Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-08 07:41:09 Witam.
Od jakiś 3 dni za każdym razem rano jak jadę do pracy na odcinku kiedy mam "pod górkę" zapala mi się lampka serwisowa. Wczoraj posprawdzałem kody i wyszło: 13 = Czujnik tlenu (Sonda lambda) (EOS) Przerwany obwód czujnika tlenu Czyli, że co? Lambda do wymiany, czy przerwa gdzieś na stykach ew. przerwany kabelek? Jak sprawdzić dokładnie lambdę? Czy napięcie ma być stałe, czy zmienne w zależności od obrotów, a co za tym idzie ilości spalin? Jeśli to do wymiany lambda, to jaką kupić? Potrzebuję dobrej w przyzwoitej cenie. Trochu dziwna spraw z tym kompem, bo już w drodze do domu i później jak jeżdżę nic się nie dzieje. Pozdrawiam i dzięki za zainteresowanie tematem Paweł [ wiadomość edytowana przez: kisztan dnia 2006-09-08 08:29:00 ] |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-08 11:00:22 Dzięki za zainteresowanie.
Alechyba pomysł z inną lambdą nie wypali. Rzecz w tym, że błąd nie zawsze się pokazuje. Pojawia się tylko na jakieś 1-2min. i znika, jednak zaczynam się niepokoić, bo spalanie wzrosło ponad 10L. Posprawdzam jeszcze połączenia kabelka z sondą i czy coś się nie porozłanczało w miejscu w którym gazownicy podpinali się pod sondę. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-08 15:45:03 Sonda jest orginalna jeszcze dziewicza.
Ma obecnie 133.000 km Zwykle śmigam na LPG, na Pb tylko na krótkich podjazdach. Błąd wywala tylko na LPG, i to nie zawsze. Tak jak pisałem, przeczyszcze styki i zobaczymy co dalej. Liczyłem, że da się to jakoś zmierzyć miernikiem. |
rysiu1 Klubowy Weteran było espero jest voy ... Gorzów Wlkp. | 2006-09-10 15:32:17 Wg.mnie to masz za ubogo na gazie i dlatego się zapala. |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-11 11:09:31
Ale wtedy to chyba wywala błąd 32 - zawór EGR. No ale mogę się mylić Choć nie sądzę |
zebi Espero Warszawa | 2006-09-11 20:14:09 umnie na bęzynie skacze 0.3 do 0.6 na wolnych obrotach i niewiem czy tonormalne, jak przełącze na gaz (pirwszej generacji) pokazuje mi cały czas 0.5v |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2006-09-11 20:29:25 Jeździsz na BĘZYNIE? .Co to za paliwo?? Jakaś pochodna frakcja z benzyny??????
Cały piotr_ek |
zebi Espero Warszawa | 2006-09-11 20:39:37 co masz na myśli, ja chce tylko wiedzieć czy te objawy są normalne
|
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-12 07:43:20 Historii ciąg dalszy.
Wczoraj w nocy miałem pilny wyjazd (traska ok. ~300km). Sonda dalej wariowała. Zaświecała się na 5min., gasła na jakieś 10-15min, po czym znów zaświecała się na jakieś 5min., itd..... Po jakiś 50 km. takiej jazdy przełączyłem na Pb by sprawdzić czy też mi zgłasza błąd. No i NIC, kompletnie NIC. Przejechałem na Pb jakieś 20 km, przełączyłem na LPG i przez następne ponad 200km wszystko było już OK. Dziś rano jak jechałem do pracy to też nic się nie działo (jazda na LPG). Nie wiem, co mogło być przyczyną takiego zachowania się Lambdy, ale po tej jeździe na Pb wszytko wróciło do normy. Ciekawe na jak długo Pozdrawiam Wszystkich i dziękuję za porady i udział w dyskusji. Paweł |
zebi Espero Warszawa | 2006-09-13 13:42:00 to pochal się tą metodą |
kisztan Klubowy Weteran Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2006-09-13 13:58:43 Właśnie Wojtek, co to za metoda?
Nawijaj, może komuś się przyda. |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-11-30 17:33:54 Wywaliło mi błąd 45 czyli mieszanka za uboga lub przerwany obwód.
Zatem zrobiłem reset. Dziś znów pokazało błąd. Sonda nowa NGK, gaz wyregulowany, przerwy w obw. nie zauważyłem, brak wzrostu spalania. Błąd pojawia się tylko na LPG przy stałej prędkości. Zastanawiam się czy martwić sie czy olać sprawę. Nie lubię jak mi świeci się coś w czasie jazdy na desce rozdzielczej co nie powinno. Jakie macie pomysły, sugestie? |
archive15 Lacetti 1.6 LPG Zabrze | 2009-12-15 18:32:26 No i usterka zniknęła. Błedu nie ma a gazownicy orzekli że sonda jest dobra. Na Pb tez jakby lepiej jeździ. Ech...to Espero to jak Archiwum X jest |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2009-12-17 08:44:27 Przyczyną Twoich problemów jest instalacja LPG. I w każdej chwili może Ci znowu zamrugać błąd 45. Jeśli nie chcesz, żeby zapalał się błąd to musisz zrobić emulację sondy lambda (jest w ustawieniach sterownika LPG). Ale w naszych samochodach nie jest to dobre rozwiązanie, bo prowadzi to do rozjechania mapy wtrysku w ECU i samochód zaczyna słabo jeździć na benzynie. |
wacek99 Klubowy Weteran A8 4,2l Kraków | 2009-12-19 14:42:41
Witam Zawsze mi się wydawało że emulacja sondy lambda jest właśnie po to żeby się mapy wtrysku nie rozjeżdżały w takim razie jakie jest lepsze rozwiązanie? U mnie sterownik od LPG podaje do ECU fale prostokątną o wypełnieniu 1:1 a mimo to mam wrażenie że jednak coś się w mapach zmienia. Co jest nie tak? |