Czarny dym z rury...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wczoraj po szkole kumpel jechał chwile moim essim dzięki czemu mogłem poobserwowac z zewnątrz swoj semochodzik
ku mojemu zdziwieniu odpalając auto (właściwie jak tylko zaskoczył) buchnął z wydechu chmurą czarnego dymu i przez kilka sekund sie to utrzymywało. dym czarny i gęsty jak ze strego zakatowanego diesla...
czego to wina?
jest to niepokojące?

p.s. odpalany zawsze na bezynie

Czarny dym świadczy przeważnie o złym składzie mieszanki.Moze to być np: lejacy wtryskiwacz benzyny....itd.
Czy Twoje auto zapaliło łatwo czy też musiałeś dłużsżą chwilę pokręcić rozrusznikiem zanim silnik zaqskoczył?
Moze z jakiegoś powodu silnik zalewa się podczas rozruchu np?

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2006-03-22 14:09:29 ]

To wygląda jakby olej był wyrzucany do kolektora wydechowego i tam dopalany.....może uszczelniacze trzonków zaworów nie trzymają dobrze i trochę oleju podczas postoju się uzbiera na tłokach...?

ale wówczas kolor dymu byłby niebieskawy a nie czarny raczej....chociaż jeżeli ciężko odpala to tak moze być

[ wiadomość edytowana przez: Henryk dnia 2006-03-22 14:19:08 ]

moj tez dymi cholernie na czarno jak go przygazuje!! ale cos chyba za duzo paliwa leje sie... bo pali jak smok

pali jak smok, odpalał zawsze latwo ale od jakiegos czasu jest tak ze jak zapali za pierwszym razem i zgasnie to za drugim razem musze już z 20s kręcić żeby zaskoczył i zaskakuje tak ledwo że musze chwile jeszcze na rozruszniku potrzymać az poprycha i zaskoczy ale wydaje mi sie ze to wina umierającej pompy paliwa bo brzęczy inaczej i na bank jest zakatowana bo dlugo jezdzilem z 2l paliwa w baku i bez odcięcia.

obstawiam lejące wtryski bo jak mowlem pali jak zmok ;p jak to sprawdzić ?:> da sie samemu ?

p.s. a dym na bank nie był niebieskawy tylkopoprostu czarny, taka czarna gęsta chmura

[ wiadomość edytowana przez: polityk dnia 2006-03-22 14:41:28 ]

No to problem z układem wtryskowym albo zapłonowym .....może leją wtryskiwacze a może iskra nie teges i długo kręci zanim załapie przy okazji kopcąc i zalewając się w ............trupa

Ja bym proponował zrobić analize spalin , na bank ma za bogatą mieszankę. Nie powiedziane, że leje wtryskiwacz. Mój znajomy miał podobnie i okazało się sonda lamda padła i komputer podaje za dużo paliwa...Szukaj a znajdziesz

Taniej wyjdzie ściągnięcie kodów błędu z EEC.

oki pobawie sie z EEC,
co do lambdy to jest okej bo jak podepne lapa to na programie od gazu wzkazania się zachowują normalnie

chciałbym sie podpiąć z moim problemem, a mianowicie ja po zapaleniu też mam lekka zadyme ale taką typowo paliwową, czyli szarą, siwą czy coś w tym odcieniu, w sumie jak mi zawieje czasem do środka to sama etylinka w tych spalinach.
dym wydostaje się tylko po zapaleniu na zimno, po chwili znika i ogólnie nie wydobawa się nic więcej oprócz normalnych spalin. Auto pali po 2-3sekundach więc chyba norma po postoju na zimno.
Olej ubywa troszke, ale chyba w normie, średnio 100ml na tys km.
Co może być tego przyczyną??

Możliwe że jest zbyt bogata mieszanka paliwowo-powietrzna, proponowałbym sprawdzić stan świec zapłonowych, poza tym sonde lambde, w ostateczności zmierzyłbym ciśnienie sprężania. Powodzenia.

właśnie to jest też troche dziwne, bo spalanie ma w normie, zmierze ciśnienie ale pali też w sumie bardzo dobrze, a świece były wymieniane miesiąc temu, co jeszcze może być przyczyną??

wiem ze znow odkopałem dinozaura ale mam tak samo , dzisiaj zauwazylem ze po odpaleniu ( okolo 13 - stal cala noc ) poszla czarna chmura dymu ale takiego lekkiego nie bylo to geste ani nic ... co poradzicie ?