Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
JaRabbit Klubowy Weteran Toyota Corolla WF | 2010-05-14 18:47:02 Luzujesz centralną nakrętkę amortyzatora,odkręcasz nakrętkę przegubu ( klucz 32),podnosisz samochód,zdejmujesz koło, zdejmujesz zacisk hamulcowy (ewentualnie odpinasz przewód od czujnika abs),odkręcasz nakrętkę i zdejmujesz końcówkę kierowniczą, odkręcasz nakrętkę i zbijasz końcówkę sworznia wahacza, skręcasz maksymalnie kolumnę i wybijasz końcówkę przegubu zewnętrznego z piasty, odkręcasz 3 nakrętki i zwalasz kolumnę z samochodu.
Ściskasz sprężynę, odkręcasz nakrętkę amortyzatora i wymieniasz poduszkę. Montaż w odwrotnej kolejności |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-05-14 20:00:46 Taaaa. Czyli znowu będę musiał odwiedzić warsztat |
slawek_p Klubowy Weteran Vectra C /Astra G/ P ... Jasienica | 2010-05-15 21:10:14 Wymieniałem sam oba łożyska McPhersona. Wymiana jednego dla mnie to około 30 minut. A więc tak. Sciągączem ściskam sprężynę i po odkręcenie nakrętki na górze amortyzatora odkręcam poduszkę od kielicha. Następnie odkręcam patyk stabilizatora. Odciągam wahacz z McPhersonem do dołu. To wystarcza aby wyciągnąć łożysko z poduszką. A dalej już z górki. Nowe łożysko i montaż w odwrotnej kolejności. |
robert_or3 Member Klubu Espero Citroen C5 FL Łękawica | 2010-05-16 12:55:13 Dzięki za porady, ale biorąc pod uwagę fakt że nie mam ściągacza i to że musiałbym robić na ulicy pozostawię to fachowcom. |
pawel12356 Daewoo Espero 1.5 16v Czerniak | 2010-05-18 18:19:37 moze byc potrzebna |