Rwie kierownice przy ostrym hamowaniu-Podczas włączania ABS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam takie pytanko do osób mających doświadczenie z ABS-em. Wczoraj jechałem MEgane Coupe PH2-przy gwałtownym hamowaniu kiedy juz włącza sie abs, (jezeli nietrzymam kierownicy) to kierownica lata prawo lewo. Wygląda to mnie wiecej tak ze najpierw leci pół obrotu w prawo potem znowu ją prostouje-potem znowu w lewo-wszystko dzieje się w ułamkach sekund. Nietak dawno temu jechał kolegi Astrą 2-identyczny objaw. U dziewczyny w Matizie nic takiego sie niedzieje.

CZy ty jest normalne?? jesli nie to w czym problem??

to raczej normalny objaw, w każdym samochodzie z abs chyba tak jest. podczas hamowania abs odpuszcza hamulec każdego z kół niezależnie, prawą i lewą stronę może odpuszczać w różnym czasie i różne siły będą działać na lewe i prawe koło.
jednak ruchy kierownicy raczej nie powinny być zbyt duże - może w tej megance są jakieś luzy w zawieszeniu?

Cytat:
2008-04-13 09:00:27, Robert_S pisze:
to raczej normalny objaw, w każdym samochodzie z abs chyba tak jest. podczas hamowania abs odpuszcza hamulec każdego z kół niezależnie, prawą i lewą stronę może odpuszczać w różnym czasie i różne siły będą działać na lewe i prawe koło.

Dokładnie tak.Na badaniu technicznym przy próbie hamulców wychodzą 4 różne siły hamowania.

przy gwałtownym hamowaniu-gdy nie trzymam kierownicy--a czego sie trzymałes jesli mozna?--wisiałes na pasach?
Nawet w Espero które ma przecietne hamulce podczas GWAŁTOWNEGO hamowania jesli pósciłbym kierownice to trace wszystkie zęby

Zaprze się lewą nogą

Cytat:
2008-04-14 22:56:55, Zoltar pisze:
Zaprze się lewą nogą

o szybe

Pozdr.

Cytat:
2008-04-14 21:57:37, pawel12356 pisze:
przy gwałtownym hamowaniu-gdy nie trzymam kierownicy--a czego sie trzymałes jesli mozna?--wisiałes na pasach? Nawet w Espero które ma przecietne hamulce podczas GWAŁTOWNEGO hamowania jesli pósciłbym kierownice to trace wszystkie zęby

chyba zapomniałeś kompletnie o pasach w autach kolego!

Cytat:
2008-04-14 23:22:10, tommi3737 pisze:
chyba zapomniałeś kompletnie o pasach w autach kolego!

Pasy nie istnieją

A pasażerowie giną przy hamowaniu na pasach