Filtry

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
JC Auto - Filtron - PZL Sedziszów

To napopularniejsze zamienniki - macie jakieś doświadczenia z ich jakością?
Czy w ogóle w filtrach powietrza i kabinowych może być jakaś znacząca roznica?
Pozdr. P.

Nawet jak jest, to nie wiem, czy ją kiedykolwiek zauważysz... oczywiście SpeedR zauważy.

Powietrza, to może i nie, ale kiepski kabinowy powoduje szybsze parowanie szybek.
Pozdr. P.

Cytat:
2006-11-07 21:55:30, pyrekcb pisze:
kiepski kabinowy powoduje szybsze parowanie szybek. Pozdr. P.

Jakieś miarodajne testy z gazety tak wykazały?

Miarodajne z gazety

Ogólnie olej i kup zwykły

Cytat:
2006-11-08 13:34:18, Zoltar pisze:
Miarodajne z gazety

O to samo mi chodziło, bo jak w warunkach ulicznych ocenić skuteczność filtra kabinowego? Konsystencję mgły należałoby najpierw zbadać, później wilgotność, temperaturę, ciśnienie

Cytat:
2006-11-08 15:41:51, piotr_ek pisze:
O to samo mi chodziło, bo jak w warunkach ulicznych ocenić skuteczność filtra kabinowego? Konsystencję mgły należałoby najpierw zbadać, później wilgotność, temperaturę, ciśnienie

Nie da się, dlatego pytam o subiektywne opinie użytkowników, a nie "testerów".
Ktoś jeździł na X i było o.k., a potem zmienił na Y i przy byle deszczu szyby zachodziły. Oczywiście to też zależy od wielu innych czynników, ale jakąś tam opinię można sobie wyrobić.
Pozdr. P.

Pyrek, jeśli chodzi o filtr powietrza i oleju, to ja stosuję tylko oryginalne części Toyoty.

Jeśli chodzi o filtr kabinowy, to właśnie kupiłem u gościa na allegro bardzo dobrze wykonane, niemieckie zamienniki.

Oryginał w ASO kosztuje 125 PLN, niemiecki zamiennik na allegro 38 PLN + wysyłka.

Filtr, żeby nie narażac się na smród zgniłych skarpet, należy wymieniać co jakieś pół roku.

Wydaje mi się że w tym przypadku można spokojnie założyć dobry zamiennik.

Podaje namiar na gościa:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=4617635

[ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2006-11-21 11:56:34 ]

ja bym nie kombinował i założył polskiego filtrona
myslicie, ze toyota ma własną halę produkcyjną gdzie wytwarza własne filtry? pewnie korzysta z jakiejś firmy zewnętrznej która jednego dnia produkuje filtr do toyoty z logo 'toyota' a drugiego ten sam filtr pod własną marką.
Filton robi filtry na pierwszy montraż dla m.in. dla dełu, VW, ford, GM... więc jakość jest chyba ok...

Cytat:
2006-11-21 12:06:56, Robert_S pisze:
myslicie, ze toyota ma własną halę produkcyjną gdzie wytwarza własne filtry?

Jak z większością części do większości aut. No ale za oryginalne pudełko należy się 100 albo i 200% więcej
Pyrekb - kup, pojeździj, oceń. Majątku nie wydasz.

[ wiadomość edytowana przez: piotr_ek dnia 2006-11-21 12:12:36 ]

Cytat:
2006-11-21 12:06:56, Robert_S pisze:
ja bym nie kombinował i założył polskiego filtrona myslicie, ze toyota ma własną halę produkcyjną gdzie wytwarza własne filtry? pewnie korzysta z jakiejś firmy zewnętrznej która jednego dnia produkuje filtr do toyoty z logo 'toyota' a drugiego ten sam filtr pod własną marką. Filton robi filtry na pierwszy montraż dla m.in. dla dełu, VW, ford, GM... więc jakość jest chyba ok...

Ten kolo ma właśnie filtrona do mojej ave...
Róznica jest jedna zasadnicza - cena...
Oryginały toyoty są (nie wiedzieć czemu) pioruńsko drogie - rok temu za fitr kabinowy krzyczeli (nie wiem, czy dobrze pamiętam) ale grubo podad dwie stówy...

Cytat:
2006-11-21 11:51:11, -JACO- pisze:
Pyrek, jeśli chodzi o filtr powietrza i oleju, to ja stosuję tylko oryginalne części Toyoty. Jeśli chodzi o filtr kabinowy, to właśnie kupiłem u gościa na allegro bardzo dobrze wykonane, niemieckie zamienniki. Oryginał w ASO kosztuje 125 PLN, niemiecki zamiennik na allegro 38 PLN + wysyłka. Filtr, żeby nie narażac się na smród zgniłych skarpet, należy wymieniać co jakieś pół roku. Wydaje mi się że w tym przypadku można spokojnie założyć dobry zamiennik. Podaje namiar na gościa: http://allegro.pl/show_user.php?uid=4617635 [ wiadomość edytowana przez: -JACO- dnia 2006-11-21 11:56:34 ]

Dzięki, już z nim handlowałem - spoko gość!!!
Pozdr. P.

Cytat:
2006-11-07 17:30:50, piotr_ek pisze:
Nawet jak jest, to nie wiem, czy ją kiedykolwiek zauważysz... oczywiście SpeedR zauważy.

....no i jak się okazuje ...nie tylko SpeedR..

Koliberek pojechał do gazownika jakiś czas temu bo mu do d...auto hulało...

A gazownik (FILOZOF jak jasna cholera, tak nawiasem mówiąc )...stwierdził że auto nie będzie dobrze chodziło booo......."filtr powietrza jest ....za twardy !! ...nooo myślałem że zdechnę

A w materii wątku...dokładnie...nie kupił bym jakiegoś robionego w garażu...każdy inny (nawet mniej niż bardziej ale markowy) spokojnie

Cytat:
2006-11-21 12:34:42, bogdan1 pisze:
....no i jak się okazuje ...nie tylko SpeedR..

Uff, ulżyło "mnię"

Pozdrawiam - SpeedR

Cytat:
2006-11-21 15:36:42, SpeedR pisze:
Uff, ulżyło "mnię" Pozdrawiam - SpeedR

A co poważnie myślisz nt temat...?