Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
adrian05031991 Passat b3 kombi Żarnów EOP | 2010-02-04 19:46:26 ja mam taki
i nie narzekam. to to samo co centra. ad plus tylko nakleja swoje naklejki. samochód stoi teraz ponad tydzień i pali bez problemu |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2010-02-04 20:06:06 Ja mam 75 Ah i jest git ----------------- Błędy w aucie są zawarte między oparciem fotela a pedałem gazu |
certiif Klubowy Weteran Daewoo Espero 2.0 CD ... Kraków | 2010-02-04 20:39:51 72 ah jest zbyt "długi" nie zmieści się. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-04 20:45:36
|
rudi Espero Wloclawek | 2010-02-04 21:02:59
a ja taki kręcił jak burza nawet przy minus 28 bez problemu i bez garażu -polecam! |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2010-02-05 00:13:50 72Ah to ja mam w smoczycy - w zupełności wystarcza by poruszyć sześć garów przy -23*C. Wydaje mi się, że jednak w espero to lekka przesada... Dodam jeszcze, że mam alternator 120A
choć z drugiej strony... ojciec w bagażniku syrenki woził wielgachny akumulator od jakiegoś stara - nie było bata by nie odpaliła, czasami zdarzało się przeparkować na rozruszniku |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-02-05 09:09:15
Nie przesadzaj! Przecież akumulator nie ładuje się przez cały czas pracy silnika. Przyjmuje prąd tylko wtedy, gdy jest taka potrzeba. Ja tak jak już wspominałem w innym wątku mam od Listopada 2007 akumulator Varta 60Ah 570A (230zł) i nigdy nie miałem z nim problemów. Najważniejsze w akumulatorze jest prąd rozruchu. Dla Espero dobrze jeśli jest on ok. 500A |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-05 09:42:09
...widać Tata z tej samej "grupy rocznikowej" co mój choć byliśmy lepsi nieco, bo giga aku ze Stara właśnie (wtedy 120Ah był naprawdę DUŻY), mieszkał jakiś czas w bagażniku naszego 126p ! - miało to , oprócz 100% pewnego rozruchu, jeszcze jedną odczuwalną zaletę - wyraźnie poprawiało zdolności trakcyjne maluszka Wracając do sedna ..nie słyszałem, żeby przy sprawnym alternatorze w miarę nowego auta, zastosowanie nawet o blisko 30Ah większego niż nominał aku powodowało jego niedoładowanie - natomiast w drugą stronę jak najbardziej ( mniejsza pojemność była powodem chronicznego braku możliwości rozruchu) |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-02-05 15:41:59 Wierzcie lub nie ale mam go u siebie w pracy.
Klient przyniósł akumulator Kager rozładowany na maxa mówił, że był. Ładował go 24 godziny i się nie ładuje do pełna. Kolega sprawdza urządzeniem i za iskrzyło mocno. Więc przełożył + urządzenia do - Akumulatora. Nie wiedziałem, że coś takiego jest możliwe. Akumulator teraz zamiast + ma - i odwrotne... Koleś co go ładował podłączył odwrotnie prostownik... [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-02-05 15:43:10 ] [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-02-05 15:43:55 ] |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-05 16:07:30
Gdyby tak było ...bezpieczniki w prostowniku poleciały by w ułamek sekundy Gdyby miał gwoździe zamiast bezpieczników ..spaliło by się wszystko w cholerę (w najlepszej opcji) ! tak więc...z mojej strony (ponieważ dałeś nam szansę ) NIE WIERZĘ |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-02-05 16:47:25 Mam Akumulator za sobą. Pokazuje tak jak piszę. Zrobię zdjęcia i jutro wstawię, b telefonie aparat wysiadł. Zrobię zdjęcia dokładne i zobaczycie dziwne zjawisko... |
nawigator5 Klubowy Weteran espero 1.5 lpg Poznań | 2010-02-05 17:17:25 ...wczoraj byłem "obrażony" ...bo po dwóch odpowiedziach zauważyłem, że wątek jest zablokowany .....pewnie miałem "zwidy" Ale dziękuję za takie zainteresowanie ! Chcę wrzucić taką krowę bo jak się dowiedziałemsię ile u nas taksówkarze biorą za użyczenie swojego akumulatora ....to mnie zalała biała gorączka 40 - 50 zł !!! to jest rozbój w biały dzień !!!!!! Więc dam 100 zł więcej w sklepie za akumulator ale żydom nie dam zarobić... Tym bardziej, że może wykorzystam go w przyszłości do innego samochodu [swoje i nowe - się wie co się ma ] Ale interesuje mnie sprawa dopasowania takiej pojemności akumulatora do istniejącego w espero układu regulacji ładowania - czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym tematem ? ------------------------------------------------- aha - akumulator zmieści się na styk, ale nie będzie możliwości jego przymocowania (chyba to oleję). Przy wkładaniu będę musiał wyciągać przewód WN z cewki do kopułki ...ale się wciśnie |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-02-05 17:45:32 Moje zdjęcia dotarły do Bogdana, znaczy status CZEKA.
MMSy powinny nie długo dojść więc Bogdan wstawi za jak na[pisał 2 godziny... |
pasiek Member Klubu Espero było espero, jest oc ... Lubsza | 2010-02-05 17:56:33
A ja wierzę, bo znam takie przypadki. Mógł tak zrobić jeśli aku był całkowicie rozładowany Co do tematu: przy jeździe na krótkich odcinkach to oryginalne aku potrafią być nie doładowane, a co dopiero przesadnie za duże od oryginału. Ja mam standard już 6-cio latka i w te mrozy nie było z nim problemów [ wiadomość edytowana przez: pasiek dnia 2010-02-05 18:04:21 ] |
Ikarus260 Klubowy Weteran Opel Astra Warszawa - Gocław , Żoliborz | 2010-02-05 19:27:45
Tak też właśnie napisałem [ wiadomość edytowana przez: Ikarus260 dnia 2010-02-05 19:28:21 ] |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2010-02-05 20:19:52
Z przykrością muszę Bogdanie przyznać rację Autobusowi, również znam taki przypadek z autopsji. Sprawa jest dość dawna bo sprzed chyba siedmiu lat. Pamiętam jak przyjęli do firmy jednego takiego młodego elektryka zaraz po szkole. Podłączył kompletnie rozładowany akumulator z firmowej Astry pod prostownik. Następnego dnia inny elektryk podłączając aku w samochodzie doznał niebywałego zdziwienia, kiedy to za każdym razem waliły mu iskry. Dopiero sprawdzając miernikiem doszedł co jest grane. Niestety rozładowanie aku i ponowne jego naładowanie (z prawidłową biegunowością) nic nie dało. Trzeba było kupic nową baterię. |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2010-02-05 23:37:09 e tam ...z przykrością zara ..jakby Autobus nie zaczął od ..."wierzcie lub nie "...to może bym ostrożniej do tematy podejsznął
2 godziny ..ale w pracy więc jak zwykle ..konkretny poślizg (dobrze, że się w tej samej dobie zmieściłem : tu je niby dobrze podłączone...ale urządzenie nie działa ,a na foto poniżej - podłączone "źle" i działa : |