Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Guzol User Bmw E-36 coupe Stalowa Wola | 2005-01-18 00:03:07 witam !
Chce do swojego "prodiża" zalozyc strumienice i mam pytanko kto z was ma zalozona strumienice w aucie i czy wogole oplaca to sie zakladac ? ![]() ![]() pozdrowionka Guzol |
Marek Moderator Multivan Stalowa Wola | 2005-01-18 09:53:30 Sam nie mam, i napewno nie będe miał. Dużo sie o tym oczytałem na internecie i tak naprawde to kolejny bajer typu ogień z rury,magnetyzer. Jeżeli ma to coś dać to musi być przystosowane do danej wersji silnikowej, jaką posiadasz. Auto po dobrze wykonanym takim zabiegu według właścicieli [albo tylko tak sie im zdaje] polepsza mu się dól i się nie dławi.
Niektóre auta po zamontowaniu strumienicy zmieniają odgłos pracy, coś jak odkurzacz. Montując strumienice usuwa się katalizator, a podobno najlepszym miejscem jest 3/4 długości długości od kolektora wydechowego ![]() Ja bym wolał na coś innego wydać kesz ![]() |
![]() Pingu User Opel Astra Coupe Stalowa Wola | 2005-01-18 12:51:05 Zdania sa strasznie podzielone. Ale z ogolnych opini raczej lepiej tego nie matowac. Sam nie wiem co o tym myslec. Jak bede mial chwilke to ci to wyjasnie ![]() ![]() |
_Gallus_ Moderator Celina st202 . | 2005-01-18 14:27:46 Czytalem kiedys pare ciekawych artykulow. Ogolnie strumiennica to dziwne cos ![]() ![]() Ja nie mam zbyt dobrego zdania o tym. W duzej ilosci przykladow pogarsza parametry silnika. Czasami zdarza sie ze cos sie zmieni na lepsze ale to statystycznie w co piatym przypadku. Jak ja zamontujesz w miejsce katalizatora to moze dojsc do ciekawych przezyc lacznie z zatarciem tlokow , czy uszkodzeniem uszczelki pod glowica. Ogolnie strumiennica napewno nie doda mocy, moze troszke zmienic charakterystyke momentu obrotowego, chociaz z tym tez bywa roznie. Kiedys czytalem o przypadku Clio z przebiegiem 40tys, gdzie na trzeci dzien od zalozenia zatarly sie tloki i remont prawie 5 tysiakow kosztowal, wiec warto sie dobrze zastanowic. Niestety , a moze stety pisze to nie majac doswiadczenia na sobie, ale moge powiedziec ze nigdy tego nie zaloze. Efekty marne, jesli wogole sa, a jesli chodzi o odglos?? Slyszalem o lepszych metodach ![]() Pozdrawiam i napisz Guzik jak postepy ida i co tam wymysliles ![]() |
_Gallus_ Moderator Celina st202 . | 2005-01-18 14:31:42 Znalazlem tu jeszcze jedna ciekawa wypowiedz:
"W firmie mamy taki kacik pod stolem, gdzie leza wyprute z samochodow strumienice roznych producentow. To jest skutek pomiarow i trakcyjnych i na hamowni. Klienci ich juz nie chca. Strumienice pojawily sie juz wiele lat temu w technice lotniczej. Problem tylko z tym, ze silnik lotniczy pracuje w okreslonym waskim zakresie obrotow z reguly nie przekraczajacym 500 RPM a czesto i mniej. W lotnictwie predkosc samolotu zmienia sie nie poprzez zwiekszenie ilosci obrotow silnika a poprzez zwiekszenie kata natarcia smigla. Oczywiscie w wielkim uproszczeniu. Dla takich stabilnych i stalych obrotow latwo obliczyc strumienice. Silniki samochodowe pracuja w przedziale kilku tys. RPM, ktore praktycznie sie wykorzystuje podczas jazdy. Po wyjsciu z zakresu obrotow silnika optymalnych dla dzialania strumienicy zaczynaja sie juz problemy lub brak efektow." Dosc konkretnie napisane ![]() |
![]() MAJER User MAZDA 323 GTX TURBO Stalowa Wola | 2005-01-18 14:32:18 ja mam zamontowana strumiennice łuskowa w eskorcie .Umnie ona zaczyna działac mniej wiecej od około 2800 obr/min-3000 obr/min ja az do 6700obr/min wiecej nie moge wkrecic bo juz jest na czerwonym polu ![]() |
![]() Rafauu User Mitsubishi Lancer EV ... Zdziechowice | 2005-01-18 19:59:40 A ja mam i mowie jakie jest moje zdanie - Nie warto bo w wiekszych silnikach to nic naie daje, wiem bo mam. Zmienia tylko dżwięk - je skur... głośniejszy. A poza tym nie możliwe jest Majer że u Ciebie działa od 2800 do końca bo strumienica działa co najwyżej w zakresie 1500 obrotow [np od2500 - do 4000]. Poza tym strumienica zmniejsza moc maksymalną...
