uporam sie z tym.Przy wymianie linek trezba miec juz troche doswiadczenia i jakis tam odpowiedni sprzet.JA SIE PODDALEM! .Ale zycze Tobie powodzenia.

Witam,
nie mam problemu z otwieraniem czy zamykaniem w srodku cos klekocze.
od czego zaczac zeby rozebrac szyberdach?
pozdr

Cytat:
2005-09-11 17:02:09, ELkurczako pisze:
od czego zaczac zeby rozebrac szyberdach? pozdr

Od podsufidki.

zeby wyciagnac szyberdach musisz najpierw sciagnac boczki na slupkach 2 przednie i te 2 tylne,wsumie srodkowe jakbys zciagnal tez by bylo dobrze aczkolwiek mi udalo wyciagnac podsufitke bez sciagania srodkowych(mialem wiecej do kombinowania)potem odkrecasz raczki w podsufitce i od kierowcy i pasazera 2 oslonki (te przeciw sloncu )potem rozkladasz przednie siedzenia jak najbardziej do przodu i skladasz oparcia i podsufitka sciagnieta.Potem szyberdach no to pozostaje Tobie troszke do odkrecenia srub i to wszystko.Milej zabawy

ja z kolei mam problem bo nie za kazdym razem mi dziala ten szyberdach raz dziala raz nie jak mu sie chce co moze byc z nim nie tak

jezeli strzela i cos pyka wszyberdachu stawia go na bok to na 100% walnieta jest linka...prowadnice linek na lukach sa miedziane(chyba)sniedzieja linki sie zacieraja i wieloklin w korbce przeskakuje po lince koszt naprawy 150zł(linki) dwie flaszki z kumplem paczka fajek i w chu...j nerwow

pozdrawiam

P.S ja to musze robic drugi raz bo auto bylo mi potrzebne a panowi elinki mieli przywiesc za 2-3 dni

witam!
U mnie szyberdach też szwankuje. NIby wszystko jest ok, tylko nie zawsze moge na niego liczyć...
Zaczyna działać dopiero po dłuższej jeździe.. po przekręceniu zapłonu moge zapomnieć o przewietrzeniu wnętrza... dopiero po jakims czasie... zaczyna działać.. i jak działa to raczej bez problemów, w jedną i drugą stronę idzie prosto. Po prewnym czasie znowu przestaje działać.. znowu zaczyna.. Jak wyłącze silnik to przeważnie szyberdach przestaje działać. Aha.. jak jest zamknięty słychać taki metalczny stukot... jakby ta wysuwana mała owiewka się tam telepała..
Najlepszy motyw: jak otworze drzwi, albo uchyle okno, trzymając palec na przycisku od"działającego" w tym momencie szyberdachu, ten sie zatrzymuje i klapa.
Zwariował...
Czy to może być kwestia wymiany samego pstryka.. czy też jestem skazany na rozbieranie całości na kawałki ...??
Pozdrawiam

tez zdeka wiesza mi sie szyberdach i nie wiem oco mu chodzi nieraz sie otwiera nieraz nie albo juz sie zamknac nie da tak jak by gubil prad nie wiem co jest raczej nie bedzie tam problem z prowadnicami czy linkami tylko cos z elektryka czy jak zimny nie dziala nie ma tam jakiegos czujnika na zimno ze nie dziala nie wiem prosze o pomoc jakas co i jak robic

Witam.

Zabieram sie lada dzien za wymiane linek i mam pytanie do kolegow ktorzy juz to robili, jak jest mocowana podsufitka do dachu ? Czy jest na zaczepach ? Czy jest klejona ? jak ja pozniej spowrotem przymocowac jesli jest klejona ? jaki klej ? A jesli na zaczepach to jak zdemontowac aby ich nie polamac ?

Aha i jeszcze jedno czym smarowac prowadnice i linki ?

Pozdrawiam

No i wziolem sie za szyberdach.
Hmm caly dzien walki i lipa Wyciagnolem go na zewnatrz i tu zaczely sie schody, jak go rozkrecic na czesci pierwsze ? od czego zaczac, zeby dostac sie do linek i je wymienic.

Czy ktos wie, czy ktos to robil prosze o pomoc !

Dziekuje i pozdrawiam

A mozesz dokładnie opisać jak go wyciągnąłeś

witam dolączam sei do grona szyberdachowców. Tez ma malutki problem mianowicie na poczatku jak kupilem auto wszystko smigalo otem dach szedl do polowy gdy go wsówalem, pozniej zaczal podnosic jedną stronę a teraz to juz lipa na maxa nie dzwiga wogule, a odsuwa do polowy. A co najgorsze to cos w nim klepie jak wpadam w jakas nierónosc... ma kots jakis pomysl co to oze byc i czy wogule warto go naprawiac czy nie lepiej kupic uzywke pewna.... moj dach to manual.... jesli ktos jest z Krakowa i wie gdzie mozna dach naprawic.. prosze o pomoc pozdrawiam

cos strzela i pyka bo linki zardzewialy w prowadnicach trzeba caly wyjac i linki zmienic koszt 150zł

pozdrawiam

Witam cieplutko

Mam problem- w mojej beci 325i coupe rocznik 92' posiadam elektrycznie podnoszony i odsuwany szyberdach. W tej chwili przy próbie podniesienia lub odsunięcia, uruchamia sie silniczek, lecz słychać tylko stukanie, tak jakby coś przeskakiwało i nie ma możliwości podnoszenia ani otwarcia. Co może byc tego przyczyna? Jak usunąć tego typu usterkę i jaki może być ewentualny koszt naprawy?poradźcie jak to naprawić lub komu to zlecić w okolicach Krakowa.

Pzdr.