Pseudo "kilma"

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, znacie jakieś sposoby aby zachować zimno w aucie ?

Ja słyszałem o jednym ale jeszcze nie testowałem.
Gdy auto jest w cieniu, a na placu jest dosc ciepło. To przed ruszaniem dajemy obieg w środku i na zime powietrze. Próbował juz tak ktoś czy na prawdę się utrzymuje temp. ?

Cytat:
2010-06-26 14:25:57, VEndriuV pisze:
Próbował juz tak ktoś czy na prawdę się utrzymuje temp. ?

Tak, prze 5 minut.
Potem masz efekt piekarnika

Cytat:
To przed ruszaniem dajemy obieg w środku i na zime powietrze.

Nie na zimne tylko na takie jakie jest w aucie. Pomoże... jak kadzidło umarłemu. Z domowych sposobów to może klimę z lat powojennych zastosuj. Tzn. kilka kg lodu w woreczku do wlotów powietrza

Cytat:
Witam, znacie jakieś sposoby aby zachować zimno w aucie ? Ja słyszałem o jednym ale jeszcze nie testowałem. Gdy auto jest w cieniu, a na placu jest dosc ciepło. To przed ruszaniem dajemy obieg w środku i na zime powietrze. Próbował juz tak ktoś czy na prawdę się utrzymuje temp. ?

Z technicznego punktu widzenia to forum chyba umiera. Teorię kolegi pozostawiam bez komentarza. BOGDANIE RATUJ . Z dobroci serca Ci doradzę. Jeśli Ci gorąco to zainwestuj w klimatyzację.

[ wiadomość edytowana przez: slawek_p dnia 2010-06-26 23:13:20 ]

[ wiadomość edytowana przez: slawek_p dnia 2010-06-26 23:14:27 ]

Czytałem kiedys o jakimś układzie elektronicznym który podczas pracy schładza się ale nie pamietam co to było a poza tym do każdego wlotu trzeba by było wsadzić taki nazwijmy to radiator a to juz nie dośc że koszty to dłubaniny z rozebraniem wlotów od groma i nie wiadomo na ile by to schładzało i czy czasem nie zmniejszyłoby przepustowości wentylacji na tyle że wręcz by ją zakorkowało.
Najlepiej zainwestować w klimę z prawdziwego zdarzenia

Nie ma inne opcji ratunku! ...zaczniemy strzelać do żółtych !!

Do mnie też?

Cytat:
2010-06-27 11:32:01, bogdan1 pisze:
Nie ma inne opcji ratunku! ...zaczniemy strzelać do żółtych !!

Byle nie do wszystkich.Bo gdzie ja trampki kupię za rozsądne 9 zł?

Poza tym Boguś,rasa żółta jest dominująca na kuli ziemskiej,mógłbyś nie dać rady

Cytat:
2010-06-27 07:45:30, archive15 pisze:
Czytałem kiedys o jakimś układzie elektronicznym ....

To nie jest układ tylko Ogniwo Peltiera jak podłączasz do prądu to z jednej strony się schładza ale z drugiej się grzeje i to ciepło musisz gdzieś rozproszyć

-----------------
Błędy w aucie są zawarte między oparciem fotela a pedałem gazu

Cytat:
2010-06-27 16:48:43, rysiu1 pisze:
To nie jest układ tylko Ogniwo Peltiera jak podłączasz do prądu to z jednej strony się schładza ale z drugiej się grzeje i to ciepło musisz gdzieś rozproszyć

Dokładnie tak.
Zastosowanie ma w chłodziarkach samochodowych.
Z "drugiej strony" wystarczy spory kawałek radiatora i wentylator do rozproszenia ciepła.

dobra...niech będzie SELEKTYWNIE

Cytat:
2010-06-27 16:48:43, rysiu1 pisze:

No widzisz....teraz przynajmniej wiem jak sie to nazywa ale absolutnie nie wkładałbym tego do auta

Cytat:
2010-06-27 21:19:21, archive15 pisze:
No widzisz....teraz przynajmniej wiem jak sie to nazywa ale absolutnie nie wkładałbym tego do auta

Ja też ...

-----------------
Błędy w aucie są zawarte między oparciem fotela a pedałem gazu