Podnośnik szyby prawy tylny zgniła linka

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam. Mam pytanie czy aby wyjąć podnośnik szyby to czy musze wyjąć całkiem szybę z drzwi czy da się to jakoś wyjąć. Rozebrałem to dzisiaj na szybko bo zerwała mi się dzisiaj linka opuszczająca szybę ściągnąłem tapicerkę poodpinałem wtyczki odkręciłeb blache do której jest przytwierdzony silnik i odkręciłem tą pionową prowadnice ale niewiem czemu nie chciało mi to wyjść. Bo miałem pomysł aby wymienić linke na taką jakby od hamulca od roweru. ale musze jakoś wyjąć tą prowadnice. Czy muszę odkleić te uchwyty od szyby i wyjąć szybę czy nie.

A w jakim aucie ??

carina e sedan 2.0d xl 94r

lub jak odkleić te uchwyty co są od dołu szyby które służą do mocowania szyby do mechanizmu. klej wygląda jak taki jak do szyb. coś na zasadzie silikonu czarny i bardzo gęsty

Przecież wystarczy odkręcić dwie srubki i masz szybę luźną. Uchwyty są integralne z szybą i ich się nie odczepia.
Zobacz sobie:
http://www.toyodiy.com/parts/p_E_1995_TOYOTA_CARINA+E_ST191L-BEMNKW_6705.html?hl=68103
Pozdro.

czyli mówisz że bez problemu wyjmę tą pionową prowadnice co jest na środku drzwi? musze jechać do rowerowego więc po linkę i w piątek zaczynam się z tym bawić.

Oczywiście. Nie ma z tym najmniejszego problemu. Odkręcasz szybę, podpierasz kołkiem do góry, odkręcasz 3 nakrętki od prowadnicy, 3 od silniczka i wszystko wyjmujesz.
O ile mnie pamięć nie myli chyba trzeba najpierw odkręcić środkowe wzmocnienie, ale to raptem następne 5-6 śrubek.
Ppozdro.

linka wymieniona podnośnik działa. koszt naprawy 5zł i 2h roboty.

Cytat:
2012-07-20 18:33:21, dziaba pisze:
linka wymieniona podnośnik działa. koszt naprawy 5zł i 2h roboty.

Linka za 5 zeta daj namiary