Klimatyzacja zimą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, w jakim zakresie temperatur działa klimatyzacja ręczna ( chodzi o niskie temp.). Ostatnio przy -4 st. nie chciała się uruchomic. Ktoś powiedział, że jest zbyt zimno aby klimatyzacja zadziałała, ale czy to oznacza że w zimę nie można z niej korzystac.

Klime trzeba ruchamiac srednio co tydzien aby wszystkie elementy nie ulegly korozji, zatarciu i wszystko było co jakis czas przesmarowane.
U mnie się włacza przy -5st. (dzisiaj) i sądze ze klima powinna sie wlaczac nawet przy nizszych temp. co jest przydatne przy odparowywaniu szyb i zabiegach czystko konserwacyjnych o ktorych pisalem w pierwszym zdaniu.

Nie wiem czy sa jakies ograniczenia temperaturowe, moze ktos sie wypowie ...

Kiedyś był ciekawy temat na CC i okazało się, że niektóre E12 miały problem z odpalaniem AC w niskich temperaturach, ponoć montowane były jakieś blokady. U mnie na szczęście nic takiego nie występuje.

U mnie w Corolli z 93 roku w niskich temperaturach (okolice 0 stopni) klima już sie nie wlaczala.

W Avensis w sumie nie sprawdzalem ale tez chyba sie nie włącza. Sprawdze przy okazji

mi sie dzisiaj nie chciala wlaczyc. temp. na zewnatrz byla na minusie...

przed chwilą patrzyłem, -6*C i było słychać rozruch, zaparowaną szybę ładnie osuszyło

A jednak. -3 stopnie i włączyła się (Avensis)

sprawdzalem dzis na stacji PB godzinke temu -6st.C i sie wlaczyla obroty skoczyly.

Dzisiaj konsultowałem się z ASO Włocławek i od pracownika serwisu usłyszałem, że temp. minusowa nie powinna miec żadnego wpływu na załączenie się klimy. A jednak moi drodzy w przypadku mojej corolli ma, gdyż przy temp. dziś +1 załączyła się bez większych problemów. Coś jest na rzeczy

Ja mam co prawda automatyczną, ale przy ustawieniu odparowywania przedniej szyby zawsze się włącza, nieważne ile jest stopni na zewnątrz.

A ludziska wlaczaja ta klime w zimie,,, i znowu sniegu na swieta nie bylo.