Antena CB

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Czy ktoś kombinował z podłączeniem naszego seryjengo bata do CB, jakie są tego efekty??

jaja se robisz???

Najlepsze rozwiązanie,to antena do CB w miejscu fabrycznej,specjalny rozgałęziacz i radio podłączone do anteny CB

Miałem tak zrobione w Poldolocie antenka CB 1,2 m w seryjnym miejscu na dachu, specjalny rozgałęźnik z filtrem tak jak pisze królik...
Działało bardzo dobrze
Pozdro Paint

[ wiadomość edytowana przez: Paint dnia 2006-08-10 09:44:32 ]

po zaciągnięciu języka robie dziure na środku bagażnika i wale tam stałą antene, tam gdzie się schodzą usztywnienia, znajomy tak ma i nie dość, że sie zje,, trzema , to jeszcze zasięg niezły bo cała powierzchnia bagażniak stanowi przeciwmase....
czy coś takiego

Po co wiercić są specjalne uchwyty na klepę bagarznika

Cytat:
2006-08-10 11:10:10, sweeper23 pisze:
po zaciągnięciu języka robie dziure na środku bagażnika i wale tam stałą antene, tam gdzie się schodzą usztywnienia, znajomy tak ma i nie dość, że sie zje,, trzema , to jeszcze zasięg niezły bo cała powierzchnia bagażniak stanowi przeciwmase.... czy coś takiego

Najpierw przymierz, czy antena nie będzie ci przeszkadzała w otwieraniu bagażnika i nie bedzie rysowała dachu.

Ja mam metrową magnesówke na dachu i naprawdę jest OK. Poza tym, wysokość od pow bagażnika do dachu jest ekranowana i o tyle bedziesz musiał kupić dłuższą antenę, żeby uzyskać porównywalny do anteny na dachu zasięg.

A w trasie te 15 km uzyskiwane z magnesówki na dachu w zupełności wystarczy. Dalszy zasięg oznacza tylko większy szum informacyjny (co cie interesują gadki chłopaków na innej drodze o 30 km od ciebie ?)

[ wiadomość edytowana przez: Navi dnia 2006-08-10 11:16:23 ]

szkoda mi niszczyć dachu- po takiej magnesówie , to za pół roku będe mial do gołej blaczy wytarte, a tu jedna mala dziurka i po problemie. znajomy ma w espero i chyba mu nie przeszkadza, mam mozliwość załatwienia sobie bata Presidenta na 7/8 fali tylko musze dokupic to nieszczęsne mocowanie i stąd pomysł z bagażnikiem

Cytat:
2006-08-10 13:36:40, sweeper23 pisze:
szkoda mi niszczyć dachu- po takiej magnesówie , to za pół roku będe mial do gołej blaczy wytarte, a tu jedna mala dziurka i po problemie. znajomy ma w espero i chyba mu nie przeszkadza, mam mozliwość załatwienia sobie bata Presidenta na 7/8 fali tylko musze dokupic to nieszczęsne mocowanie i stąd pomysł z bagażnikiem

Jak Teściowa uważa. Troche jednak porzesadzileś z tym wytarciem do gołej blachy. Ja kłade antenę na dach i jest OK. A są przcież naklejki. Ostatnio, jak przekładałem radio do tatowego nissana, to użyłem irchy i też trzymało.

A dziura w bagażniku to też jakby ingerencja i chyba trudniej ją usunąć.

Ale Twoja wola.

Cytat:

jak to mi ktos kiedys powiedzial na forum CB... bez sensem jest dokupowanie zaczepu maja majac bat, sporo zabawy a roznica cenowa znikoma...

kup od razu porzadnego kompletnego presidenta i montuj na stale... osiagi sa nieporownywalne z zadnym magnesem... tylko trzeba i tak odkrecac bo jak nie to sobie ja ktos wezmie... ... nie nie to sie mowi porzyczy

Cytat:
2006-08-10 16:01:01, Navi pisze:
..........to użyłem irchy i też trzymało.

