Toyota Avensis "02 2.0 diesel Check engine - bład Air mass..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam szanownych kolegów , problem mam z Toyota Avensis 2.0 diesel , a ze z tą marką malo mialem doczynienia proszę o pomoc, a mianowicie Avensis 2.0 diesel zapalil sie check engine, podłaczylem Techstream-a (przy okazji prosze o opinie o tym sprzecie) i wyswietlil mi blad 31(3) Air mass meter Circuit (dziwny jak dla mnie numer błedu , ale dopiero co testuje to urzadzenie wiec nie wiem czy to normalny system wyswietlania bledow) . Blad po skasowaniu wraca, z rzeczy ktore zauwazylem i zostana zrobione to filtr powietrze w strasznie marnym stanie (nie wymieniany daaawno) moje pytanie brzmi czy z Waszego doswiadczenia przeplywomierz mógl sie juz uszkodzic czy pomoże mu np czyszczenie , blad z dopiskiem circuit, bardziej mi sie kojarzy z obwodem i jakimis polaczeniami ale wtyczka siedzi na miejscu , ponizej screeny . prosze o opinie , pozdrawiam.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/b21a7e9dee3b103a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff0de81b20e5f335.html

Dodam jeszcze ze dane widoczne na screnie z zamroznonymi ramkami to parametry po skasowaniu bledu czyli jak blad wrocil , bo tych pierwszych nie zapisalem.

Wyczysc przeplywomierz i sprawdz zasilanie we wtyczce i czy wiazka sie gdzies nie przetarla do masy.

Cytat:
2011-02-07 23:36:11, Bigelektron pisze:
Wyczysc przeplywomierz i sprawdz zasilanie we wtyczce i czy wiazka sie gdzies nie przetarla do masy.

Ok tak zrobię , a jak ocenisz tego techstreama Bigelektronie??

Cytat:
2011-02-07 23:38:11, albus pisze:
Ok tak zrobię , a jak ocenisz tego techstreama Bigelektronie??

Nie znam takiego sprzetu ..uzywam tylko Intelligent Tester Toyoty mam taki wlasny ,wiec nie potrzebuje innego.Pytanie czy taki jest kod rzeczywicie.

Odpowiednikiem dwucyfrowego kodu 31(3)jest P0100 "Usterka obwodu przepływomierza powietrza" więc jak tylko twój tester dobrze zinterpretował kod to musisz iść za wskazówkami BIGELEKTRONA.