Temperatura silnika D / TD / Diesel

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Gdzie mniejwiecej powinna utrzymywac sie wskazuwka temperatury silnika w Dieslach? U mnie za wszelka cene stara sie byc na samym poczatku skali NORMAL.. a wydaje mi sie ze powinna trzymac sie w polowie?

moja trzyma sie w okolicach literki 'N', w najwieksze upaly czasmi dochodzi do koncowki literki 'O' 'R' to bardzo bardzo rzadko osiaga....
PS. termostat i plyn chlodniczy wymieniany w styczniu

U mnie mniejwiecej temperatura wyglada jak pokazuje ta czerwona kreska.... Czy to jest OK?????

[ wiadomość edytowana przez: minciu dnia 2007-09-26 09:58:43 ]

wskazowka utrzymuje sie w zakresie 'NORMAL' wiec niby jest okej. Jak mialem uszkodzony termostat to moja wskazowka tez dalej sie nie wychylala i do tego silnik sie bardzo powoli nagrzewal, a zimie prawie wcale. Wymiana termostatu rozwiazala problem (koszt 40zl).

watpie czy jest OK bo ogrzewanie wlaczone na MAXa szybko zbija temperature ponizej NORMAL podczas jazdy oczywiscie;/

Jest gdzies foto porada jak wymienic termostat?? (narazie wciaz mam wode w chlodnicy i przed zalaniem petrygo chce sie upewnic ze wszytko jest OK

u mnie jest w granicach -N-,a podczas upału wchodzi na-O-mało kiedy dalej ,prawie wcale,(TD).

u mnie tez w granicach literki "N" nawet w upaly nie szla w gore

Ja tez tam mam juz w drugim TD i widocznie tak musi byc.

a jak wlanczacie ogrzewanie to wam ucieka temperatura ponizej skali NORMAL???

U mnie jest tak samo.
W upały, w korkach podchodziła dalej, ale wentylator szybko ją ograniczał.
Normal to normal, tak powinno być.

Cytat:
2007-09-26 18:46:55, minciu pisze:
Jest gdzies foto porada jak wymienic termostat?? (narazie wciaz mam wode w chlodnicy i przed zalaniem petrygo chce sie upewnic ze wszytko jest OK

chyba nie ma, ja nie znalazlem. Wymiana jest bajecznie prosta, ale dostep jest dosc kiepski w godzine powinienes sobie poradzic, lacznie ze zlaniem starego plynu i nalaniem nowego.

Cytat:
a jak wlanczacie ogrzewanie to wam ucieka temperatura ponizej skali NORMAL???

teraz to na ogrzewaniu nie jezdze, ale nie przypominam sobie aby temperatura spadala ponizej skali... natomiast przy uszkodzonym termostacie ogrzewanie nie dzialalo wcale.

W moim D (jak jeszcze go mialem) wskazowka podchodzila pod "O" tylko w korkach, zazwyczaj byla na literce "N" i ponizej.

a moze ktos opisac jakos tak na chlopski rozum jak to zrobic?

Na przyklad:
1. zlac wode uzywajac tego i tego........................?????

w chłodnicy stojąc do silnika po prawej stronie na dole masz śrubę i ją odkręcasz(taka duża) i spuszczasz wode.
odkręcasz termostat i wymieniasz go po czym wlewasz petrygo.
Gdzie jest termostat to dowiesz sie z książki, dokładnie jest mi ciężko opisać.
Ps. jak nie masz książki to pisz na priv.

-----------------
W poszukiwaniu żywiciela ważną rolę u kleszczy odgrywa ruch, ciepło i inne czynniki chemiczne, np. zapach. Przypuszczalnie dlatego określone grupy ludzi są częściej kąsana przez kleszcze, niż inne. - Po prostu mają pociągający dla kleszczy zapach

1. Odkrecasz korek od plynu chlodniczego.
2. Odkrecasz maly plastikowy korek w lewy dolnym rogu chlodnicy (stojac plecami do przodu samochodu), nie potrzeba do tego zadnych narzedzi. Jezeli masz zgrabne rece i palce i nie dbasz o srodowisko mozesz zrobic to schylajac sie pod auto, ale z kanalu jest duzo wygodniej.
3. Po zlaniu plynu zakrecasz ten maly koreczek przy choldnicy.
4.Teraz pora odkrecic termostat. Znajduje sie z przodu silnika, na prawo od pompy wtryskowej pod taka metalowa obudowa (podobno wystepuja tez plastikowe). Do jej odkrecenia potrzebny jest klucz rozmiar 10, dla wlasnej wygody proponuje uzyc grzechotki.
5. Po odkreceniu obudowa 'odpadnie' od silnika i zobaczysz termostat. Wyjmujesz go razem z uszczelka (taki o-ring) i zakladasz nowy.
6. Przykrecasz w/w obudowe, mocno aby nie cieklo.
7. Zalewasz plyn chlodniczy i zakrecasz korek.

Przed zalaniem plynu mozesz przeplukac caly uklad, nie polecam wody bo wytraca sie z niej kamien.
To by bylo na tyle, mam nadzieje ze dosc jasno sie wyrazilem jakby cos to pytaj

dzieki za dobre rady.... co do wody to wlasnie plywa mi w chlodnicy i czeka na wymiane na petrygo (czyli jeszcze do 10-go / wyplaty)