Z tego co się zorientowałem,to każda podkładka między magnesem a dachem powoduje zmniejszenie zasięgu,bo jest mniejsza masa.

magnes i tam ma izolację. Więc o masie nie może byc mowy. Chyba że tej w kg.
nawet jak miałem irchę to zasięg miałem całkiem niezły.

właśnie moge mieć bat presidenta , tylko że bez mocowania , po co kupować cały zestaw ,skoro bata dostane za dramo , a potrzebne mi tylko mocowanie??? wiem , zę samo mocowanie + kabel to cenowo juz pół zestawu, ale zawsze pare dyszek zostanie... a z bagażnikiem w du.. mam i tak za dwa lata sprzedam tego trupa za 1500 zeta ( jak dobrze pójdzie ) i róznicy cenowej- z dziurą czy bez dziury , raczej nie będzie

Cytat:
2006-08-11 13:28:50, sweeper23 pisze:
właśnie moge mieć bat presidenta , tylko że bez mocowania , po co kupować cały zestaw ,skoro bata dostane za dramo , a potrzebne mi tylko mocowanie??? wiem , zę samo mocowanie + kabel to cenowo juz pół zestawu, ale zawsze pare dyszek zostanie... a z bagażnikiem w du.. mam i tak za dwa lata sprzedam tego trupa za 1500 zeta ( jak dobrze pójdzie ) i róznicy cenowej- z dziurą czy bez dziury , raczej nie będzie

a ja od wczoraj jestem posiadaczem radia CB i gosciu ktory dostrajal mi antene powiedzial ze kupilem badziew i nieda sie dostroic oczywiscie magnesowka i kazal kupic prezidenta z montazem na dachu na stale najlepszy odbior antenka ta ktora posiadam posztowala 60 zl a mam kupic drozsza w granicach 150zl zaznaczam iz w dachu niebede wiercil otworu bo w tylnej czesci juz jest mala antenka tzw prowizorka i na to mijsce ja umescimy kolega kiedys mial magnesowke i na autostradzie gonil 150 km/h zdarlo antene z dachu i uderzyla w tylnia szybe gdzie pozaostal z szyby proszek:/ zdania sa podzielone tzn ogranista lubi ogorki a kasiadz jego corki

Cytat:
a ja od wczoraj jestem posiadaczem radia CB i gosciu ktory dostrajal mi antene powiedzial ze kupilem badziew i nieda sie dostroic oczywiscie magnesowka i kazal kupic prezidenta z montazem na dachu na stale najlepszy odbior antenka ta ktora posiadam posztowala 60 zl a mam kupic drozsza w granicach 150zl zaznaczam iz w dachu niebede wiercil otworu bo w tylnej czesci juz jest mala antenka tzw prowizorka i na to mijsce ja umescimy kolega kiedys mial magnesowke i na autostradzie gonil 150 km/h zdarlo antene z dachu i uderzyla w tylnia szybe gdzie pozaostal z szyby proszek:/ zdania sa podzielone tzn ogranista lubi ogorki a kasiadz jego corki

kupowac antene za 60 zl to rownie dobrze CB mozna do szafy schowac... kolejne auto buczacp/piszczace ktore ledwo cos powie i juz go nei slychac ... ta kwiec zgadzam sie w 100% z osoba ktora to stroila...

co do tej magnesowki ktora spada... to ... no jesli to byly antenka za 60zl to ma i prawo spasc... za jakosc sie placi...

presidenty z batami na 1,5m trzymaja sie przy 190 i nawet nei drgna...

Cytat:
2006-08-11 21:44:30, MareczekR pisze:
kolega kiedys mial magnesowke i na autostradzie gonil 150 km/h zdarlo antene z dachu i uderzyla w tylnia szybe gdzie pozaostal z szyby proszek:/ zdania sa podzielone tzn ogranista lubi ogorki a kasiadz jego corki

zgadzam się z tym, magnesówki odpadająprzy 150 km/h słyszałem o takich przypadkach, lepiej przymocować na stałe do dachu lub klapy, ewentualnie za pomocą uchwytu. Niektórzy montują antene CB w miejscu seryjnej anteny radjowej

jest tu ktos, komu odpadla antena CB?

bo z tymi mitami to jest jak z wszystkim, jak sie nie ma to się mówi, jak się ma to się wie że nie.

