Letnie opony do Rav 4

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Zaliczam właśnie swój pierszy post
Niedawno stałem się szczęśliwym posiadaczem Ravki II generacji: benzyna/150KM/manual. Przymierzam się do zakupu letnich opon. Poszukuje gumek do jazdy szosowej, dobrze trzymających na zakrętach i rozsądnie w deszczu. Marzeniem oczywiście byłoby gdyby opony nie hałasowały zbytnio przy większych prędkościach.
Rozmiar 215/70/R16 Alu.

215/70/16 wyklucza "dobrze trzymających się na zakrętach".

Kup 235/60/16, powinno być lepiej.

Sprawdź test ADAC, było sporo A/T, to się dowiesz czegoś.

pzdr

Szersza i niższa - hmmm, logika podpowiada że powinno być lepiej. Ma to jednak swoje przełożenie na ich cene a później na spalanie . Biorąc pod uwage że jeżdze raczej spokojnie chyba pozostane przy 215. Coś polecisz z tej szerokości?

Ja nic, nie mam porównania, Ravką śmiga moja Rodzicielka, a dla mnie to auto, wyposażone w te wszystkie elektroniczne bajery, jest ciężką porażką.

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Gelaendewagen/215-65-R16-04-2004-Sommer/tab.asp?ComponentID=78557&SourcePageID=198362

Do tej pory jeździliśmy na Toyo ( tych, co fabryka dała ), a wczoraj przyszły BF Goodriche.

Na zimę mogę spokojnie polecić Blizzaki

pzdr

W takim razie do wyboru mam:
1. Continental 4x4 Contact - 464pln
2. BFGoodrich MACADAM - 405pln
3. Pirelli Scorpion STR - 476pln.
Większośc testów w sieci podaje opisy opon zaczerpnięte wprost ze stron producentów - a wiadomo: każdy swój produkt raklamuje...
Pobiezne zliczenie ocen wskazuje, że najczęściej kupowanymi gumkami sa BFGoodrich - cenowo rzeczywiście najlepiej tutaj wypadają.
Może jest ktoś na forum kto jeździ na tych oponach? Głośne są? Rzeczywiście ustępują Continentalowi na mokrej nawierzchni?