Tapicerka w e36coupe...aaaa odkleja sie!!!!!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam klubowiczów!!!
Na początek powiem, że wreszcie jakies konkretne forum użytkowników BMW...
Do rzeczy... niedawno zakupiłem 318is coupe... wszystko było ok, aż ostatnio przyglądam sie a tu, parząc od zewnątrz przez tylną szybę, widze szpare między podsufitką a dachem... podobnie drzwi..poprostu sie rozłażą.... tkanina i pseudoskóra z boczków drzwi zaczyna sie odklejać...chyba poprzedni własciciel za mocno ja wyprał... Cooo z tym mozna zrobić?? Pomóżcie.. z góry dzięki!!

PSI... tylko prosze zadnych sporów, który silnik jest lepszy 1.8is czy 2.0..(to chyba wasza ulubiona rozrywka)
P.SII..jesli to istotne.. to jest to rocznik 1992..
P.SIII... nie znalazłem niczego na ten temat w poprzednich postach...

Nie bić, jestem nowy!

ja musze też przykleić boczek, bo u mnie też sie odleja, nie wiem dlaczego..

A jak to bedziesz robił? Masz jakis sposób.. np jakis dobry klej i strzykawką pod tkanine podawac?

Ja bym kleil na silikonie sanitarnym szybko zasycha i smierdzi octem tylko przez chwile

pozdrawiam

W E36 to norma. BMW dało dupy na całego. Te boczki to jakaś porażka, są znacznie ładniejsze i cichsze od E30 za to tapicerka na nich jest gówno warta. Ja daję swoje do obszycia/obklejenie szewcowej.
Pozdr.

z zarzenowaniem stwierdzam ze w mojej e 36 325d tez sie poodklejaly boczki i z przodu i z tylu.. ufffff jakis czas temu kupilam moje bmw za granica i myslalam ze jest z jakiejs powodzi czy cos! nie mam pojecia jak je przykleic moze oddam do krawca albo do szewca??

Ja bym proponwał silikon albo butapren, jedno i drugir dobrze skleja materiał, bądz materiał + plastyk, a przy tym są elastycznę, czyli nie poodpada wszytsko po rzejechaniu 1000km po naszyc wspaniałych "równych" drogach.

Silikon jest idealny . w coupe jest to samo co ja mam w cabrio, z tapicerkami drzwi . Schowki dolne na tapicerkach są klejone do tapicerki bardzo słabo i odchodzą - tym bardziej ze spinki są wlasnie dolną czescią do tych schowków mocowane .
Tak samo jest z takim plastykowym wzmocnieniem na górnej czesci tapicerki od wewnątrz . Limo tego nie ma i jest chyba Ok .
Ja u siebie to na max pokleiłem od tyłu silikonem zostawiłem na jeden dzien i dopiero zamonotowałem tapicerki . super sie trzyma !

Możesz napisać jakiego konkretnie silikonu użyłeś? Ściągałeś najpierw materiał z boczków czy kleiłeś tylko te elementy przy dolnych kieszeniach?

silikon szklarski jest dobry bo ma dobrą przyczepność , ale to akurat zwykłym czarnym silikonem zrobiłem . Nie odklejałem kieszeni dolnych , tylko w szpary miedzy nimi a tapicerką i wokół na maxa silikonem zrobilem.
Górne wzmocnienie plastykowe mialem odklejone po zdjeciu tapicerek , nie pozostało nic jak je tez silikonem przykleić .

Silikon fajna sprawa , bo jest elastyczny i dobrze trzyma i szczelnia , a w razie czego tez da sie usunąć . A tak i tak nie widać wiec można jechać z tym równo - przynajmniej nic nie skrzypi itd

Witam.

Odklejajaca sie podsufitka z tylu to norma, inzywnierowie bmw dali ciala z uszczelka w tylnej szybie parcieje bardzo szybko. Podkleic silikonem i wymienic uszczelke w tylnej szybie i po sprawie, we Wroclawiu koszt wymiany uszczelki razem z nowa uszczelka to 240 zlotych

Dzieki za porady!!
Jeśli chodzi o tą odchodzącą podsufitke... to mam na to sposób!!
Zakładam blędę na tylnąszybę i po sprawie... nikt nic nie dojrzy!!!
..Cóż, BMW samo zmusza do tuningu!!
... Kolego ZABA, polecisz jakiś zakład we wrocku... bo faktycznie uszczelka na tylej szybie potrzebuje opieki.... dzięks!!

