Wymiana rozrządu w 1.6 16V

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Kiedy wymienić rozrzad jeżeli moj escorcik ma 114tys a był wymieniony przy 48tys ??? prosze o pomoc...

to juz lepiej wymien teraz...niee ma co ryzykowac,,,,jak ktos kiedys pisal... jesli to byl zamiennik, to co 60 tys. km....a jesli oryginal to co 90 tys...a ze masz juz spory przebieg...to lepiej juz wymienic,,,niz czekac na boom

tak myslałem dzieki za porade...calkiem prawdopodobne ze mam oryginał bo kto by w Niemczech bawił się w zamienniki...

Cytat:
2007-10-07 20:44:08, Wodzo2 pisze:
Kiedy wymienić rozrzad jeżeli moj escorcik ma 114tys a był wymieniony przy 48tys ??? prosze o pomoc...

kupując używane auto od niewiadomo kogo rozrząd wymienia się od razu...

Ja jako mechanik amator patrze na stan wzrokowy paska odkrecajac dekielek z góry i prowadze ogledziny. Jezdziłem na ogginalnym pasku 135 tys i po zmianie go jestem pewien ze jeszcze z 30 tys bym zrobił jak nic

niestety sam pasek to nie wszystko, i najmniej przyczynia sie do zerwania, a winowajcami awarii najczęściej są rolki lub napinacz!

tak myslałem dzieki za porade...calkiem prawdopodobne ze mam oryginał bo kto by w Niemczech bawił się w zamienniki...

Mi swego czasu poszła oryginalna rolka przy ~130000km i pasek przeskoczył o parę ząbków, bo mechanior powiedział, że się nie wymienia razem z paskiem. Nie sprawdziłem tego i taki był efekt. Całe szczęście, że nic się nie stało z silnikiem.

A ja ani rolek ani napinacza ani pompy wodnej nie wymieniałem i mam teraz 180 tys i jest gitara. Tylko ze u mnie silnik prawie nigdy nie widzi obrotów powyzej 2500 bo szybciej niz 110 nie jezdze