Wymieniłem kata na strumienicę

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Takie małe chwalonko...
Czuć różnicę w mocy zwłaszcza na gazie, spalanie tez powinno spaść, chyba że mi się styl jazdy zmieni, bo już zauważyłem że lubię ciągnąć go do 5tyś. obrotów.
Taki ładny dźwięk jest wtedy

Rure trzeba bylo sobie wstawic zamiast strumienicy, efekt bylby taki sam

Ale to dobrze, ze sie cieszysz

Znaczy zainstalowałeś "placebo"...?

Cytat:
2006-10-17 12:56:39, QLogic pisze:
efekt bylby taki sam

I za drobne, a przy wymianie tłumików za darmochę.

Jest w obudowie katalizatora więc na pierwszy rzut oka wyglada tak samo, poza tym stare katalizatory skupują (cuś tam odzyskują) więc:
1. po pierwsze - nie mam już korka w wydechu
2. po drugie - jeszcze mi kasa została
3. po trzecie - powinien mniej spalać
4. po czwarte - autko jest na gaz więc po cholerę mi kat
Tylko jestem zły na siebie, że tego przewodu z siateczką nie wymieniłem za jednym razem, nie mam kanału i wszelkie manipulacje na leżaco są strasznie męczące
Pozdr

No i kto wie czy czasem owa poprawa dynamiki nastąpiła poprzez wycięcie zatkanego katalizatora a nie poprzez zamontowanie placebo-strumienicy

Cytat:
2006-10-17 13:40:18, the_undertaker pisze:
No i kto wie czy czasem owa poprawa dynamiki nastąpiła poprzez wycięcie zatkanego katalizatora a nie poprzez zamontowanie placebo-strumienicy

bo tak jest i nawet do tego efektu sie kolega wyzej przyznal

Cytat:
2006-10-17 13:30:02, czytom pisze:
Jest w obudowie katalizatora więc na pierwszy rzut oka wyglada tak samo, poza tym stare katalizatory skupują (cuś tam odzyskują) więc: 1. po pierwsze - nie mam już korka w wydechu 2. po drugie - jeszcze mi kasa została 3. po trzecie - powinien mniej spalać 4. po czwarte - autko jest na gaz więc po cholerę mi kat Tylko jestem zły na siebie, że tego przewodu z siateczką nie wymieniłem za jednym razem, nie mam kanału i wszelkie manipulacje na leżaco są strasznie męczące Pozdr

two questions:
przy jakim przebiegu?
a ile dają za ten korek?
No sorry three:
co ze składem spalin przejdzie normalnie przegląd?

Cytat:
... 4. po czwarte - autko jest na gaz więc po cholerę mi kat ? ...

Wybacz, ale tego pytania nie pojmuję ???

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2006-10-17 15:25:35, rudi pisze:
co ze składem spalin przejdzie normalnie przegląd?

Raczej nie... ale diagnosta może to zlać.

Właśnie dlatego wybrałem taką w obudowie katalizatora. Jak długo żyje jeszcze mi nikt analizy spalin na przeglądzie nie robił
Cytat:
przy jakim przebiegu?

No właśnie: prawie 140 tyś.
Cytat:
a ile dają za ten korek?

Ja dostałem 120 zł, ale bardzo sie nie targowałem, bo inna osoba wcześniej dawała mi 10 EUR

Cytat:
Jest w obudowie katalizatora więc na pierwszy rzut oka wyglada tak samo, poza tym stare katalizatory skupują (cuś tam odzyskują) więc: 1. po pierwsze - nie mam już korka w wydechu

O jakim korku piszesz ? Możesz coś wiecej napisać?

Cytat:
2006-10-17 17:33:47, piotr_ek pisze:
Raczej nie... ale diagnosta może to zlać.

Ja nie mam kata i przeglądy przechodzi a spaliny mieszczą się w normie.
Za to miałem inny problem ,zgubiłem homologacje na butle gazową ,będe musiał załatwić wtórnik.

