Witaj, wymieniałem, co prawda nie w Avensis, a w starej Ravce (rozwiązanie jest podobne). Nie miałem z tym żadnych problemów, w sklepie zakupiłem nową uszczelkę ( koszt około 10 zł) + pastę do tłumików, która twardnieje pod wpływem temperatury i powietrza. Te kołki na sprężynach są śrubami, które należy odkręcić (dobry klucz nasadowy jest wskazany), wydech powinien opaść na dół, a przy silniku zostaje kolektor wydechowy. Następnie trzeba w jakiś sposób (np. za pomocą śrubokręta) usunąć starą uszczelkę, będzie w kolorze wypalonej cegły i będzie się zlewać z całością rury więc ciężko jest ją zauważyć, jednak ona tam jest
Nie pamiętam dokładnie, ale chyba jest na nią wyrzeźbiony nawet rowek w którym może się ukryć. Nie wykluczone że konieczne będzie lekkie postukanie młotkiem i śrubokrętem w nią, żeby się rozpadła. Potem oczyścić druciakiem całość, przypasować nową uszczelkę, położyć ją na paście do tłumików skręcić, odczekać aż pasta trochę przeschnie, odpalić samochód i dogrzać kolektor tak, żeby z pasty zrobił się beton. Pozdrawiam
[ wiadomość edytowana przez: junior_ek dnia 2010-04-08 21:41:26 ]