Problem z zapalaniem!! Prośba o opinie.

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Nie wiem czy marka samochodu ma tu wielkie znaczenie ale na wszelki wypadek podaje:chodzi o Hyundaia Lantrę z silnikiem 1.6 gls, samochód ma założoną instalcję gazową.
Problemem polega na tym, iż czasami samochód (nie zawsze) nie zapala od razu. Aby silnik zaskoczył rozrusznik musi pokręcić około 3 sek., czasem więcej. Inna sprawa, że (też nie zawsze ale od przypadku do przypadku) po tym jak silnik zaskoczy to obroty nagle gwałtownie spadają i dopiero w następnej chwili normują się na normalnym poziomie. Czasami też w takiej sytuacji samochód po prostu gaśnie. Z tym że powtarzam: nie dzieje się to zawsze. Raz się uda raz nie. Generalnie im częściej zapalam tym gorzej; jak samochód postoi kilka godzin to problemu nie widać.
Samochód ma wymienione kable WN, świece, filtry są po około 10.000 km (niedługo będę wymieniał), za 3 dni wymieniam filtr gazu (2000 km wcześniej niż przwiduje insturukcji użytkowania instalacji gazowej więc chyba nie za późno).
Czy może mieć to związek z zapowietrzonym układem paliwowym (takie mam podejrzenie bo mam problem z normalnym tankowaniem paliwa)? Jeżeli tak jaka jest na to rada?
Dzięki za wszyskie odpowiedzi.

Miałam podobne objawy w Corolli, kurcze te same objawy na ciepłym silniku - na zimnym wszystko było OK. Mechanik wymienił 2 rzeczy ale dokładnie nie pamiętam co...
Był to jakiś zaworek koło przepustnicy i drugie coś pod przepustnicą - też jakiś drobiazg. Hyundai to nie Toyota, w dodatku masz gaz ale możliwe że to to co było i u mnie. Musiałabym zrobić zdjęcie komorze silnika i zaznaczyć gdzie to jest u mnie.