Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2008-04-15 22:03:46 naprawiacze zderzaków faktycznie nie podejmują się naprawy esperowego ... ..takie francowate tworzywo
Basis kiedyś naprawiała zderzak w K-cach...jakąś dziwną metodą (kołkowanie nitowanie czy cuś takowego ) to robili...i ciężki szmal kosztowało ....efekt ..średni.. |
Gacolot Klubowy Weteran Daewoo Rezzo 2.0 16V ... Warszawa | 2008-04-15 22:14:33 A ja swojego skleiłem jak piotrek poxipolem, a potem okręciłem szarą taśmą samoprzylepną i jest git. Widać tylko pasek szarej taśmy, a trzyma się skurkowany jak nowy . Na razie nie sprzedaje to może jeździć. |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2008-04-16 09:56:51
Zderzaki Daewoo produkowane są z Polipropylenu EPDM + 20% talku. Może dlatego nie dają się kleić . Dzięki temu są elastyczne. |
rafalko Espero 1.5 16v + Ave ... Wrocław | 2008-04-16 12:54:27
Są elastyczne mozesz mi wierzyc - moj po dzwonie byl naprawde powiginany i pekł tylko pod tablicą rejestracyjną w dolnej czesci a tak poza tym ze bus stracil oboje tylnych drzwi to u mnie nawet farba nie odpadla - wymiana belki wyleczyla mi zderzak |
flykrzysiek Daewoo Espero Melbourne-Australia | 2008-04-16 19:05:20 hej. Ja po stluczce z poldolotem-zderzak lekutko pekl -ale trzymal sie calosci-poloneza skasowalo i ze to nie z mojej winy to go wymienili. Nowy zderzak to koszt od 900 do 1500zl - wysoka cena, ale to chodzi o nasze bezpieczenstwo-klejony zderzak juz nie spelni tej roli.
Ale z tego co wiem to da sie skleic zderzak - niektorzy to robili nawet pianka ps.mi nawet farba ze zderzaka nie odpadla. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-16 19:13:02
Coraz śmieszniej się robi. Złomero to nie Warszawa M20! Od kilkudziesięciu lat zderzaki w autach mają TYLKO ładnie wyglądać. Od bezpieczeństwa jest C-ownik czy inny P-łaskownik pod nimi montowany! |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2008-04-16 19:25:36
Dokładnie. Zresztą tak samo jest z innymi częściami pseudo blacharskimi, typu plastikowe błotniki. ----------------- czasem tu zaglądam |
tommi-j Renault małopolska | 2008-04-16 22:58:03
Plastikowe błotniki mam w Scenicu i najprzyjemniejszą stroną tego rozwiązania jest brak zmartwień rudą |
flykrzysiek Daewoo Espero Melbourne-Australia | 2008-04-17 09:32:22 Racja-czesci samochodowe robia coraz nizszym kosztem byleby jak najtaniej i najgorzej a zeby glupiemu klientowi sprzedac... Slyszalem o plastikowych blotnikach- i az oczy przecieralem ze zdumienia na slowa mechanika, ze takowe robia. A wszyscy smiali sie z Trabantow-dzisiejsze auta wnet beda takie same-i to przeraza. Bo blacha inaczej zachowa sie podczas zderzenia niz plastik. Co do zderzakow w Espero - nie wiem ile maja plastiku ile blachy-to jednak sa bardzo silne -zawsze zdawalo mi sie, ze Polonez to silne auto na stluczki itp. a jednak jak moje Espero przywalilo mu w bok to nie dosc ze skasowalo go doszczetnie to kolo musial holowac go bo plyny wyciekly z auta.
Czy wie ktos czy robiono crash testy Espero? np. EURO NCAP ? lub inne? bo cos slyszalem, ze Australijczycy i Amerykanie robili i dlatego dopuscili Espero do sprzedazy w ich krajach. A chyba kazdy wie ze Daewoo poddawano 150 zderzeniom i ze na naklejce pisze "Road Test Passed". ----------------------------------------------------------------------------- |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-17 09:37:39
Taka 3mm z jakiej wykonana była Warszawa M20, a nie taka cieniutka jak papier z jakiej są robione współczesne auta. Chcąc zabezpieczyć kierowcę i pasażerów taniej jest 1 mm stali dołożyć do konstrukcji auta niż pakować w błotniki. Widziałeś auta po wypadkach? Jak się blacha zachowała? Pogięta we wszystkie strony była i miała może 0,1% wpływ na bezpieczeństwo. Zresztą weź cegłę i zrzuć na maskę. Zobaczysz co w sumie niewielka siła robi z maską. |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2008-04-17 12:56:29
Ale o co tobie chodzi? Masz jakieś dziwne problemy, bo co to za różnica czy błotnik będzie z plastiku czy kewlaru skoro i tak nie ma on związku ze strefami zgniotu. A o samochodach całych z aluminium słyszałeś? A też dają radę, mimo że aluminium jest teoretycznie słabsze niż stal. A espero to taki sam samochód jak setki innych, ani nie słabszy ani nie mocniejszy, jakieś tam normy sprzed lat spełnia, więc nie wiem czym sie tu podniecasz. ----------------- czasem tu zaglądam |
flykrzysiek Daewoo Espero Melbourne-Australia | 2008-04-17 22:19:54
Kazdy ma prawo wyrazic swoja opinie-a ze nie uczestniczyles w kolizji / lub moze tak - to wiem jak zderzak espero i mocna konstrukcja tego auta rozgrzmocila poldolota-ktory zawsze uchodzil za silne i mocne auto podczas stluczek. ---------------------------------------------------------------------------- ] |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-04-18 11:14:38
Ale czego się spodziewałeś po spotkaniu większego z lat 90-tych z mniejszym z lat 70-tych? Zdziwił bym się gdyby było inaczej. A teraz powiedz, gdzie na poniższym zdjęciu widzisz zderzak: |