Skrzynia V biegowa do 126 ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy są firmy składające takie coś lub czy da sie w jakiś sposób dorobić 1 bieg do zwykłej skrzynki(przydało by sie na trasie! A może ktoś ma pomysł jak zykłą przerobić ???

nie tak dawno był link do stronki na której były nawet 6biegowe z tego co pamiętam, ale to już sa astronomiczne ceny w ojro.
Z polskich tunerów też ktoś chyba takie robił ale nie wiem czy jeszcze je składa bo po mału wszyscy sie wycofują z robienia maluchów.

kaluza robil..juz nie robi...
i jeszcze niedawno ktos sprzedawal na hodze...ale cena kosmiczna...pawluczuk albo jakos tak...

Pawluczak sprzedawał, to prawda. A kałuża robił kiedyś, może coś ma w magazynach.

jak chcesz skrzynie 5-tke to bryzek ma takie cudo ale tez cena jak za zloto...

nowe elementy potzrbne do modyfikacji skrzyni seryjnej na 5 biegow to we wloszech ok 500Euro...
czyli ok 2500zł...
pawluczuk chcial ok 2000zł..i jakbym bral od razu byl gotow spuscic do 1700zł..ale niestety az tak bogaty nie jestem

z audi 80 podobno pasi tylko trzeba ja do gory nogami zalozyc albo silnik puscic w druga strone.

widziles jak trzeba przerobic te skrzynke od audi 80????????
koszt taki...ze napewno kupisz zestaw z wloch...

nie widzialem, mi i tak sie raczej nienada, chociarz w trasie by mniej pali.

Skrzynia 5-tka była by fajną sprawą w malcu. Szczególnie jeśli ktoś często śmiga w trasy. Poprawiło by się spalanie no i prędkość chyba automatycznie by wzrosła.

Sama skrzynia nie zmieni prędkości maksymalnej. Zresztą skrzynia maluchowska daje możliwość rozpędzenia sie do ok. 160kmh przy odpowiedniej mocy silnika.

W samochodach seryjnych 5 bieg jest zazwyczaj nadbiegiem (przełożenie poniżej 1.000) i prędkość maksymalna jest osiągana na 4. biegu.

przykład:
prędkość max. to punkt przecięcia krzywej momentu z krzywą oporów - dla 5. biegu to 155kmh, dla 4. biegu 156kmh

Cytat:
2004-08-18 02:00:27, York pisze:
Skrzynia 5-tka była by fajną sprawą w malcu. Szczególnie jeśli ktoś często śmiga w trasy. Poprawiło by się spalanie no i prędkość chyba automatycznie by wzrosła.

ale zamiast pierdol do skrzyni za 2500 lepiej na trasy kupic sobie fiata z gazem lub jakiegos 132, a pierdzibakiem szlajac sie po miescie i okolicach

Cytat:
2004-08-18 11:41:07, Samael pisze:
Cytat:
2004-08-18 02:00:27, York pisze:

ale zamiast pierdol do skrzyni za 2500 lepiej na trasy kupic sobie fiata z gazem lub jakiegos 132, a pierdzibakiem szlajac sie po miescie i okolicach

No w sumie racja
Chociaż ubezpieczenia, przeglądy, rejestracje i inne duperele zwiększają te koszta...

Cytat:
ale zamiast pierdol do skrzyni za 2500...

No zgadzam się, ale jakby szło jakoś zrobić to tanim kosztem to dlaczego by nie

a co z skrzynką z skody Rapid ma 6 biegów zakładał ktoś coś takiego ??

za duza...trzebaby wycinac sporo kanapy..i pewnie zmienic rozsaw mocowan wachaczy...tych wewnetrznych...co miedzy nimi jest skrzynka biegow...

one mialy szesc biego a nie 5 ?? przcierz one nie byly takie znowu mocne ani szybkie najmocniejszy rapic 136 od zera do 100 14 cek.
no z wachaczami moze byc problem chyba ze zawias z rapidki tylko nie wiem jaki tam jest.

No właśnie tam były chyba 5'cio biegówki.

zawiasu z rapidki tez raczej tanim kosztem nie zastosujesz...
to juz bardziej sie bedzie oplacac zamontowac silnik centralnie....
np 1.1 z FIATa ze skrzynia od SC/punto/palio...