Flajszm, a jak poradziłeś sobie z Boczkami? Masz na nich materiał czy skórę?
Pozdr.

boczki standard... wnęka na ręke, uchwyt i joystick od lusterek-tkanina i reszta dookoła-plastikoskóra... ale tkaninka to juz miejscami raczej siateczka... Szczerze to jeszcze do tego nie siadłem...
No zastanawiam sie w jaki sposób zapodać ten silikon pod tkanine i pseudoskóre... czy to w ogóle przejdzie przez strzykawke...? Pozatym materiał fabrycznie był naciągany przy klejeniu... teraz jak klej póścił to cięzko bedzie go naciągnąć tak żeby po sklejeniu to przyzwoicie wyglądało... Nie chce sciągać boczków, bo zaczepy powyrywam...
Ciężka sprawa...
Kupie bateryje do fotoaparatu to pstrykne pare fotek... a zresztom.:
http://moto.allegro.pl/item140185853__tapicerka_drzwi_do_bmw_e36_tanio_.html

...cos w tym stylu tylko to jest chyba z sedana.

Flajszm wymienialem wlasnie przednia szybe u siebie i robilem to w zakladzie na Krakowskiej Auto szyby, maja szyby piknigtona i pytalem wlasnie o tylna uszczelke powiedzieli 240 zeta robocizna z uszczelka, slyszalem ,ze dobrym warsztatem jest tez "JAAN" na robotniczej teren Archimedesaale z tego co zauwazylem maja troche wyzsze ceny.

Pozdrawiam

Dzieki ZABA!
Kojarze zakład na krakowskiej...i tam uderze..
pozdro

Cytat:
tkaninka to juz miejscami raczej siateczka... Szczerze to jeszcze do tego nie siadłem...

No właśnie, to jest główny problem (czyli ten środek z materiału). Jeśli masz tylko bąble to możesz spróbować wstrzykiwać trochę kleju w te miejsca i kleić to bez ściągania. Ja chcę zmienić te środeczki z szerego materiału na czarny lub może pseudo-skórkę ale to już chyba tylko u tapicera/szewca/krawca. Będę musiał robierać wszystkie boczki (jeden już ściągałem i nie jest to takie trudne a po założeniu wcale nic nie skrzypi). Żeby to robić samemu to tak jak piszesz, efekt nie będzie już ten sam - raz że fabrycznie go naciągali, to jeszcze był klejony na gorąco. Trzeba szukać jakiegoś szpeca, który nie policzy zbyt dużo

Dokładnie!
Niestety to nie są juz zwykłe małe bąble na plaskiej powierzchni tylko na załamaniach... tam gdzie tkannina była najbardziej napięta...
...Rozgrzewam pistolet na zszywki...- to chyba jedyna rada...
No chyba żeby faktycznie oddac niuńke do specjalisty...
Boczki...ściąganie napewno im nie służy.. u mnie napewno były ściągane i to jakis parciaż chyba robił.. bo przy uszczelce przy szybie wszystko sie lekko rozłazi.. Uszczelka nie idzie prosto...a szpara miedzy szybą a uszczelką faluje i raz jest węższa lub szersza.
Byłem w tym warsztacie na krakowskiej , co kolega ZABA polecał:
i tam stwierdzono, że to właśnie przez rozbieranie boczków sprawa tak właśnie wygląda.
Co do uszczelki na tylnej szybie to nie jest źle- nie ma nigdzie przecieku, nic nie trzeba wymieniać.. jedynie fragmenty uszczelki, które się odkleiły wystarczy podkleić klejem.. usługa płatna 30plnów! Lub zrobic to samemu... 25plnów tubka kleju...

elo. mam to samo w mojej kupie. bylem u tapicera samochodowego i za obklejenie czarna ladna skora wszystkich 4 boczkow, przednich i tylnych slupkow oraz tylnej polki powiedzial mi 700zl... troche duzo, nie uwazacie...?

mam inne pytanie - jak wyjac tylna polke w coupe? bo fotele i kanape wyciagalem do czyszczenia ale wowczas nie udalo mi sie zdemontowac tej polki, a sam bym ja obkleil nowym materialem, bo ten co byl kiedys czarny jest teraz fioletowawy i wiglada niezbyt... poradzcie
pozdr k1c

Ten pan obija jeden boczek za 85 zł. Nie jest to tanio ale jak na prawdziwą skórę to też nie tragedia...będę szukał jednak tapicera u siebie w Opolu i zdecyduję się na czarny materiał, który nieco łatwiej naciągnąć.
Cytat:
jak wyjac tylna polke w coupe?

A oparcie tylnej kanapy też zdemontowałeś i nic?