Tyle wiem i tyle powiem ![]() |
![]() Pingu User Opel Astra Coupe Stalowa Wola | 2005-01-18 20:37:05 Strumienica naprawde niewiadomy gadzet.
U kazdego dziala inaczej. Np jesli konstruktor zwalil np katalizator a ty wstawisz tam trumienice to bedziesz zadowolony(mimo ze taki sam efekt da sama rura) Brac streetracingowa nie poleca strumienic i traktuje je na rowni z magnetyzerami. Chyba nie warto tracic tej kasy no chyba ze zalezy ci na dzwieku. |
![]() MAJER User MAZDA 323 GTX TURBO Stalowa Wola | 2005-01-18 20:38:31 mogłem sie pomylic ztym ze dział az do 6700 sorki .duzo tez zalezy od samochodu poniewaz nie wszystkie moga to urzadonko montowac z tego co czytałem moze wreczpogorszyc osiagi i parametry silnika |
![]() Rafauu User Mitsubishi Lancer EV ... Zdziechowice | 2005-01-18 20:52:21
...to też. |
![]() ozi12 User Ford Mondeo Stalowa Wola | 2005-01-18 21:16:08 Ja disiaj wywaliłem katalizator i wstawiłem strumienice narazie zauwarzyłem zmiane głośnosci ale dopiero bede testował jaki efekt dała |
![]() zoom User zoom zoom | 2005-01-18 23:49:19
Wydaje mi sie ze najlepszym miejscem na sprawdzenie tego bedzie hamownia. Psycha zawsze Ci powie ze jest lepiej ![]() |
![]() MAJER User MAZDA 323 GTX TURBO Stalowa Wola | 2005-01-19 00:19:45 ja teraz sam nie wiem co zrobic ale chyba jak cos to tylko zamotuje ale teraz strumiennice nadziweinkowa bo na łuskowej tak dziwnie wydech chodzi ![]() |
![]() lipen User renault megane stalowa wola | 2005-01-19 07:27:09 ze strumienica to jest tak - z tego co wiem lepiej oddac samochod fachowcom bo latwo cos zepsuc , do kazdego samochodu i pojemnosci jest wybierana inna strumiinica . A zeby strumienica dzialala w 100 % musisz miec sportowy wydech - najwazniejsze to sportowy katalizator lub jego zupelny brak ![]() I to chyba tyle - acha i trzeba uwazac prze usuwaniu katalizatora trzeba sie zorientowac gdzie zamontoana jest sonda lambda , bo jak komputer wylapie brak katalizatora to przelaczy sie w tryb awaryjny !!! p.s ja informacje na temat zaczerpnalem z tvn turbo z programu garaz - jak chcesz to ogladnij sobie tam bardzo fajnie wszystko wytlumaczyli ![]() |
Marek Moderator Multivan Stalowa Wola | 2005-01-19 10:27:44
Jest coś takiego ? ![]() |
![]() MAJER User MAZDA 323 GTX TURBO Stalowa Wola | 2005-01-19 15:51:50 to ja chyba na lato wydech przerobie bedzie tylko rura od kolektora szła az po tłumik koncowy be zadenej strumiennicy
![]() |
![]() patrissss User Mazda mx 3 Tarnobrzeg | 2005-01-19 21:48:46 Moim zdaniem warto założyć strumienice.JEżeli to będzie dobra strumienica to bedzie większy moment obrotowy.Przemek w probje miał 2 strumienice jedną seryjną,a druga sobje zakładal.Z nim pogadaj Guzol on ci więcej powje. |
![]() Piotrek83 User Honda Civic Kraków / Stalowa Wola | 2005-01-19 22:08:40 Ja proponuje jeszcze 4 magnetyzery i na koniec wtrysk czystego tlenu...jak sie wlaczy taki system to pojeeedzie...albo....poleeeeeeecii ![]() P.S. Sorry, nie moglem sie powstrzymac ![]() |
![]() Pingu User Opel Astra Coupe Stalowa Wola | 2005-01-19 22:11:02
A nie mowilem ![]() Cytat:''Brac streetracingowa nie poleca strumienic i traktuje je na rowni z magnetyzerami'' |