Toyota carina e przyciski na automatycznej skrzyni

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
mam toyote carine e automat 2.0 16v i niewiem do czego są klawisze na automatycznej skrzyni biegów,jak je wdusze to wyświetla się off.niewiem co one oznaczają.proszę o pomoc

Ale co off O/D off? to wylaczenie nadbiegu.Napisz gdzie sa te klawisze umiejscowione.

tak świeci się off O/D.jest z boku na górze,jest jeszcze jeden na samym dole.co to jest ten nadbieg?

Cytat:
2010-04-03 20:58:27, arab778 pisze:
tak świeci się off O/D.jest z boku na górze,jest jeszcze jeden na samym dole.co to jest ten nadbieg?

Nadbieg to ostatni bieg w zaleznosci od tego ile skrzynia ma przelozen.Jezeli masz 5 biegowa to nadbiegiem ktory wylaczasz jest piatka.Jest po to ,ze kiedy holujesz przyczepe tojest za malo mocy i w efekcie skrzynia czesto by wachlowala pomiedzy przedostatnim a ostatnim biegiem wiec sie go wylacza.Jak pojedziesz na ostatnim biegu i w czasie jazdy wcisniesz overdrive w skrocie O/D off to ci zredukuje.
Domyslam sie ze skrzynia jest z lat 93-96 bo nie napisales,wiec jest jeszcze na panelu pod dzwignia wyboru przelozenia taki przycisk overlock ,sluzy do podniesienia blokady dzwigni kiedy np akumulator sie rozladuje a potrzebujesz wciagnac auto na lawete.

dziękuję bardzo.
tak auto jest z 94 rocznika
czyli tego nadbiegu nie używać w mieście?
i jak się nie świeci to mam chyba włączony ten nadbieg tak?
a dlaczego jak jade na zimnym silniku to nie chce mi przerzucić na ostatni bieg?

Cytat:
2010-04-04 08:25:30, arab778 pisze:
dziękuję bardzo. tak auto jest z 94 rocznika czyli tego nadbiegu nie używać w mieście? i jak się nie świeci to mam chyba włączony ten nadbieg tak? a dlaczego jak jade na zimnym silniku to nie chce mi przerzucić na ostatni bieg?

Mozesz uzywac kiedy chcesz poprostu jak holujesz przyczepe to lepiej sie jezdzi w pozycji off

Cytat:
2010-04-04 08:25:30, arab778 pisze:
a dlaczego jak jade na zimnym silniku to nie chce mi przerzucić na ostatni bieg?

Bo to tak jest fabrycznie, taki urok automatu. W normalnej skrzyni to wrzucasz jaki bieg kiedy chcesz

W Instrukcji automatu w Camry jest napisane/"pisze", żeby w city jeździć z wyłączonym nadbiegiem, to tak pewnie jest w Cari

Witam ,mam dokladnie taka sama skrzynie,cari z 1994r.
przycisk maly j/w.choc czasem uzywam ,jak jezdze po miescie i pusto 4.Natomiast na dole posiadam przycisk oznaczony pwr.po wlaczeniu pali sie zielone oznaczenie na desce pwr.to power.po prostu zmienia biegi przy wyzszych obrotach(jak manual wyzej ciagnie).
jeszce male pytanie ile pali koledze w miescie ,bo mnie potrafila beny wziasc 16.