Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2006-10-17 12:56:39 Rure trzeba bylo sobie wstawic zamiast strumienicy, efekt bylby taki sam
Ale to dobrze, ze sie cieszysz |
pyrekcb Klubowy Weteran gumoleon & już nie l ... Warszawa | 2006-10-17 13:15:15 Znaczy zainstalowałeś "placebo"...? |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-17 13:24:54
I za drobne, a przy wymianie tłumików za darmochę. |
the_undertaker Klubowy Weteran Passat/New Beetle Złotniki Kujawskie | 2006-10-17 13:40:18 No i kto wie czy czasem owa poprawa dynamiki nastąpiła poprzez wycięcie zatkanego katalizatora a nie poprzez zamontowanie placebo-strumienicy |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-10-17 13:51:43
bo tak jest i nawet do tego efektu sie kolega wyzej przyznal |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-10-17 16:07:01
Wybacz, ale tego pytania nie pojmuję ??? Pozdrawiam - SpeedR |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-17 17:33:47
Raczej nie... ale diagnosta może to zlać. |
czytom Espero Kaniów | 2006-10-17 19:27:39 Właśnie dlatego wybrałem taką w obudowie katalizatora. Jak długo żyje jeszcze mi nikt analizy spalin na przeglądzie nie robił
No właśnie: prawie 140 tyś.
Ja dostałem 120 zł, ale bardzo sie nie targowałem, bo inna osoba wcześniej dawała mi 10 EUR |
Gathor VOLVO V50 Bełchatów | 2006-10-17 20:36:32
O jakim korku piszesz ? Możesz coś wiecej napisać? |
Zerwikaptur Member Klubu Espero Audi A4 Ożarów | 2006-10-17 20:58:33
Ja nie mam kata i przeglądy przechodzi a spaliny mieszczą się w normie. Za to miałem inny problem ,zgubiłem homologacje na butle gazową ,będe musiał załatwić wtórnik. |
czytom Espero Kaniów | 2006-10-18 10:55:30
Katalizator sam w sobie odbiera trochę mocy silnikowi, o zużytym nie mówiąc (na forum sa specjaliści co w % potrafiliby to podać) Mój był już tak zuzyty, że tunel środkowy grzał się nieprzeciętnie (wajcha od ręcznego). Co do normy spalania to przy następnym przeglądzie zasugeruje diagnoście, coby sprawdził spaliny i będzie wszystko czarno na białym. Pozdr |
ŁUKASZ_GAJER miałem Espero 11 lat Warszawa-Rembertów | 2006-10-18 13:36:17 Od 5-ciu lat używam strumiennic w swoim espero... aktualnie to już moja druga bo poprzednia poszła się kochać ze starości...
Gadałem z tłumikarzem odnośnie wstawienia samej rury zamiast strumiennicy - podobnież te właśnie wypustki w strumiennicy mają powodować lepsze/szybsze "wtłaczanie" spalin do tłumika środkowego... choś bóg jeden wie ile w tym prawdy i czemu ma to służyć... ...najważniejsze jest dla mnie tylko to że strumiennica jest w obudowie katalizatora, więc jak ktoś zagląda pod samochód to się nie przypierdala że kata nie mam a wiadomo że bez kata samochód lepiej jeździ.... ...i od 5-ciu lat nikt mi spalin na przeglądzie nie sprawdzał... |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2006-10-18 14:22:07 Ja w obudowie kata mam gazrurkę. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2006-10-18 15:59:11
To tak naprawdę zależy od katalizatora i samego auta. Faktycznie większość katalizatorów z wkładem ceramicznym powoduje wzrost ciśnienia w ukł. wydechowym. Nie można jednak jednoznacznie stwierdzić (mam na myśli stwierdzenia, nie poparte wynikami z np. hamownii), ze ZAWSZE powodują one spadek mocy. Układy wydechowe w silnikach wolnossących, na prawdę nie są jedynie kawałkiem rurki. Nie prawdą jest też stwierdzenie, że "luźniejszy" wydech wpływa jednoznacznie na wzrost mocy/ momentu obr. Generalnie w jednostkach atmosferycznych (choć również nie zawsze) bardziej restrykcyjne układy wydechowe wpływają pozytywnie na poprawę momentu obrotwego w dolnym zakresie prędkości obr. Mniej restrykcyjne z kolei odwrotnie - poprawiają moment obrotowy w zakresie niższych prędkości obrotowych. W całkowicie seryjnych silnikach, zwykle pozytywne aspekty ma wymiana seryjnego, ceramicznego katalizatora na odpowiednik z wkładem metalowym. Jest to o tyle dobre wyjście, że tego typu katalizatory szybciej się nagrzewają osiągając jednocześnie pełnię swoich możliwości filtracyjnych a z drugiej strony wyższa temp. pracy oraz nieco inna konstrukcja sprawia, że katalizator taki czyści się "sam" poprzez skuteczne dopalanie resztek sadzy. Pozdrawiam - SpeedR |
kabe00 passat b5 Tarnów | 2007-12-01 09:47:41
opłaca się skupować takie i za 300zł |
kylos Klubowy Weteran Audi A4/Opel Corsa C ... Katowice/Piekary Śląskie | 2007-12-03 16:29:31 Ja za swojego kata odzyskalem 180 zl choc i tak zawalilem bo ten co kupil kupuje tez po 250 zl wiec sie wylozylem. |
Cameel Ford Mondeo MK2 kombi Warszawa Ursynów | 2007-12-03 19:05:04 Witam,
Też zastanawiam się nad wywaleniem kata i wstawieniem strumienicy (albo czegoś innego). Jaki jest koszt takiej zabawy razem z częściami? Czy ktoś to robił gdzieś w wawie i z czystym sumieniem może polecić jakiegoś mechanika? |