[MKVII] Jakie koła na zimę ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy opony 175/65 na felgach R14 będą dobre na zimę?

kwestia upodobań.
rozmiarowo ok, ale na wszelki wypadek sprawdz sobie w jakimś kalkulatorze różnice wymiarów. dedykowane opony dla felgi 14" to 185/60.

-----------------
Nie bierz życia na serio, i tak nie wyjdziesz z niego żywy..

[ wiadomość edytowana przez: Venom_4x4 dnia 2011-12-22 22:10:38 ]

a jaka szerokosc tej 14...?

Venom 175/65 też są dedykowane
Są trochę wyższe od 185/60 ale jest ok. Moim zdaniem najlepsza opcja dla 14" to właśnie 175/65

Felgi zapewne ori stalówki 5,5 lub 6 cali?

[ wiadomość edytowana przez: Pele19m dnia 2011-12-22 22:49:23 ]

Chce zapodać oponki Dębica Frigo 2 175/65 dodatkowo ma 5 Lat pisemnej gwarancji Do tego stalowe 14'' najprawdopodobniej 6J A polecacie jakieś inne ?

[ wiadomość edytowana przez: fiolek992 dnia 2011-12-23 00:05:13 ]

co do rozmiaru OK, co do frigo to z wlasnego doswiadczenia wiem ze to dolna polka... niektore chinczyki sa lepsze od tej debicy...

Cytat:
2011-12-23 00:47:02, srvrserver pisze:
co do rozmiaru OK, co do frigo to z wlasnego doswiadczenia wiem ze to dolna polka... niektore chinczyki sa lepsze od tej debicy...

tak jest, tym oponkom mówimy zdecydowanie NIE, ale co tam kto lubi

ee tam nie przesadzajcie, nie są takie złe te dębice. Ja mam barumy polaris i chwalę sobie, a też opona jedna z tańszych. Trochę lepsze są uniroyale i nie powinny być dużo droższe.

Jak chcecie coś taniego a dobrego, to Sava Eskimo.

A co myślicie o 13'' Zimówkach ?

Generalnie ktoś kiedyś wymyślił, że zimówki powinny być węższe od opon letnich ze względu na przyczepność - mniejsza powierzchnia styku, ale większy nacisk jednostkowy pozwalający na 'wgryzanie' się opon w śnieg.
Teoretycznie więc zimą lepiej jeździć na 13kach niż 14kach, bo w przypadku 13ek najmniejszy rozmiar dedykowany do Essa to 155/80, a dla 14ek 175/65. Można oczywiście przeliczać na węższe, ale po co się męczyć.

Z całym szacunkiem kolego szanowny się zapytam Ciebie czy używasz wyszukiwarki na naszym forum? albo choć spróbowałeś poszukać w PiO podobnego tematu??? bo mi podobne tematy wałkowane co roku z dziesiątkami odpowiedzi zajęło raptem 5 min Zauważyłem że to nie pierwszy taki Twój przypadek,po prostu lecisz na łatwiznę zakładając nowe tematy. Wracając do tematu opon zależy ile budżet wyniesie ja sam miałem zimowe frigo2 i ślizgałem się po sezonie jazdy nimi,sava eskomo3 w pierwszym roku była w/g mnie najlepszą oponą na świecie w drugim potrafiło mi tyłem zawijać przy 30 na godzinę w zakręcie ,teraz wybrałem droższą opcję przy której nowe frigo przedstawiona do wglądu obok niej to jakby pół cm bieżnika mniej miała dlatego zakupiłem DUNLOPY i jestem zadowolony

A więc kolego tomas77 przepraszam, za nowy temat Felgi stalowe kupiłem dziś Oryginalne z logo Ford Dokładniej od Forda KA. Rozmiar 14'', szerokość 6''. Do tego oponki Uniroyal MS Plus 6 185/65 Zobaczymy jak się na tym jeździ

Uniroyale są dobre, ale za wysokie te opony - niedużo, ale za wysokie...

Cytat:
2011-12-23 14:39:54, Pele19m pisze:
Uniroyale są dobre, ale za wysokie te opony - niedużo, ale za wysokie...

Ale chyba nic nie będzie obcierać?

I jeszcze takie jedno pytanko:
Czym odświeżyc i zabezpieczyć przed zimą stal? Może być np. Hammerite ?

Nie powinno obcierać bo całe koło będzie większe o 5% czyli jakiś 1cm (średnica).

Jeśli chodzi o felgi to w żadnym wypadku nie maluj na rdzę, bo po zimie będzie jeszcze gorzej, dużo gorzej. Abo wyczyścisz je ręcznie ile się da, albo (najlepsza opcja) dać je do piaskowania i potem malować, jak Ci się nie chce to zostaw tak jak są.

Ja jeżdżę na oponkach 185/65 r14 i nie narzekam.