łańcuchy śniegowe

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,
czy ma ktoś doświadczenia z używaniem łańcuchów śniegowych w Avensis na kołach 215/50/R17? Toyota w instrukcji ostrzega, że używanie łańcuchów śniegowych na tych kołach grozi uszkodzeniem nadwozia. Niestety w salonie Toyoty (nie będę ujawniał dealera) nie są w stanie odpowiedzieć na to pytanie jak również doradzić jakieś alternatywne rozwiązanie. Macie jakieś propozycje? Spidery odpadają (zajmują za dużo miejsca). Słyszałem o sprayach, autosocksach.

Skoro producent ostrzega to chyba jasne ze ci poobijaja blotniki i wydra nadkola.Po cholere ci te lancuchy...
Jak jedziesz do kraju gdzie sa wymagane to bez nich na kolach nie puszcza cie dalej,i zadne spraye i plastykowe dziadostwo ci nie pomoze.Pan policjant zaproponuje ci posluchac Vivaldiego i zaczekac na wiosne.
Lepiej kupic normalne fele naciagnac na nie zimowe kapcie,i lancuchy latwiej nalozysz.

Głos rozsądku odradza jazdę na 17" w zimie... zwłaszcza, że w Ave nie ma tak wielkich hamulców, żeby trzeba było stosować 17"

Jeśli bazową oponą jest 205/55/16, to musiałbyś mieć 215/45/17 lub 205/50/17 żeby zachować średnicę, a co za tym idzie móc używać łańcuchów. Niby kilka mm na średnicy koła, ale jednak robi...

Załóż 16", i po problemie.

pzdr

Głos rozsądku odradza jazdę na 17" w zimie... zwłaszcza, że w Ave nie ma tak wielkich hamulców, żeby trzeba było stosować 17"

Jeśli bazową oponą jest 205/55/16, to musiałbyś mieć 215/45/17 lub 205/50/17 żeby zachować średnicę, a co za tym idzie móc używać łańcuchów. Niby kilka mm na średnicy koła, ale jednak robi...

Załóż 16", i po problemie.

pzdr

Odświeżam dawny wątek bo męczy mnie jedno pytanie. Otóż niedawno znajomy powiedział mi, że używanie łańcuchów przeciw śniegowych jest nieobowiązkowe nawet wtedy, gdy nakazuje tego znak drogowy. Jego zdaniem policja nie ma prawa sie przyczepić, ale jeśli na kołach nie będziemy mieli łańcuchów i coś się stanie, jakaś stłuczka itp., wtedy mogą pojawić się problemy. Więc ze świadomością że owe łańcuchy są nieobowiązkowe, dzisiaj usłyszałem że policja zatrzymała się przy takim znaku i wręczała mandaty wszystkim tym, którzy tych łańcuchów nie mieli. No więc gdzie leży prawda??