Stuki w silniku Yaris 1.0

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam wszystkich, niedawno kupiłem Yariskę z silnikiem 1.0 i miała lekkie pukanie w silniku.
Myślałem że to szklanki popychaczy, zresztą tak mi zasugerował mechanik lecz po wymianie oleju na 5w40 castrol edge stuki raz słychać mocniej raz słabiej.
Pojechałem do innego fachowca i ten stwierdził że to nie zawory tylko coś w rejonie tłoka (sworzeń, panewka).
Przeczytałem tu na forum o spalaniu stukowym może kturyś coś doradzi.
Yariska jest z 1999r i ma mieć przejechane 160000km, a stuk jest rytmiczny zarówno na wolnych obrotach ale dobrze słyszalny jest w momęcie dodawania gazu, natomiast przy schodzeniu z obrotów stukania nie słychać.
Doradźcie Panowie coś

Stukow ci tu raczej nie zdiagnozujemy...
Musisz pojechac do mechanika ,ale takiego co ma pojecie.
panewki stukaja charakterystycznie,sworznie tez,ale inaczej,moze tez beben VVTi stukac na wolnych obrotach.
A stuka caly czas ,czy tylko w pewnych zakresach obrotow.

Cytat:
2011-01-22 20:39:51, Bigelektron pisze:
Stukow ci tu raczej nie zdiagnozujemy... Musisz pojechac do mechanika ,ale takiego co ma pojecie. panewki stukaja charakterystycznie,sworznie tez,ale inaczej,moze tez beben VVTi stukac na wolnych obrotach. A stuka caly czas ,czy tylko w pewnych zakresach obrotow.

Stuka praktycznie ciągle, nie stuka tylko przy schodzeniu z obrotów i na wyższych obrotach też tego nie słychać.
Lecz najmocniej stuka gdy z niskich obrotów się przyspiesza lub na luzie energicznie doda gazu.