Sposób na gryzonie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Czy zna ktoś jakiś skuteczny sposób na pozbycie się niechcianych lokatorów spod maski ?
Zauważyłem ostatnio że na przewodach, rurkach i pokrywie silnika pojawiają mi się błotne ślady.
Może zbagatelizował bym ten fakt gdyby nie górna rura od chłodnicy , którą musiałem niedawno wymienić a wyglądała właśnie na przegryzioną bądź poszarpaną pazurami. Dzisiaj po uprzednim wytarciu wszystkich poprzednich śladów znowu po nocy stwierdziłem jakąś wizytę. Nie wiem co za stworzenie podejrzewam kunę lub kota. Sytuacja jest niewesoła bo zaczęły mi się w tym samym czasie pojawiać błędy lambdy a rurek i przewodów pod maską jest dużo. Koszta mogą być więc duże ( strach pomyśleć co by było gdybym wtedy przy awarii rury nie zaglądnął pod maskę ).
Parkuję w Krakowie , na osiedlu pod blokiem w rzędzie kilkunastu samochodów.
Może są jakieś spraje albo co

Są płyny które mają zapobiec sikaniu psów na grządki itp., więc na koty pewnie też coś jest - tylko gdzie o to pytać - w zoologicznym czy ogrodniczym?

Są ultradźwiękowe odstraszacze gryzoni. Ponoć skuteczne. Spróbuj może na Allegro?

Pzdr.

Piwalek! Stawiam na gryzonie, tzn. szczury. Sama widziałam, jak w biały dzień pętały się po parkingu. Teraz zaczął się sezon - szukają cholery przytulnego miejsca na chałupę.
Najlepszy na szczury jest dobry kot, ale w mieście niestety nie ma to zastosowania. Widziałam w różnych miejscach w neci odstraszacze ultradźwiękowe, ale niestety wszystkie były na 220V. Może są takie zasilane bateriami, najlepiej własnymi ? Jak coś znajdziesz - daj znać. Ja ze swojej strony też będę szukać, bo niestety też już doświadczyłam wrogiej szczurzej działalności - przegryziony przewód od czujnika ciśnienia oleju w Tośce i zrujnowany wygłuszacz, czy jak to się tam nazywa, silnika w Roverze.
Pozdrawiam
PS
Kuny też mogą być

No na klimeckiego Babciu niedawno kumplowi z roboty musieli przyjechac lawetą po Corse COMBO bo cos wpieprzyło przewody jakies i unieruchomilo samochod.

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61148658
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=60864022

Dwie wersje

Pzdr.

EDIT:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=61522219
ten jest na kuny i do samochodu...

[ wiadomość edytowana przez: Kafar dnia 2005-08-24 14:17:16 ]

niestety elektryczne odstraszacze nie dzialaja, mam jeden pod maska a drugi pod sufitem na podjezdzie do auta,
ostatnio kuna wyrzadzila w moim nowym samochodzie szkody na ponad tysiac zlotych, niestety po naprawie widze ze auto jest caly czas odwiedzane przez kuny czy cos podobnego,
jestem zdesperowany i szukam sposobu na zakonczenie zniszczen
i problemu z tymi gryzoniami
bede odwiedzal to forum, moze ktos da dobra rade,
ogladalem juz klatki na kuny ale co mam potem z tym zwierzakiem zrobic? czy jak wywioze gdzies daleko to nie trafi spowrotem?

Mogę zasugerować 2 sposoby zasłyszane- nie testowane przeze mnie.
1. Kostka domestosa- słyszałem to od kilku osób
2. Mocz kota- Ci którym wspominałem o kostce powiedzieli, że mocz jest lepszy-kilka kropli w przedziale silnika. Nie wiem jak go zdobędziesz ale powodzenia

Cytat:
2011-06-23 13:45:59, pioszek pisze:
niestety elektryczne odstraszacze nie dzialaja, mam jeden pod maska a drugi pod sufitem na podjezdzie do auta, ostatnio kuna wyrzadzila w moim nowym samochodzie szkody na ponad tysiac zlotych, niestety po naprawie widze ze auto jest caly czas odwiedzane przez kuny czy cos podobnego, jestem zdesperowany i szukam sposobu na zakonczenie zniszczen i problemu z tymi gryzoniami bede odwiedzal to forum, moze ktos da dobra rade, ogladalem juz klatki na kuny ale co mam potem z tym zwierzakiem zrobic? czy jak wywioze gdzies daleko to nie trafi spowrotem?

Spryskaj cala komore MR muscle do szyb aby zabic zapach i pozakladaj odswierzacz do muszli klozetowej Domestos .
Co chwila jak otwieram maske to sie czuje jakbym klape od kibla podnosil , ale wlasciciele twierdza ze to jest skuteczne jak cholera.
A kune jak zlapiesz to musisz ja spoic alkocholem i wywiezc ,to po pijoku napewno spowrotem od razu nie trafi