Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
koku Polonez caro Połaniec | 2003-11-05 09:29:09 Ja qrde zauważyłem juz od dawna że gdzies spierdziela mi płyn. Tylko sparawa u mnie wygląda tak: płyn ucieka, brak gdzieś nieszczelności no chyba że od nagrzewnicy, mam mokro pod dywanikiem po stronie kierowcymy, ale nie wiem znowu czy to nie wina uszczelki w drzwiach bo gdzieś tam po nogach mi wieje, więc sądzę, że może się i woda tamtędy nalewać, nie mam kiedy tego sprawdzić, bo wyjeżdżam do roboty jak jest ciemno, i wracam jak jest ciemno, brak, garażu, zobacze to w sobotę. Wracając do uszczelki pod głowicą, temp po wymienie termostatu utrzymuje mi się na jakichś 85 C (w trasie) przed wyminaną termostatu było to około 70 C, brak skoków temp., kolor oleju jak twierdzą "znawcy" łącznie z mechanikami w pracy jest OK, poziom oleju OK, tylko jest taki problem, że na korku od oleju jest biały osad, nie koloru musztardy, tylko biały, podobno mogło to być spowodowane niedogrzaniem silnika (70 C). Co tu jeszcze sprawdzić, bo tak czytam te posty o uszczelkach i nie wiem w końcu czy u mnie ten płyn nie spierdziela przez walniętą uszczelkę.
Jeszcze jedno pytanie, ponieważ dzięki temu forum dopiero się uczę budowy silnika , mam pytanie czy jeżeli by się okazało że to uszczelka i trzeba wymienić, to czy przy okazji za jednym zamachem można przeprowadzić regulację zaworów , czy to już jest całkiem inna bajka |
Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2003-11-05 09:35:21 może to nie higieniczne ale dotkinij mokrego miejsca (tego pod dywanikiem) palcem a później go poliż , jak będzie słodkie to juz wiesz że to borygo. |
koku Polonez caro Połaniec | 2003-11-05 09:47:14 byłem przed chwilką sprawdzić poziom płynu i od dwóch dni jest taki sam (na max'ie) czyli od czasu jak dolałem ostatni raz, a od tego czasu jest cieplej i nie grzeje zbytnio ( tak na pół gwizdka) a wcześniej miałem ogrzewanie na full i i zauważyłem że spierdzielało, także ten wyciek to może być przez ogrzewanie. Wiem, że na 100 % ucieka z zaworka do nagzrewnicy, ale nie jest to aż taki duży wyciek, chyba że podczas jazdy zwiększa się ciśnienie i wtedy szybciej ucieka, bo na postoju jak palce się go dotknie to to widać na palcu płyn. |
adamus Miłośnik FSO 1.3 - 2.0 Gdynia, Elbląg | 2003-11-05 10:16:23 Mialem w Roverze wyciek z nagrzewnicy i lalo sie po nogach, ale winny byl kaloryfer, a nie zaworek (zaworek jest pod maska!). Cena za czesc 197 PLN + pol dnia grzebania i miotania sie z kiepskim dojsciem.
Pozdrawiam Adamus |
predki Miłośnik FSO Coupe, Caro+, Classi ... Pruszków | 2003-11-05 11:13:39 Pytanie do kolegi Melek - masz gaz? To tak gwoli sprawdzenia pewnej teorii a może prawidłowości. |
melek polonez 1.4 Jędrzejów | 2003-11-05 11:36:47 wiem o co ci chodzi no z ośmioma to może przesadziłem a gaz mam ale jak mam zamiar poszaleć to przełączam na benzynkę |
Rally Polonez 1.4Gti16v Warszawa | 2003-11-05 15:11:27 Na uszczelce nie warto przesadnie oszczędzać.Co do tego uszczelniacza nie miałem dużych problemów z dostaniem....ale w Warszawie-niestety nie wiem gdzie takiego szukać w Krakowie. |
sromotnik jubilat Warszawa | 2005-07-04 12:55:20 może śruby mocujące głowice rozciągneły się |
Maras Miłośnik FSO OMEGA&FROTA&MARAUDER ... ASO_Leźno/Gdańsk | 2005-07-04 13:29:46 Kiedy padla Ci udszczelka pod glowica pierwszy raz to jakie miales obiawy??? |
Bocian_s_313_PTK Miłośnik FSO PN Rover Siedlce | 2005-07-04 15:36:57 A może masz pękniętą głowicę i olej przedostaje się jakąś szparą. Bardzo trudne do ustalenia o ile wogóle możliwe. Chyba że problem tkwi gdzie indziej. Podaj więcej szczegułów.
[ wiadomość edytowana przez: Bocian_s_313_PTK dnia 2005-07-05 12:33:36 ] |