aikoaiko Zdzieszowice | dzień dobry
Jestem Marek, nowy na forum, proszę o pomoc.
Mam problem z Toyotą Sienną 2001 V6 2998 pojemność, 198 kM. Auto zgazowane STAG .
Wymieniałem uszczelki pod zaworami*2 , ponieważ silnik się moczył. Mechanik zaproponował przy okazji wymianę świec, OK. . Były podobno Champion RC10DMC takie też zamontował nowe. Po odebraniu auto zachowywało się bardzo źle. Na biegu jałowym przy obrotach ok 750 auto chodziło nierównomiernie, dodaję gazu dusi się nadal do 2000 obrotów,na wyższych obrotach chodzi OK.
Podobne objawy delikatnie występowały przed wymianą uszczelek ale jak podkreślam bardzo delikatnie.
Zatem kolejna decyzja- wymieniam świece na oryginalne Denso SK20R11- i nic te same objawy czy na benzynie czy na gazie.
Dodam jeszcze że świeci mi się check kody P1135 i P1155, diagnosta z toyoty stwierdził że to podgrzewacze w sondach (czas temu wymieniłem sondy i nic to nie pomogło poza uszczupleniem portfela).
Poczytałem trochę forum i przy podobnych objawach przyczyną mogą być świece, przewody, cewki. Ciężko zrobić próbę wykluczającą, bo brak takowych kabli i cewek u mechaników.
Przyczyną też może być dostawanie się lewego powietrza pod kolektor, filtry ...
Problem takiej natury, ze aby się dostać do wymiany świec lub cewek przy silnik V to muszę rozebrać pół auta.
Proszę o propozycje co mogę jeszcze sprawdzić lub raczej wykluczyć z wymiany.
pozdrawiam marek
[ wiadomość edytowana przez: aikoaiko dnia 2014-07-07 16:49:43 ] |