Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
iroo ->Toyota Parking Only<- Toyota Avensis Gdańsk | 2012-12-03 15:10:31 Silnik to 1AD FTV rocznik 2008, buźka przypadkowa... |
iroo ->Toyota Parking Only<- Toyota Avensis Gdańsk | 2012-12-04 10:44:05 OK dzięki za radę!
Dzisiaj sprawdzę temat mas i może problem się rozwiąże. Prawdę mówiąc klemy na aku mam trochę przybrudzone a kilka dni temu był robiony przegląd. !? |
iroo ->Toyota Parking Only<- Toyota Avensis Gdańsk | 2012-12-17 10:49:39 Wygląda na to, że przeczyszczenie połaczeń akumulatora do mas pomogło. Kilka dni spokoju silnik nie gaśnie. Niestety praca silnika na biegu jałowym mnie zastanawia, a mianowicie występuje nieznaczne falowanie obrotów. Brzmi to jak wypadanie pojedynczych wtrysków? |
Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2013-01-05 22:03:21 iroo - czy Twój problem z utratą mocy nie powrócił po przeczyszczeniu połączenia do masy? |
iroo ->Toyota Parking Only<- Toyota Avensis Gdańsk | 2013-01-08 08:23:48 Alien - po przeczyszczeniu mas problem z utratą mocy nie wraca,samochód dobrze się "zbiera" i równomiernie przyspiesza. Ale moim zdaniem na tę przypadłość pomogło czyszczenie EGR-a, ponieważ po tym zabiegu przymulanie przy przyspieszaniu i początek przyspieszania po przekroczeniu dopiero 2200-2400 RPM bezpowrotnie minęło. Za to gaśnięcie na biegu jałowym powtórzyło się jeszcze raz i zawsze kojarzy mi się ten fakt ze skręconym kołem kierownicy, wciśniętym pedale sprzęgła i wrzuconym pierwszym biegu. No to zagadka nie rozwiązana. |
iroo ->Toyota Parking Only<- Toyota Avensis Gdańsk | 2013-08-17 14:25:12 Minęło pół roku i problem utraty mocy przy przyspieszaniu powraca... Tym razem na warsztat został wyznaczony zawór SCV, wcześniej ponownie pojawił się błąd niskiego ciśnienia na szynie CR i tryb awaryjny silnika. Podczas wymiany SCV, podobno wolnego od wcześniejszych wad, sprawdzono również EGR, który okazał się być "zabetonowany"(pół roku wcześniej był czyszczony). Po tych zabiegach silnik ponownie nabrał wigoru i przyspiesza znacząco od 1600 rpm bez wyraźnego szarpnięcia przy 2200 rpm. |
Alien_Obcy TOYOTA DRIVER Matrix XRS, Yaris Ve ... Wawa | 2013-08-17 17:34:21 A czy falowanie obrotów definitywnie minęło? |
iroo ->Toyota Parking Only<- Toyota Avensis Gdańsk | 2013-08-19 08:26:40 Alien, mam wrażenie że po naprawach opisanych w poprzednim poście silnik nie tylko nie faluje na biegu jałowym ale także ciszej pracuje. Nie wykluczam, że bardziej cicha praca tylko pozytywne wrażenie po pozytywnym finale... Zastanawia jednak częstotliwość zapychania się EGR, co pół roku zalepiony sadzą i problemy z przyspieszaniem od niskich obrotów pojawiają się cyklicznie od czyszczenia do czyszczenia. Niestety wymianę SCV i czyszczenie EGR zleciłem na jednej wizycie i teraz trudno ocenić dokładnie co było przyczyną problemów. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-08-20 12:43:24
Skoro teraz nie gasnie to powodem gasniecia byl SCV. Utrata mocy przy nizszych obrotach to sprawka EGRu Trzeba wyczyscic zawor dotrzec grzybek i przylgnie wkretarka , i oczyscic gniazdo w kolektorze ssacym skrobiac drutem i odsysajac odkurzaczem lub zdemontowac caly kolektor i wymyc Brudpurem. Jak sie bedzie powtarzal problem to wgrac najnowszy program i bodajze wymienic kolektor i pokrywe zaworow na zmodyfikowana ale niemam jak sprawdzic. [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2013-08-20 12:46:40 ] |
iroo ->Toyota Parking Only<- Toyota Avensis Gdańsk | 2013-08-20 22:59:56 Dzięki Bigelektron za instrukcje postępowania. Mam pewne obawy co do wgrywania nowego softu, ponieważ w ASO postraszyli mnie, że zdarzają się przypadki uszkodzenia ECU podczas tego zabiegu.
Czy modyfikowane kolektor ssący i pokrywa zaworów mają jakieś charakterystyczne cechy, które laik może rozpoznać bez demontażu połowy silnika? |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2013-08-21 11:58:39
Mnie sie zaden nie wysypal ale mechanikom moze ze 3 sztuki w skali powiedzmy 500 reprogramacji.Zaden w silniku 1 AD wszystkie w 2AD Raz mialem przypadek ze mi w polowie wywalil komunikat ze reprogramation faill to sie wycofalem i puscilem jeszcze raz i pod koniec to samo i juz bylem pewien ze sie komp wysypal a za trzecim przeszla.Podejrzewam ze jest pare wadliwych kompow z jakiejs krotkiej serii ,ale to nie powod zeby tego nie robic. Poniekad niemasz wyjscia ,bo czyscic komin co pol roku to kiepska perspektywa.Jak sie wysypie to Allegro.Co do czesci to po powrocie we wrzesniu moge ustalic nry.Teraz ide ponurkowac. |