Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-08-10 08:52:33 Czy ktoś kombinował z podłączeniem naszego seryjengo bata do CB, jakie są tego efekty?? |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-08-10 09:14:24 jaja se robisz??? |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-08-10 09:33:52 Najlepsze rozwiązanie,to antena do CB w miejscu fabrycznej,specjalny rozgałęziacz i radio podłączone do anteny CB |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-08-10 11:10:10 po zaciągnięciu języka robie dziure na środku bagażnika i wale tam stałą antene, tam gdzie się schodzą usztywnienia, znajomy tak ma i nie dość, że sie zje,, trzema , to jeszcze zasięg niezły bo cała powierzchnia bagażniak stanowi przeciwmase....
czy coś takiego |
Paint Klubowy Weteran Espero 1.8 CD Wa-wa Grochów | 2006-08-10 11:12:23 Po co wiercić są specjalne uchwyty na klepę bagarznika |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-08-10 11:14:56
Najpierw przymierz, czy antena nie będzie ci przeszkadzała w otwieraniu bagażnika i nie bedzie rysowała dachu. Ja mam metrową magnesówke na dachu i naprawdę jest OK. Poza tym, wysokość od pow bagażnika do dachu jest ekranowana i o tyle bedziesz musiał kupić dłuższą antenę, żeby uzyskać porównywalny do anteny na dachu zasięg. A w trasie te 15 km uzyskiwane z magnesówki na dachu w zupełności wystarczy. Dalszy zasięg oznacza tylko większy szum informacyjny (co cie interesują gadki chłopaków na innej drodze o 30 km od ciebie ?) [ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-08-10 11:16:23 ] |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-08-10 13:36:40 szkoda mi niszczyć dachu- po takiej magnesówie , to za pół roku będe mial do gołej blaczy wytarte, a tu jedna mala dziurka i po problemie. znajomy ma w espero i chyba mu nie przeszkadza, mam mozliwość załatwienia sobie bata Presidenta na 7/8 fali tylko musze dokupic to nieszczęsne mocowanie i stąd pomysł z bagażnikiem |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-08-10 16:01:01
Jak Teściowa uważa. Troche jednak porzesadzileś z tym wytarciem do gołej blachy. Ja kłade antenę na dach i jest OK. A są przcież naklejki. Ostatnio, jak przekładałem radio do tatowego nissana, to użyłem irchy i też trzymało. A dziura w bagażniku to też jakby ingerencja i chyba trudniej ją usunąć. Ale Twoja wola. |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-08-10 16:28:58
Z tego co się zorientowałem,to każda podkładka między magnesem a dachem powoduje zmniejszenie zasięgu,bo jest mniejsza masa. |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2006-08-10 16:59:30 magnes i tam ma izolację. Więc o masie nie może byc mowy. Chyba że tej w kg.
nawet jak miałem irchę to zasięg miałem całkiem niezły. |
sweeper23 espero 2.0 lpg Gdańsk | 2006-08-11 13:28:50 właśnie moge mieć bat presidenta , tylko że bez mocowania , po co kupować cały zestaw ,skoro bata dostane za dramo , a potrzebne mi tylko mocowanie??? wiem , zę samo mocowanie + kabel to cenowo juz pół zestawu, ale zawsze pare dyszek zostanie... a z bagażnikiem w du.. mam i tak za dwa lata sprzedam tego trupa za 1500 zeta ( jak dobrze pójdzie ) i róznicy cenowej- z dziurą czy bez dziury , raczej nie będzie |
MareczekR espero Zabno | 2006-08-11 21:44:30
a ja od wczoraj jestem posiadaczem radia CB i gosciu ktory dostrajal mi antene powiedzial ze kupilem badziew i nieda sie dostroic oczywiscie magnesowka i kazal kupic prezidenta z montazem na dachu na stale najlepszy odbior antenka ta ktora posiadam posztowala 60 zl a mam kupic drozsza w granicach 150zl zaznaczam iz w dachu niebede wiercil otworu bo w tylnej czesci juz jest mala antenka tzw prowizorka i na to mijsce ja umescimy kolega kiedys mial magnesowke i na autostradzie gonil 150 km/h zdarlo antene z dachu i uderzyla w tylnia szybe gdzie pozaostal z szyby proszek:/ zdania sa podzielone tzn ogranista lubi ogorki a kasiadz jego corki |
ETomek_GT Skoda Octavia Tarnowskie Gory | 2006-08-11 21:59:49
kupowac antene za 60 zl to rownie dobrze CB mozna do szafy schowac... kolejne auto buczacp/piszczace ktore ledwo cos powie i juz go nei slychac ... ta kwiec zgadzam sie w 100% z osoba ktora to stroila... co do tej magnesowki ktora spada... to ... no jesli to byly antenka za 60zl to ma i prawo spasc... za jakosc sie placi... presidenty z batami na 1,5m trzymaja sie przy 190 i nawet nei drgna... |
KRECIK0001 Klubowy Weteran Tico, Citroen XP Kazimierz Biskupi | 2006-08-11 22:00:31
zgadzam się z tym, magnesówki odpadająprzy 150 km/h słyszałem o takich przypadkach, lepiej przymocować na stałe do dachu lub klapy, ewentualnie za pomocą uchwytu. Niektórzy montują antene CB w miejscu seryjnej anteny radjowej |
Cwikus DU Espero 1.5GLX 16V Piekary Śląskie | 2006-08-11 22:05:50 jest tu ktos, komu odpadla antena CB?