Normalnie śmiech na sali

Kiedyś goniłem za jakąś Toyotą, która miała na bagażniku magnesik.
Pamiętam że antena z rodziny Sirtela ( nie pamiętam nazwy i nie chce mi się szukać na allegro) - wzrost około 100cm cewka średnicy około 6cm i wysoka na 10 a magnesik nie większy niż 10cm. Teoretycznie tak wysoko położony środek ciężkości powinien ją przewrócić. A tu dupa. Antenka przyklejona i tylko lekko wygięta przy prędkości 160km/h.

A z tymi antenkami za 60 zł to bujda na resorach

Znam przypadek gdzie gościu na antenie Midland 18-244 (po około 35-40 PLN na allegro za nówke) i seryjnym 4Wattowym radiu miał zasięg w promieniu 40km
Z Sosnowca dolatywał do Bukowna.

A ten Makgajwer co Mareczkowi antene stroił to niech lepiej tego nie robi

Każdą antene można zestroić
Jak nie szczytówką (pręcikiem wysówanym z cewki) to kabelkiem
Może on nie wiedział że szczytówkę (stroik, pręcik) można a nawet trzeba nieraz przyciąć
Podobnie kabel

Jedyne anteny których nie idzie zestroić to zwykłe anteny CB montowane na tzw. dziure w dachu (czyli pod inne uchwyty również) założone na podstawie magnesowej
Jeżeli antena nie posiada magnesu w standardzie to nie może być ona na takowy założona

Rzecz dotyczy przeciwwagi dla poprawnego działania anteny i budowie cewki

Dla anteny "zwykłej" przeciwwagą jest masa auta, czyli jednocześnie miejsce styku podstawki z masą.
Przy antenach magnesowych cewka jest inaczej nawijana, bo przecież wszystkie magnesy posiadają gumkę, która skutecznie uniemożliwia bezpośredni styk z masą

I nie wierzcie sprzedającym, że to działa na zasadzie indykcyjności lub coś w tym stylu

Długośc fali CB (27MHz) ma 11m (słownie dla niedowiarków: jedenaście metrów)
I zwykłe 4W mocy standardowego radia potrafi nieźle kopnąć podczas postawienia nośnej
Więc tu nie może być mowy o przepływie jedenasto metrowej fali drogą indykcyjności lub jakiś innych czarów

Cytat:
l Jedyne anteny których nie idzie zestroić to zwykłe anteny CB montowane na tzw. dziure w dachu (czyli pod inne uchwyty również) założone na podstawie magnesowej Jeżeli antena nie posiada magnesu w standardzie to nie może być ona na takowy założona Rzecz dotyczy przeciwwagi dla poprawnego działania anteny i budowie cewki Dla anteny "zwykłej" przeciwwagą jest masa auta, czyli jednocześnie miejsce styku podstawki z masą. Przy antenach magnesowych cewka jest inaczej nawijana, bo przecież wszystkie magnesy posiadają gumkę, która skutecznie uniemożliwia bezpośredni styk z masą

jakto się nie da zestroić?

ja mam w nubirze alana 9 + który normalnie jest sprzedawany na uchwycie do montażu w dziurę...., kupiłem do tego magnes z oczkiem na motylek wkręciłem antene... monter podpiął SWR i nawet nie trzeba było stroić..

antena działa poprawnie, trzymie się dachu nawet przy 200 km/h ...

wcześniejszy midland ml 145 na tym samym magnesie również trzymał się super dachu a byl zamocowany na folii.......

dlatego w bajki o spadających antenach nie wierze...

ze swoim presidentem ml 145 jechałem ponad 160 przy silnym wietrze i ne przesuneła się nawet o 1 mm. Mam naklejoną przeźroczystą naklejkę i mam porównanie.