[mk7] regulacja pedałów

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Czy istnieje możliwość wyregulowania pedałów (szczególnie gazu) aby te stawiały większy opór (chodziły ciężej). Obecnie pedały są strasznie delikatne i chciałbym to zmienić. pozdr

to trzeba chyba sprężyne na przepustnicy zmienić ...

Albo doczepić jakąś dodatkową. A może linkę masz za mocno napiętą i nie masz ani milimetra luzu?

chodzi mi o regulacje pedala a nie samego gazu, wiec chyba przy przepustnicy nie ma co ruszac... moze rozchodzi sie o te sprezyny przy pedalach? tylko nie wiem wlasnie czy ich zadaniem jest podciagac pedal do gory (czyli stawiac opor przy wciskaniu) czy tez maja za zadanie wracac pedaly do pierwotnego polozenia?

Podciąganie pedału do góry i ich powrót do pierwotnego położenia, to chyba to samo, nie sądzisz?
Linka łączy pedał z przepustnicą, która też jest wyposażona w sprężyny cofające jej elementy do początkowego położenia. Wiec tam też warto zaglądnąć. A jeśli wszystko jest w porządku,a tobie nadal za miękko, to dołóż jakąś sprężynę na przepustnicę, tak by potrzebna była większa siłą do wciskania pedału.

Cytat:
2009-04-09 20:36:06, Blazey pisze:
Podciąganie pedału do góry i ich powrót do pierwotnego położenia, to chyba to samo, nie sądzisz?

imho nie to samo. jezeli sprezyna tylko pozycjonuje pedal do pierwotnego polozenia, nie koniecznie musi miec wplyw na skok pedala (czyli sprezyna jest luzna, miekka, za dluga [wsta co pasuje] nie stawia wystarczajecego oporu). inaczej w przypadku, gdy sprezyna "podciaga" pedal do gory podczas calego jego ruchu w dol (i to czyni pedal miekkim lub twardym w zaleznosci od sprezyny) - nie sadzisz?

[ wiadomość edytowana przez: psolarz dnia 2009-04-09 21:13:56 ]

Jeśli już, to tam jest jakiś element, który ogranicza ruch pedału do góry i sprężyna, która go do tego elementu ma cofnąć. Czyli na jedno by wychodziło.
Późno już i nie chce mi się łazić do auta, żeby sprawdzić jak to jest
Zrób sobie przegląd pedaliery, linki i przepustnicy - czy nic tam nie jest upierdaszone i luźne i czy działa poprawnie, a potem patentuj

Cytat:
2009-04-09 12:45:22, psolarz pisze:
Witam! Czy istnieje możliwość wyregulowania pedałów (szczególnie gazu) aby te stawiały większy opór (chodziły ciężej). Obecnie pedały są strasznie delikatne i chciałbym to zmienić. pozdr

Stara linka mi sie przycinala i pedal chodzil bardzo ciezko Po wymianie, mialem podobne wrazenia jak Ty, ze pedal jest zbyt czuly Stopa mi drgnela i juz reakcja Teraz, albo pedal chodzi ciezej, albo przywyklem

Na poczatku jak sie nie mozesz przyzwyczaic, polecam opierac stope pieta na podlodze i na tunelu srodkowym A pozniej sie przyzwyczaisz

Nic nie kombinuj ze sprezynkami i przy lince gazu. Raczej nic madrego nie wymyslisz, a predzej przekombinujesz i niebezpieczna sytuacja na drodze gotowa

To nie jest kwestia przyzwyczajenia. Ostatnio miałem okazję jechać rodzimym Polonezem, który jest samochodem nieco gorszym. Jednak właśnie tam pedał gazu chodził ciężej przez co komfort jazdy był większy (przynajmniej dla mnie). Tak samo skrzynia biegów, która posiada blokadę na redukcję biegów (ale to już offtopic).
Kto doradzi którą śrubą mam naciągnąć linkę przy przepustnicy?

powiększ

A po cholerę chcesz naciągać linkę? Przecież to nic nie da oprócz tego, że możesz sobie przepustnicę uchylić i o zapomnisz wtedy, co to są wolne obroty.
Sprawdziłeś WSZYSTKIE sprężyny przepustnicy i pedału?

pedal gazu nie ma sprezyny ani w TD ani w benzyniaku.

Cześć koledzy mam pytanie kto wie jak nazywa się taki plastikowy ślimaczek który trzyma linkę gazu przy gazniku w zetecu z1995 r

Cytat:
przy gazniku w zetecu z1995 r

??? ???

[ wiadomość edytowana przez: Blazey dnia 2009-04-19 21:11:29 ]

nie bardzo wiem o co ci chodzi

Cytat:
2009-04-19 21:18:30, mariusz48131 pisze:
nie bardzo wiem o co ci chodzi

O to Blazeyowi chodzi, że Zetec z 95r. nie ma gaźnika łooo.

no dobra ale ma to coś plastikowego co trzyma linke gazu i jak to się nazywa

Plastikowy trzymacz. Albo przyczłap do karburatora

ale śmieszne