bo z tymi mitami to jest jak z wszystkim, jak sie nie ma to się mówi, jak się ma to się wie że nie. |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2006-08-11 22:54:20 Normalnie śmiech na sali Kiedyś goniłem za jakąś Toyotą, która miała na bagażniku magnesik. Pamiętam że antena z rodziny Sirtela ( nie pamiętam nazwy i nie chce mi się szukać na allegro) - wzrost około 100cm cewka średnicy około 6cm i wysoka na 10 a magnesik nie większy niż 10cm. Teoretycznie tak wysoko położony środek ciężkości powinien ją przewrócić. A tu dupa. Antenka przyklejona i tylko lekko wygięta przy prędkości 160km/h. A z tymi antenkami za 60 zł to bujda na resorach Znam przypadek gdzie gościu na antenie Midland 18-244 (po około 35-40 PLN na allegro za nówke) i seryjnym 4Wattowym radiu miał zasięg w promieniu 40km Z Sosnowca dolatywał do Bukowna. A ten Makgajwer co Mareczkowi antene stroił to niech lepiej tego nie robi Każdą antene można zestroić Jak nie szczytówką (pręcikiem wysówanym z cewki) to kabelkiem Może on nie wiedział że szczytówkę (stroik, pręcik) można a nawet trzeba nieraz przyciąć Podobnie kabel Jedyne anteny których nie idzie zestroić to zwykłe anteny CB montowane na tzw. dziure w dachu (czyli pod inne uchwyty również) założone na podstawie magnesowej Jeżeli antena nie posiada magnesu w standardzie to nie może być ona na takowy założona Rzecz dotyczy przeciwwagi dla poprawnego działania anteny i budowie cewki Dla anteny "zwykłej" przeciwwagą jest masa auta, czyli jednocześnie miejsce styku podstawki z masą. Przy antenach magnesowych cewka jest inaczej nawijana, bo przecież wszystkie magnesy posiadają gumkę, która skutecznie uniemożliwia bezpośredni styk z masą I nie wierzcie sprzedającym, że to działa na zasadzie indykcyjności lub coś w tym stylu Długośc fali CB (27MHz) ma 11m (słownie dla niedowiarków: jedenaście metrów) I zwykłe 4W mocy standardowego radia potrafi nieźle kopnąć podczas postawienia nośnej Więc tu nie może być mowy o przepływie jedenasto metrowej fali drogą indykcyjności lub jakiś innych czarów |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2006-08-11 23:35:48
jakto się nie da zestroić? ja mam w nubirze alana 9 + który normalnie jest sprzedawany na uchwycie do montażu w dziurę...., kupiłem do tego magnes z oczkiem na motylek wkręciłem antene... monter podpiął SWR i nawet nie trzeba było stroić.. antena działa poprawnie, trzymie się dachu nawet przy 200 km/h ... wcześniejszy midland ml 145 na tym samym magnesie również trzymał się super dachu a byl zamocowany na folii....... dlatego w bajki o spadających antenach nie wierze... |
malin2 Espace 2.0T Lancia ... Poznań - Koszalin | 2006-08-13 00:34:48 ze swoim presidentem ml 145 jechałem ponad 160 przy silnym wietrze i ne przesuneła się nawet o 1 mm. Mam naklejoną przeźroczystą naklejkę i mam porównanie. |