big_mazi Polonez 2.0i.e Volvo Lipsk | Znowu problem, choć po części rozwiązany.
Od początku. Silnik (1.9 samo D-b3 nie miało TD) słabo palił i zimny i ciepły. Głośno chodził, nie nabierał temp. a spaliny czuć było na żywca ze zbiornika wyrównawczego. Pierwsze co zrobiłem to nowy termostat, okazało sie że stary przewiercony... temp rosła i rosła, wyganiało płyn, żarł olej litrami, itd. zapobiegawczo włożyłem przewiecony. Zdjąłem głowice i tłoki.Padła usczelka, głowica- szrot a na tłoku pęknięty pierścień, olejowych prawie nie było.
Trochę kasy poszło. Na cylindrach prawie zero progu to kupiłem nowe pierścionki (nominał) i kupiłem drugą głowice po kpl. regeneracji (wszystko prócz nowych zaworów-ale szlifowane, dotarte).
Wszystko stało się normalne. Zrobione 14kkm, pali super, olej ok 0,4L/wymiane, ON 6-7L/100km, nie kopci, ustawiona pompa-cicho pracuje a temp dalej rośnie do ok 105-110C jak przycisnę to gotuje i wygania płyn. Na wolnych dochodzi do 95C i zostaje. To kupiłem oryginalny termostat i dalej to samo. Zrobiłem niewielki otwór ok 1,5mm nagrzewa się powoli ale się nie gotuje, jak cisnę to do 95C czasem dochodził a norm. to 80-90C. Płynu nie wygania, nie gotuje, brak przedmuchu, wentyl się włącza i chłodzi. Przedmuch nie wchodzi w gre. chłodnica oczyszczana 2razy. na pompie wodnej sa wszystkie łopatki.
Przy lekkim odkręceniu odpowietrzenia na przewodzie do nagrzewnicy na wolnych szybko sika płyn, tylko dodam gazu i zamiast mocniej on w ogóle ucieka tak jakby zmniejszył się przepływ...
Co jeszcze może być?
Wygląda na to że płyn za powoli krąży, do termostatu dochodzi już schłodzony i go nie otwiera jak należy a na wolnych to znikało.
Żadna usterka mechaniczna silnika nie wchodzi w gre, wszystko zrobione, sprężanie w normie, różnice +/- 0,4bara.
Jest to coś z ukł chłodzenia tylko co?
Może ten metalowy odcinek rury przytkany(ale czy to wpływa tak mocno na chłodzenie)?
Sprawa jest zaleczona ale tylko zaleczona, teraz rano to 20km trzeba przejechać żeby ciepło było ( jak już dojdzie do 80C to jest ok parzy w rękę)
Poradzcie coś. Z góry dzięki za info |