Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2011-08-27 15:54:19 Witam serdecznie,kończe wyposażać moje Limo,zamówiłem sprzęt Kenwooda z procesorem DSP do tyłu,aby poza widziało,też coś grało. Ale sprzedawca oszukał mnie ,twierdząć iż jest wejście liniowe.I tu Zong. Transmiterami różnej maści próbowałem przesyłać dzwięk,lecz jest delikatnie nazwijmy do Dupy,a słoń nie stanął mi na uszach,więc bolą kiedy dzwięk jest przesterowany, niewyrażny i brak mu dynamiki,a szum pomiędzy utworami nie do zakceptowania. Słyszałem,że modulatory FM,przewodowe to podobno inna bajka.Jak jest w rzeczywistości? Bo wydawanie dodatkowych 150zł na szajsgadżet mija sie z celem. Ktoś używa? Może opisać swoje wrażenia? Albo jest ktoś z okolic Gdyni,aby odsłuchać?
[ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2011-08-27 15:55:31 ] |
PiotrS LOB WETERAN LO016 Gdańsk | 2011-08-27 20:33:13 Trasmiter to gówno, które służy do zagłuszanie świstu uszczelek i jazgotu współtowarzyszy. |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2011-08-28 10:09:24 Wiem Piotrze,stąd moje zapytanie o modulator Fm przewodowy, całkowicie inne urządzenie.Które nie jest plastic szajsem wtykanym w gniazdo zapalniczki,ladnie kolorowo swiecącym bajerem. Ot czarna skrzynka,podłączone przez przewód do wejscia antenowego,aby właśnie nie zagłuszać i teoretycznie umożliwić właściwemu odbiorcy,lepszą jakość modulowanej muzyki.
[ wiadomość edytowana przez: Mariusz_P dnia 2011-08-28 10:10:16 ] |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2011-08-30 09:11:13 Jeśli słoń Ci na ucho nie nadepnął to tenże modulator też będzie do dupy, ponieważ działa na tej samej zasadzie co transmiter - dźwięk jest modulowany na paśmie FM, potem trafia na tor radia i dopiero przez wzmacniacz na głośniki. Jedyna różnica jest taka, że podłączasz wyjście antenowe modulatora do wejścia antenowego radia bezpośrednio, co teoretycznie może ograniczyć szumy, ale i tak możesz usłyszeć znajdujące się w pobliżu silne stacje radiowe. Tak więc równie dobrze możesz podłączyć kablem antenowym transmiter za 20 zł do radia. |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2011-09-04 23:14:27 W przypadku modulatora podłączanego przez kabel,ryzyko wskoczenia "silnej" stacji jest zażegnane.Pobawiłem sie w/w zabawką,porzyczoną z pewnego serwisu. Prawie ideał.Mnie nie odpowiada. W sumie,lepsza jakość dzwięku niż tanie transmiterki,gdzie całość przekazu audio i modulacji i nadania jest realizowana na jednym małym procku,a sygnał antenowy chyba wpięty jest przez separator w zasilanie układu,stąd brak antenki. W modulatorze,jest porządny układ stabilizacji, niezastąpione tranzystory,oraz mówiąc chłopskim językiem,o wiele więcej elementów A co do jakości dzwięku,lepsza,brak zniekształceń dzwięku,zwłaszcza głosu,przy bogatszej scenie muzycznej. mniejsze szumy w przerwach miedzy utworami.ale nadal niestety obcięte pasmo akustyczne,wynikające już z samej zasady funkjonowania radioodbiornika FM. Osobiscie rozebrałem sprzęt w limo i postanowiłem wpiąc sie sygnałem audio w procesor,zamiast toru CD,teraz głowie sie nad sygnałem wyzwalającym załączenie w/w wejścia. Teraz musze puszczać "pusta" płyte,aby procesor załączał to wejscie. |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2011-09-05 17:27:44 A nie da się wpiąć w tor AM? Zakres często nieużywany, a wejścia przełączników dla tego toru są często stereo, przy czym kanały są połączone ze sobą. |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2011-09-06 16:30:15 Procesor ma w sobie tor AM,więc brak wyprowadzeń AM oraz Fm, pozostaje wejscie CD,oraz MD. |
bratyslaw LOB SYMPATYK Omega 3.0 V6 Parczew | 2011-09-06 18:37:42 No to lipa. |
damianw Szczecin | 2011-09-06 21:25:07 Hej.
Dawno mnie tu nie było Ale do tematu. Co prawda inne auto ale może pomysł rzucę. U siebie w Golfie mam MFD. Wiadomo, że cd audio jest tylko przez zmieniarkę, bo kieszeń w samym MFD jest tylko na cd z mapami. A zmieniarka jak to zmieniarka: 6 płyt CD po maks 20 kawałków i to wszystko. Więc zamiast zmieniarki mam podłączony emulator. Podłącza się pod złącze zmieniarki w radiu. Interface ma czytnik kart SD i złącze USB. Obsługuje się to z poziomu samego radia. Jako, że standardowo MFD ma podłączoną zmieniarkę na 6 płyt to na karcie SD lub też na pendrive tworzysz 6 katalogów o nazwach odpowiednio CD1...CD6 i tam możesz wrzucić maksymalnie 99 mp3 do każdego katalogu. Idealne rozwiązanie. Jakość porównywalna z CD, zależna od kodowania mp3. Na allegro nazywa się to cyfrową zmieniarką czy też zmieniarką USB, SD. Tutaj masz link: http://allegro.pl/sprzet-car-audio-zmieniarki-cd-715 Dość drogie, ale u mnie sprawdza się rewelacyjnie. Masa utworów dobrych jakościowo, transmitery FM mogą się schować. Co prawda rozwiązanie w większości dla VW/Audi ale widziałem również inne marki w aukcjach. Może uda Ci się coś dobrać. Może mały offtop ale taki pomysł podrzucam do rozważenia. Pozdrowienia. |
homer171 LOB SYMPATYK Esesman Wrocław | 2011-09-07 10:23:29
Moj znajomy też korzysta z tego rozwiązania i pewnie ja też się na to skuszę. Gra to całkiem nieżle... |
Mariusz_P LOB SYMPATYK Limo Long Vehicle Gdynia Kosakowo | 2011-09-07 16:12:51 Ten sprzęcik nie posiada wejscia na zmieniarke,jedynie szeregowy port łączący oba elementy ze soba (głowne 1din jako sterownik normalne radio z wbudowanym MD,drugie 1din jako procesor DSP z wbudowanym CD) A dzwięk potrzebuje typowo audio,bo sygnał idzie z odtwarzacza DVD (animacje,klipy,filmy) W przyszłym tygodniu kibluje w robocie od rana do wieczora,więc sprzęt na stół. Probowałem podawać sygnał na szpilki w tym złączu,na 99% biegnie tamtędy sygnał audio analogowy. Ale nie było żadnego wzbudzenia.Dopiero potem uświadomiłem sobie,że tor Audio CD,będzie właśnie aktywny,przy załączonej plycie Cd.Więc nagram "cichą" płyte i jeszcze raz pogneram na złączu.Potem będe rozmyslał na sygnałem wyzwalającym owe wejście CD w procku,aby laser nie chodził nie potrzebnie. |