Cytat:
O jakim korku piszesz ? Możesz coś wiecej napisać?

Katalizator sam w sobie odbiera trochę mocy silnikowi, o zużytym nie mówiąc (na forum sa specjaliści co w % potrafiliby to podać)
Mój był już tak zuzyty, że tunel środkowy grzał się nieprzeciętnie (wajcha od ręcznego).
Co do normy spalania to przy następnym przeglądzie zasugeruje diagnoście, coby sprawdził spaliny i będzie wszystko czarno na białym.
Pozdr

Od 5-ciu lat używam strumiennic w swoim espero... aktualnie to już moja druga bo poprzednia poszła się kochać ze starości...
Gadałem z tłumikarzem odnośnie wstawienia samej rury zamiast strumiennicy - podobnież te właśnie wypustki w strumiennicy mają powodować lepsze/szybsze "wtłaczanie" spalin do tłumika środkowego... choś bóg jeden wie ile w tym prawdy i czemu ma to służyć...
...najważniejsze jest dla mnie tylko to że strumiennica jest w obudowie katalizatora, więc jak ktoś zagląda pod samochód to się nie przypierdala że kata nie mam a wiadomo że bez kata samochód lepiej jeździ....
...i od 5-ciu lat nikt mi spalin na przeglądzie nie sprawdzał...

Ja w obudowie kata mam gazrurkę.

Cytat:
2006-10-18 10:55:30, czytom pisze:
... Katalizator sam w sobie odbiera trochę mocy silnikowi ...

To tak naprawdę zależy od katalizatora i samego auta.

Faktycznie większość katalizatorów z wkładem ceramicznym powoduje wzrost ciśnienia w ukł. wydechowym.
Nie można jednak jednoznacznie stwierdzić (mam na myśli stwierdzenia, nie poparte wynikami z np. hamownii), ze ZAWSZE powodują one spadek mocy.

Układy wydechowe w silnikach wolnossących, na prawdę nie są jedynie kawałkiem rurki. Nie prawdą jest też stwierdzenie, że "luźniejszy" wydech wpływa jednoznacznie na wzrost mocy/ momentu obr.

Generalnie w jednostkach atmosferycznych (choć również nie zawsze) bardziej restrykcyjne układy wydechowe wpływają pozytywnie na poprawę momentu obrotwego w dolnym zakresie prędkości obr.

Mniej restrykcyjne z kolei odwrotnie - poprawiają moment obrotowy w zakresie niższych prędkości obrotowych.

W całkowicie seryjnych silnikach, zwykle pozytywne aspekty ma wymiana seryjnego, ceramicznego katalizatora na odpowiednik z wkładem metalowym.
Jest to o tyle dobre wyjście, że tego typu katalizatory szybciej się nagrzewają osiągając jednocześnie pełnię swoich możliwości filtracyjnych a z drugiej strony wyższa temp. pracy oraz nieco inna konstrukcja sprawia, że katalizator taki czyści się "sam" poprzez skuteczne dopalanie resztek sadzy.

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2006-10-17 19:27:39, czytom pisze:
Właśnie dlatego wybrałem taką w obudowie katalizatora. Jak długo żyje jeszcze mi nikt analizy spalin na przeglądzie nie robił Ja dostałem 120 zł, ale bardzo sie nie targowałem, bo inna osoba wcześniej dawała mi 10 EUR

opłaca się skupować takie i za 300zł

Ja za swojego kata odzyskalem 180 zl choc i tak zawalilem bo ten co kupil kupuje tez po 250 zl wiec sie wylozylem.

Witam,
Też zastanawiam się nad wywaleniem kata i wstawieniem strumienicy (albo czegoś innego). Jaki jest koszt takiej zabawy razem z częściami? Czy ktoś to robił gdzieś w wawie i z czystym sumieniem może polecić jakiegoś mechanika?