Koniec mondeo

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kupa panie i panowie - spsuło sie dziś... na autostradzie, prędkosc ~ 80km/h, zmiana biegu na 5 no i cos gruchnelo, cos stuknelo, w lusterku zobaczylem jak kobieta w renault omija lecace spod mondka czesci, stoczylem sie na trawe i zapatrzylem w unaszacym sie spod maski dymie w nadziei ze auto sie nie zapali...

nie zapalilo sie na szczescie a ten dym to nic innego jak kopcacy sie olej ktory poszedl na blok silnika z nigdzie indziej jak z mechanizmu roznicowego ktory pozniej pozbieralem z autostrady.... walnal jeden z walkow, no i wybil dziure w obudowie..reszty mozna sie domyslic..

podejrzewam ze nie oplaca mi sie tego naprawiac, skrzynka w granicach 200-300 Euro, tyle samo pewnie zaspiewaja za wymiane wiec chyba nie ma co sobie glowy zawracac... chociaz to dobre auto..bylo..

tak czy siak - auto miec jakies musze, dzis juz 3 ogladalem ale padaczka... jutro kolejne, m.in Audi 80 1,8 - moze juz nie taki mocny silnik jak poprzednio hehe ale przynajmniej bede mogl przelozyc kolka

Szkoda Miales na budziku 80 czy 180
I co teraz z alusami? Kupuj pod ten rozstaw

audi ma 4x100

Grzesiu, Ty nie kombinuj, tylko skrzyni szukaj najwyzej wez dwa dni urlopu i najwyzej wpadnij do nas

ja wymiwniłem skrzynke w escorcie za 600 PLN (skrzynka + wymiana) i mam na to gwarancje 1 miesiąc (zawsze to coś)

hehe wiecie co

zanabylem cos dzisiaj..ale to przejsciowo - o ile uda mi sie dorwac tanio i przelozyc skrzynie wroce do modo hehe ale poki co :

i ten mega silnik - 1,0 - idzie przecinak jak nie wiem co

a i moze fele podejda

czujesz sie jak w domu

kolejna polówka

honda honda honda CTR albo ITR

o i w tle widac meganke coupe

[ wiadomość edytowana przez: bauer dnia 2006-05-07 22:53:06 ]

Audi 80 (B3 i B4) mają 4x 108mm

Hehe chlopaki - fakt - troche jak w domu tylko to pudelko nie jedzie, chociaz powoli sie zaworki przedmuchuja

Co do audi to wiem, ogladalem jednego 2,0 ale padaczka byl to odpuscilem temat

Piter - skrzynie mam na oku, 150 euro - tylko ze ona jest z 1,6 i nie wiem czy do mnie jest taka sama - ale te watpliwosci, mam nadzieje, rozwieja mi chlopaki z forum mondeo

Na innym szrocie tez skrzynia jest, wiec - na dzien dzisiejszy chce sie podjac wymiany skrzynki pod domem - samemu Jakies rady ? Piter? Seru ? Da sie to zrobic? Nie mowcie ze nie bo wiem ze sie da hehehehe - jakby co to napiszcie, jesli macie ochote, na co zwrocic uwage itp, takie jakies dobre rady Bede wdzieczny bardzo

No... a w dalszej perspektywie moze vento...tylko vr6 ciezko tu znalezc

przydałby Ci sie kanał wymieniałem sprzegło u siebie w toyce to mniej wiecej wiem jak to wyglada i podejrzewam ze podobnie jest w mondku i skrzynia zreguły wychodzi dołem

Nie no auto bede wieszal, tzn przod bedzie wisial - tyl moze tez... mam plana postawic go na progach hehehe przynajmniej z przodu, tak aby te min. 0,5 metra uzyskac - to nie bedzie problem

Ale co dalej

no musisz sie zabrac za rozkręcanie pewnie są osłony plastykowe to wszystkie do sciągniecia, nie wiem czy jest taka belka wzłuż komory silnika na niej jest poduszka od skrzyni biegów przykręcona , przynajmniej u mnie tak było , to wszystko trzeba rozkrecic , wyciągnąc przeguby ze skrzyni , olej zlac do reszty do jakiegoś pojemnika chyba ze Ci cały wyciekł , porozłaczac cięgła prowadzace od drązka zmiany biegów , najwiekszy problem z tym miałem nie mogłem zawleczek wyciagnąc z nich bedziesz musiał podeprzec silnik na srodku , najlepiej jakims podnosnikiem bo jak skrzynie bedziesz wyciagał to on tylko na jednej poduszce bedzie wisiał z prawej strony no i pomoc by sie przydała bo samemu ciezko wyciągnąc skrzynię , za ciezka poprostu ja męczyłem sie tydzień czasu z wymianą sprzegła pierwszy raz robiłem to w przednionapędowcu i chyba dlatego tak długo trwało , w poldku to godzinka roboty była

No widzisz, tak to jest hehe - ja w maluchu tez nie mialem problemow z wymiana sprzegla hehe- silnik na wierch w niecala godzinke, potem pol, wsad i jazda dalej hehe dobre czasy

a teraz - teraz czekaja mnie male puzzle z tym modo - ale - dam rade

Chlopaki z forum modo juz cos szykuja dla mne sciagi jakies hehe

to nic tylko zyczyc Ci powodzenia

tutaj krótka fotorelacja jest z walki ze sprzegłem
Wymiana sprzęgla Cari E

a dzieki dzieki - przyda sie, moze ale zawsze warto obejrzec

ogladaj ogladaj i gotuj sie na to co Cie czeka

No - mam juz ksiazke sciage co i jak robic, znalazlem tez maly warsztat w ktorym racuje polak, ktory to pomoze mi to zrobic po godzinach hehe

Teraz tylko dorwac skrzynie - moze nie bedzie problemu, mimo ze dzis panowie ze szrotu probowali mi sprzedac skrzynke z 1,6 - mysleli ze nie skumalem co gadali po cichu miedzy soba - chamy wstretne

hehehe uwazaj zebyś przypadkiem nie kupił takiej skrzynki od 1,6 , ja jak wyciagałem u siebie skrzynie to tez ze sciągą , zrobiłem sobie ksero dwóch stron z ksiązki serwisowej i odkręcałem pokolei jak tam pisało czasem co nieco omieęłem albo uprościłem sobie w ksiazce kazali całe półosie wyciągac z pisay i dopiero ze skrzyni , toż to głupota , wystarczyło sworzeń dolny odkręcić od wachacza i odgiad całą kolumnę mcpersona i wtedy wybić mogłem półosie ze skrzyni i wogóle pare rzeczy pisało które kazali zdjąc a u mnie obeszło sie bez tego , miedzy innymi zdjęcie przedniej czesci wydechu nie wiem po co

Cytat:
2006-05-07 09:37:50, Piter20 pisze:
audi ma 4x100 Grzesiu, Ty nie kombinuj, tylko skrzyni szukaj najwyzej wez dwa dni urlopu i najwyzej wpadnij do nas

dziwne bo u mnie jest 108 mm na 4 śruby 100 mialy modele sprzed '88