[OGÓLNIE] filtr gazu - wymiana - magnes? brc II gen BLOS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
wzialem sie za podmianke filtra gazu BRC taki walcowaty, wyciagalem ostroznie uwazajac na oringi i wypadł magnes (wielkosci obraczki tylko spłaszczony) i rozpad sie na dwie czesci wiadomo jak magnes S i N, N i S i odpychaly sie. Wyczyscilem z opiłków jakos to tam wsadziłem, szczelnie jest. RS smiga jak nalezy.
Martwi mnie ten magnes troche a problemy moze korygowac blos i dlatego jest ok. Moze przestanie wyłapywać opiłki i inny metaliczny syf? wiem najlepiej podmienic ale po co jak funga
Fachowcy od wybóchów, a co by było gdyby go w ogóle nie było?

Magnesik nie jest potrzebny, ale przedłuża żywotność samego filtra - zatrzymuje opiłki i nie dopuszcza ich do filtra. W zasadzie nic takiego by się nie stało gdyby go nie było.

Magnesik który pękł na pół możesz złączyć nawet bez klejenia bo połówki się przyciągają. Indukcja wytwarzana przez złączone połówki jest niewiele mniejsza niż magnes w całości. Dobrze postąpiłeś zwyczajnie wrzucając je do filtra, nie musisz się o nic martwić. Ale jeśli jesteś nadgorliwy to możesz wrzucić nowy magnesik, najlepiej neodymowy.