Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Leszek_Gdynia (S) Przyjaciel LKP była LADA 21072 '88 Gdynia | 2004-01-05 00:37:31 ad 1. nie wiem jak w samarce, ale może to być albo zawór nagrzewnicy, albo sama nagrzewnica, która cieknie.
ad 2. luzy w zawieszeniu - posprawdzaj elementy gumowe i nie tylko - podnieś przód i poszarp wszystkim |
OLO 105L/125/125k/126S/1 ... Wawa | 2004-01-05 13:03:11 ad3) zacznij od spuszdczenia kondensatu z reduktora (śrubka gdzieś na dole, wymień filterek gazu, warto zrobicregulację. Przy gazowni mozna też zainwestować w noewswiece i dobrze przewody zapłonowe. Ew pomyśl o zmianie modułu zapłonowego na polski APE z Opola
ad4) 11 to chyba nie jest tragicznie? Moze nie jest to zyleta, ale powinnno być OK ----------------- "Nigdy mnie nie zawiódł, nie zdradził ani raz. To wspaniała jest maszyna, choć ma już ze 40 lat. Fiacior mój to jest to, kocham go..." |
polen samara Katowice | 2004-01-05 20:20:49 Ad1.
co do tej nagrzewnicy to sprawdz czy ci ubywa plyn chlodniczy bo jak nie to zawor nagrzewnicy masz dobry, a zgnite podszybie i uszczelke szyby do wymiany. zawor znajduje sie centralnie w srodku za konola wiec jak przepuszcza to napewno nie leje sie po pedale gazu. |
Lewy_lowicz SYMPATYCZNY GOŚĆ Łowicz | 2004-01-05 20:54:23 Hehehehe
Jeszcze tylko dopiszę powodzenia i informuj na bierząco o naprawach. |
panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-01-05 21:00:07 mam również samarkę i ogulnie niemogę nażekać wyprzedzam prawie szystko co mi niepasuje a na autostradzie dopiero
ogólnie sumując to co powiedzieli koledzy zaproponował bym zacząć od 1-sprawdzenia opon i wyważyć i przy okazji zerknąć na zaciski,tarcze (wszystko dobre?) 2-stacja djagnostyczna w łape 10zł i wiesz wszystko Odpalanie w zimie na bęzynie konieczne!. 3-GAZ wymienić filtr koszt ok10zł ( zamknij zawór przy butli) sprawdzić bezpiecznik i poruszać wsówkami do elekrtozaworków 4-wykręcić świece wstępnie przeczyścić ew.wymienić (ja mam iskry i jest ok) 5-przewody przemieżyć omomierzem ew. wymiana (niepolecam tanich żółtych silikonów)koszt dobrych ok 35-40zł 6-przejżeć przewody upewnij sie czy jaki to płyn jesli chodzący to przewody lub nagrzewnica a jesli coś innego to począfszy od przecieków z pod oslony wentylarora pomiedzy komora silnika a podszybiem po lewej stronie skrzynki z bezpiecznikami lub samą skrzynką skoro na pedały ci kapie Ciśnienie ok ja mam 11,7średnio i nienażekam 7-wymienić uszczelniacze pierścienie (zregenerować najlepiej koszt ok 250zł robiłem to przy okazji wymienił mi krzywki i jeden zawór wypalony od lipca dolałem w sumie tylko ok 3 setek do kolejnej wymiany male wycieki z pod aparatu ) Ale się rozpisałemm |
panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-01-06 09:42:59 Jeżeli chodzi o ściąganie w lewo to w czasie jazdy na wprost bez hamowania to trzy przyczyny zamało powietrza w tym kole ,zbieżność żle ustawiona i co najbardziej podobne to zacisk nieodbija i przytrzymuje tarcze .Jęśli chodzi o tak zwaną choinkę świateł to rutynowo przeczyść wszystkie styki przy lampach i nietylko wyjmij i wsadz wszystkie kostki sprawdz czy nie są zaśniedziałe oraz mase przy skrzyni biegów powinno pomuc to jest samarka a one asą jak kobiety kubią gdy sie przynich skaka a nietylko jeżdzi pozdrawiam
|
panoni opel omega A 2,6 zabrze | 2004-01-13 23:34:01 Aro1979
spokojnie jeśli poprzedniio chodziła na gazie dobrze to nic raczej nieruszaj a jeśli chodzi o odpalanie to nawet po 1-2 godz. postoju wskazane by było odpalanie na benzynie choć na krótko ale jednak bezpiczniej . Niejestem pewien ale jeste ciekaw czy te bićia niemasz czasem związane z kolumną daj znać co i jak czesc |
Aro1979 Samara Łęczna | 2004-01-14 21:29:32 Kurde dobe wczesniej wymienilem przewody wysokiego napiecia na nowe!
Pozdrawiam |
Aro1979 Samara Łęczna | 2004-01-14 21:42:41 A styki w kopułce mają być koloru miedizanego? Jutro zajrze to zobacze!!! A jak nie przewody i nie kopułka to co? I jak najlatwiej zdiagnozowac?
|