Peugeot 406- problem z prędkościomierzem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam uprzejmie i mam krótkie pytanko, a właściwie prośbę.
Chciałem zapytać dlaczego w moim Peugeocie 406 czasami zacina się prędkościomierz, ostatnio zdarza sie to coraz częściej. tzn. podczas jazdy pokazuje zero.

Czyżby to była wina bezpieczników lub przekażników ?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
Pozdrawiam Robert.

[ wiadomość edytowana przez: adasco dnia 2005-12-26 01:20:03 ]

bardzo mozliwe. poruszaj nimi, podociskaj tez wtyczki na zespole zegarow. A probowales go tak centralnie huknac od gory?

takie hukniecie pomaga w peugeotach. Ja tak wlaczylem spalone zarowki od oswietlenia zegarow

linka ci sie piedoli wyrobiła ci sie któras koncówka z tego co zauwazyłem barzdziej podatna na spiedolenie jest koncowka dolna

taaa, szczegolnie, ze 406 ma licznik na lince

Cytat:
2005-12-26 23:23:38, adasco pisze:
taaa, szczegolnie, ze 406 ma licznik na lince

ZACHOWUJESZ SIE JAK GORAL ALBO KOLESIE Z FSO.... jakby nie mozna napisac ze o 406 nie o 405 sie rozchodzi...

http://arch2.triger.com.pl/i.php?W=3&LID=5 -> "zimne luty" w szukarke

Witaj,
ja mialem podobny problem - sprawdzilem najpierw luty nozek wchodzacych w silniczki wskazowek i czujnik na skrzyni - byly OK.
Potem przyszla kolej na badanie wiazki od czujnika do licznika - tez byla OK.
W trakcie sprawdzania wiazki znajdziesz wzmacniacz sygnalu. Jest on zamontowany wewnatrz kabiny za schowkiem pasazera. Musisz go wyjac, otworzyc i dokladnie obejrzec luty i sciezki na plytce. Bardzo kiepskie dojscie ale da sie zrobic. U mnie byla to przerwana sciezka w tym wlasnie wzmacniaczu...

Powodzenia!

Cytat:
2005-12-27 17:51:36, arsen pisze:
ZACHOWUJESZ SIE JAK GORAL ALBO KOLESIE Z FSO.... jakby nie mozna napisac ze o 406 nie o 405 sie rozchodzi...

Jakbys przeczytal DOKLADNIE pytanie kolegi, to bys zauwazyl, ze mowa o 406

i nie ublizaj mi

Cytat:
2006-01-02 19:53:25, adasco pisze:
i nie ublizaj mi

ook warszawiaku

(wet za wet)

dzięki serdeczne , panowie.
z powodu trudnych warunków atmosferycznych ogrniczyłem się narazie do najprostszych metod, no i póki co-zadziałało(zobaczymy na jak długo), ale thx za wszelką pomoc
natomiast nic nie dało odpięcie akumulatora w związku ze świecącą kontrolką air bag, nadal sygnalizuje awarię, troche to wkurzające, mam nadzieję, że nie niebezpieczne

a byl bity?

hmm..., no jest takie podejrzenie, chociaż nie u mnie.... i pewności nie ma

Odnośnie kontrolki air bag. Błędy ABS, air bag itp z racji swej ważności wpisywane są w obszarze pamięci która nie jest kasowana po odpięciu klemy aku. Konieczna będzie wizyta w serwisie i podpięcie pod kompa. Trzeba oczywiście usunąć usterkę. W samochodach po 2000 roku, można próbować skanerami uniwersalnymi zgodnymi z OBD II bo powinny się dogadać. Ja mam 98 rocznik i pomimo że jest złącze OBD [16-pin] to protokół transmisji danych jest tylko pod oprogramowanie Peugeota [pewnie Citroena też].
Pozdr.

Miałem do piątku 406 hdi i taki przypadek z predkościomierzem zakończył się wymianą czujnika prędkości w skrzyni biegów. Od tego czasu było OK> Koszt ok.150 zł i jakieś 20 minut na przełożenie.