[MKVII] jak wymienić halogen lewy

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam,

czy może mi ktoś doradzić jak fachowo wymienić lewy halogen w MKVII, czekam już na nowy ale nie wiem jak podejść do tematu.

proszę o pomoc

Odkręcić zderzak, odpiąć kable, wykręcić stary halogen, wkręcić nowy, podpiąć kable, przykręcić zderzak.

Poszukaj na necie zdjęć zderzaka z halogenami od wewnętrznej strony. Do tego naprawdę nie potrzeba nowych wątków na forum

Cytat:
2011-01-14 15:47:15, Kalor pisze:
Odkręcić zderzak, odpiąć kable, wykręcić stary halogen, wkręcić nowy, podpiąć kable, przykręcić zderzak. Poszukaj na necie zdjęć zderzaka z halogenami od wewnętrznej strony. Do tego naprawdę nie potrzeba nowych wątków na forum

chciałem tą operację zrobić bez odczepiania zderzaka, da sie tak??

Zapewne się da ale wg. mnie szybciej i łatwiej będzie go zdjąć - no chyba, że masz kanał to spróbuj bez odkręcania. Nie wiem czemu ludzie tak się przed tym bronią bo to parę minut roboty...

Cytat:
2011-01-14 16:18:18, Kalor pisze:
Zapewne się da ale wg. mnie szybciej i łatwiej będzie go zdjąć - no chyba, że masz kanał to spróbuj bez odkręcania. Nie wiem czemu ludzie tak się przed tym bronią bo to parę minut roboty...

U mnie to wcale nie tak szybciej i łatwiej

Da się bez ściągania całego zderzaka, wystarczy odkręcić wkręty którymi jest przykręcony do błotnika.

Cytat:
2011-01-14 16:33:18, coastbasse pisze:
U mnie to wcale nie tak szybciej i łatwiej Da się bez ściągania całego zderzaka, wystarczy odkręcić wkręty którymi jest przykręcony do błotnika.

mówisz o zderzaku, żeby odkręcić wkręty z błotnika czy jak bo niezbyt Cię zrozumiałem

tylko halogen jest złapany na takie nie wdzięczne śruby, że czasem lepiej zdjąć zderzak u mnie siłowałem się z jedną prawie 20min...

Cytat:
2011-01-14 17:26:55, Oruniak pisze:
mówisz o zderzaku, żeby odkręcić wkręty z błotnika czy jak bo niezbyt Cię zrozumiałem

Tak. Mówiąc. prościej odkręć zderzak z boku

No i właśnie jest kwestia tego czym będziesz odkręcał. Ja miałem taki długi torx także nie miałem problemów.

Cytat:
2011-01-14 18:00:51, coastbasse pisze:
Tak. Mówiąc. prościej odkręć zderzak z boku No i właśnie jest kwestia tego czym będziesz odkręcał. Ja miałem taki długi torx także nie miałem problemów.

a powiedz co mi da odkręcenie zderzaka z boku (jeżeli dobrze rozumiem to mam odkręcić od nadkola?)

Oj głupi ja głupi Nie wiem czemu ja myślałem cały czas o reflektorze

Z tym halogenem to jest tak że odkręcasz zderzak albo robisz tak jak ja jeśli masz gdzie U mnie na osiedlu parkuje obok schodów które idą w dół Podjeżdżam przodem nad nie, kładę się i wykręcam

Cytat:
2011-01-15 11:50:51, coastbasse pisze:
Oj głupi ja głupi Nie wiem czemu ja myślałem cały czas o reflektorze Z tym halogenem to jest tak że odkręcasz zderzak albo robisz tak jak ja jeśli masz gdzie U mnie na osiedlu parkuje obok schodów które idą w dół Podjeżdżam przodem nad nie, kładę się i wykręcam

ja myślałem trochę unieść przód samochodu i wtedy próbować wydłubać ten halogen - pomoże mi to coś?

Nie mam pojęcia. Być może że dasz radę się do niego dostać Dużo czasu Ci to nie zajmie spróbować

Cytat:
2011-01-15 13:32:48, coastbasse pisze:
Nie mam pojęcia. Być może że dasz radę się do niego dostać Dużo czasu Ci to nie zajmie spróbować

halogen już kupiłem, dzisiaj odebrałem paczkę - teraz tylko zostaje powalczyć żeby go wymienić

ja to zrobilem tak i prosze akurat lewy

Uploaded with ImageShack.us

Uploaded with ImageShack.us

i dalo sie zrobic bez zdejmowania zderzaka

Cytat:
2011-01-21 10:10:02, RYBA23 pisze:
ja to zrobilem tak i prosze akurat lewy Uploaded with ImageShack.us Uploaded with ImageShack.us i dalo sie zrobic bez zdejmowania zderzaka

a które śruby musiałeś zderzaka puścić?

odkręc wszystkie przy nadkolu wsadz lape wygnij zderzak na chama i nie bój nic nie pęknie. Praktycznie siłowa robota ale trwało to może z 10 min.

A co zrobić gdy się przekręca śruba w pasie?

Cytat:
2011-01-23 21:35:49, COYOTE-25 pisze:
A co zrobić gdy się przekręca śruba w pasie?

co? jakim pasie przednim? macie foty jak to zrobilem odkrecilem wszystkie prz nadkolu zebym mogl zderzakiem operowac lape wsadzilem i poszlo.

Cytat:
2011-01-23 21:28:51, RYBA23 pisze:
odkręc wszystkie przy nadkolu wsadz lape wygnij zderzak na chama i nie bój nic nie pęknie. Praktycznie siłowa robota ale trwało to może z 10 min.

Przy obecnych temperaturach trzeba brać pod uwagę, że zderzak może popękać. Niestety MKVII mają cholernie kruche zderzaki...

No chyba, że masz ciepły garaż to spoko, próbuj

no ale jeżeli chciałbym zdjąć zderzak to muszę wszystkie odkręcić

no i są 2 śruby z przodu, po lewej i po prawej. Mi się przekręca ta po lewej patrząc od dołu i co mam zrobić, żeby odkręcić? szlifierką nie dosięgnę ;/

[ wiadomość edytowana przez: COYOTE-25 dnia 2011-01-23 23:51:18 ]