[MKVII]Podpowiedź przy kupnie podzespołów do zawieszenia

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Zmieniłem ostatnimi czasy sprężynki w zawieszeniu.

Miało to usunąć usterkę mianowicie stukanie (gdzie?)

Po wymontowaniu okazało się że jedna sprężyna była rozciepana totalnie.

Wszystko szło dobrze. po wymianie okazało się że nadal stuka.

Już nie tak bardzo ale stuka.

Co wymieniać co sprawdzić najpierw.

Co w ogolę da sie sprawdzić?

Konkrety. Proszę o pomoc przy znalezieniu usterki jak i odrazu (np.) linka do strony z oryginalnymi częściami zamiennymi

Nie znam sie na samochodach zbyt dobrze więc proszę o wytłumaczenie bardzo prosto.

[ wiadomość edytowana przez: ALLka dnia 2009-04-01 21:58:19 ]
[ powód edycji: Niezgodność tematu z regulaminem ]

Powiem Ci tak: to nie jest forum wróżek i nikt Ci z głowy nie powie od tak co trzeba wymienić, bo coś stuka. Dużo rzeczy może stukać. Ja bym zaczął od tuleji wahacza, ale to tylko moja sugestia.

Gdybym był upierdliwy to powiedziałbym, że do takiej diagnostyki na odległość potrzebna jest szklana kula i wróżka. Ale że nie jestem upierdliwy, to tego nie powiem W zawieszeniu może stukać wszystko, praktycznie każda nakrętka i gwint to potencjalne pukadełko. Proponowałbym najpierw poszarpać samochód samemu z kumplem (jeden niech buja, drugi słucha) albo jechać na szarpaki ( 20 zł pewnie to wyniesie). I masz wtedy pewność, że wiesz co Ci dolega i wiesz na pewno co wymienić. Bo jak ktoś napisze żeby wymienić to, to i tamto bo to na 100% puka, bo u niego pukało , to możesz się tylko na niepotrzebne koszta narazić Na początek trochę wysiłku ze swojej strony musisz ponieść, bo po takim opisie jaki dałeś niestety nikt Ci nie powie co esinie dolega.

napisz do kolegi Slawas1 (sprzedaje części do forda) -jest też wymieniany często w wątku "u kogo warto kupować..."jakbys poszukał w ogłoszeniach, to znajdziesz bez problemu.
A w temacie - to jak pisze slawcek - przez forum internetowe nie naprawisz auta. Trza do mechanika i obadać sprawę, bo pisać możemy do rana, ale tu trzeba działać...

Zapomniałem dodać byłem na stacji po konkretnym badaniu (wszystko spr.) nie wyszło kompletnie nic !

Mnie nie chodzi ze ktos ma mówić na odleglosc co padlo.
A o to ze chciałbym sie dowiedziec co mozna sprawdzic czy jest dobre a czego nie.

Jezeli ma ktos pisac ze nie bedzie wrozyl itp to niech sobie daruje bo pisac nikt wam nie kaze. ja tylko pytam tych co moga cos pomoc. jak moj poprzednik z nickiem

wow co za naród...

[ wiadomość edytowana przez: EmCe2006 dnia 2009-03-31 12:11:39 ]

Kolego stukać moze duzo rzeczy, od amortyzatorów, przez laczniki, po maglownice nawet.... Jesli bedziesz chciał to podjedz do mnie do Chorzowa, ogladniemy i mozemy sie umowic na robote tego ewentualnie!

ooo taka wypowiedz mi sie podoba

Zawiera konkrety

Do Chorzowa daleko nie mam.

Pytanie z kim mam przyjemność? Mechanik- Pasjonat? itp?

Dokładnie Do 15 pracuje sobie za biurkiem a po 15-tej mechanikuje przy autkach! ;] Troszke juz klubowych autek robiłem, taka pasja Pozdrawiam i w razie problemow z autkiem zapraszam!

