[e-30 320 touring] dmuchawa nagrzewnicy..

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
otoz musze wymienic - poniewaz halasowala - halasowala az stanela - wiec prosze o porade oraz krok po kroku jak to wymienic. A przy okazji chcialem zapytac co zrobic zeby tylna klapa tak nie "stukala" na nierownosciach - you know what i mean

A więc tak:
- pociągasz za rączkę (z lewej strony) pod kierownicą do siebie
- podchodzisz z boku maski silnika i unosisz ja tak wysoko, aż się "zablokuje".
- unosisz uszczelkę pomiędzy maską silnika a podszybiem
- odkręcasz kilka śrubek na osłonie znajdującej się na ściance komory silnika i kabiny. (7 oczkowa)
- jak juz zdejmiesz tę osłonę, to tam właśnie znajduje się wentylatorek
- zdejmujesz plastikowe osłonki łopatek wentylatora
- odłączasz dwa kabelki od silniczka
- wąskim wkrętakiem odczepiasz metalową klamrę trzymającą cały silnik
- delikatnie (i umiejętnie) wyciągasz go.

WAŻNE !!!

PAMIĘTAJ PO KTÓREJ STRONIE SĄ CZARNE A PO KTÓREJ BRĄZOWE ŁOPATKI WENTYLATORA

[ wiadomość edytowana przez: hsurim dnia 2006-12-30 22:12:50 ]

[ wiadomość edytowana przez: hsurim dnia 2006-12-30 22:13:19 ]

no i to mnie sie podoba - bo byl jeden taki madry co mowil ze trzeba deske sciagnac

dziekuje bardzo - pozdrawiam.

Witam!
U mnie też zaczęła hałasować dmuchawa (E-32, 3.0 V8, 1992r.). Odgłos przypomina takie... "pyrkotanie". Najpierw "pyrkotało" cicho, ale teraz jest już coraz głośniej. Zaglądałem pod maskę, jednak nie udało mi się znaleźć żadnego miejsca, w którym można byłoby dobrać się do dmuchawy. Jeśli ktoś mógłby mi coś poradzić to byłbym bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam.

Nie wiem czy masz jakiś filtr, ale może coś wpadlo do wentylatora.

Cytat:
2006-12-30 19:39:58, stasiu pisze:
otoz musze wymienic - poniewaz halasowala - halasowala az stanela - wiec prosze o porade oraz krok po kroku jak to wymienic. A przy okazji chcialem zapytac co zrobic zeby tylna klapa tak nie "stukala" na nierownosciach - you know what i mean

stasiu powinienes miec jakies gumowe odbojniki na rogach klapy/nadwoziu. zwykle sa one wykrecane - wykrec je troszke mocniej i przestanie halasowac