Zapisałem numer tel

Bede dzwonil bo mam kilka problemow z nim

W moim kombi stukało coś z tyłu. Szarpaki nie wykazały absolutnie nic, auto na podnośnik i mechanik oglądał wszystko co się dało. Przyszedł drugi z plastikową opaską samozaciskową, ziiiiip i auto na ziemie. Stukać przestało. Problem był z rurą wydechową. Niestety nie wiem co konkretnie.

edit: tylko, że kombi i hatchback ma inna konstrukcję zawieszenia tylnego, więc pewnie to nie to samo.

[ wiadomość edytowana przez: karbar dnia 2009-04-01 11:08:45 ]

Czy da sie sprawdzić

tuleje wahacza
łacznik stabilizatora
itp...?

Odrazu mowie ze sie nie znam

Cytat:
2009-04-01 14:20:42, EmCe2006 pisze:
Czy da sie sprawdzić tuleje wahacza łacznik stabilizatora itp...? Odrazu mowie ze sie nie znam

takie rzeczy to sie kupuje nowe. ceny nowych tulejek i łącznikow nie sa az tak duze

Szarpak jest na każdej stacji diagnostycznej.
~20zł i będziesz miał jasność.
Diagnosta powinien wzrokowo z dużą dozą prawdopodobieństwa ocenić co jest zużyte i co stuka.

Tulejki kupuj tylko oryginalne Motorcrafta.
Łączniki - weź jakieś zamienniki ze środka skali.
Kol. Slawas1 Ci sprzeda i byle g nie wciśnie.

Pisałem wczesniej ze bylem juz na stacji i powiedzieli ze oni nic nie widza szarpaki tez nic nie pokazaly

Witam,miałem podobny przypadek ze stukami w zawieszeniu.Po wymianie sprężyn, wachaczy,łożysk,łączników stabilizatora nic nie pomogło stuki były dalej.Zostały jeszcze tulejki stabilizatora i po wymianie o dziwo przestało pukać.Teraz jak coś zacznie pukać zacznę od wymiany gum na stabilizatorze,pozdrawiam.

Cytat:
2009-04-02 09:13:02, benekz pisze:
Witam,miałem podobny przypadek ze stukami w zawieszeniu.Po wymianie sprężyn, wachaczy,łożysk,łączników stabilizatora nic nie pomogło stuki były dalej.Zostały jeszcze tulejki stabilizatora i po wymianie o dziwo przestało pukać.Teraz jak coś zacznie pukać zacznę od wymiany gum na stabilizatorze,pozdrawiam.

miałem tak samo (szarpaki na stacji nic nie pokazały)... i również wymieniłem najpierw wszystko poza tymi gumami... po wymianie gumek przestało stukać
na miejscu kolegi zakładającego wątek zacząłbym od gum stabilizatora

Cytat:
2009-04-02 08:05:46, EmCe2006 pisze:
Pisałem wczesniej ze bylem juz na stacji i powiedzieli ze oni nic nie widza szarpaki tez nic nie pokazaly

A jak byłeś na szarpakach, to stukało ale diagnosta się nie dopatrzył co, czy była cisza?

czyli stuka jak jedziesz, a na szarpakch cisza?
Może to nie zawieszenie stuka, tylko coś luźno zamocowane (nadkole, jakś osłona, itp...?)?

Powiem tak:

Jak jade na np autostradzie (tej dobrej jakosci bez dziur) czy normalnej ulicy ale bez dziur czy nierowności to jest ok. auto super.

ale jak juz zaczna sie nierownosci, dziury itp to stuka..nieumiem okreslic dokladnie czy gluchy czy metaliczny wiem jedno...

Stuka normalnie na 10000% w prawym przednim kole !

Koło nie ma luzu to tez fakt bo podnosilem. Zmienilem sprezyny. I nie wiem co dalej a nie jestem dyrektorem co zarabia wieleee...

Trudno jest Ci pomóc, zwłaszcza, że nie odpowiadasz na proste pytania.
Przeczytaj sobie jeszcze raz to, co napisałem.
W prostszych i trafniejszych słowach ujął to kol. surec.

[ wiadomość edytowana przez: kcprski dnia 2009-04-02 12:00:12 ]