Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-02-06 14:30:16 [/quote]
to sprawdz jeszcze przelew z listwy-zdejmij wezyk i zaslep , a z listwy z krucca nic nie moze leciec. |
JacekSt Białystok | 2012-02-06 18:20:47 Listwa sprawdzona. Nic nie cieknie. Przejechałem ze zdjętym wężykiem ok.10km i nic. Wywołałem check i też nic, sucho. |
syd Tychy | 2012-02-08 03:14:18
na teście aktywnym wykazało by jakie ciśnienie daje na kolejno odpiętych zaworkach,to proponuję sprawdzić. Big pisał wielokrotnie że jeśli gaśnie po odpięciu jednego z zaworków to zaworki do weryfikacji ,po odpięciu zaworka nie powinno auto zgasnąć,ani się krztusić -jeśli zaworki scv są sprawne. [ wiadomość edytowana przez: syd dnia 2012-02-08 03:36:58 ] |
JacekSt Białystok | 2012-02-08 16:02:38 Dziś zamówiłem używaną listwę. Niewielki koszt + 14 dni gwarancji rozruchowej. Zobaczymy co z tego wyjdzie.
Co do zaworków zgadzam się, ale jeszcze parę dni temu odpinałem i samochód nie gasł. Jedzie nawet w tej chwili płynnie w całym zakresie obrotów. Zacznę od mniejszych kosztów. Zauważyłem dziś, że jak spokojnie jadę do widzę w prawym wstecznym lusterku czarny dym, nawet przy spokojnej jeździe. Nie wiem, może jest to po prostu spowodowane złą mieszanką lub uwalonym wtryskiwaczem? Jeszcze nie wiem czy to ma jakieś znaczenie, ale przy wyjmowaniu zaworków oglądałem je dokładnie pod szkłem powiększającym szukając jakiś drobinek, paproszków czy zanieczyszczeń. Nic nie było. To może pompa jest ok? [ wiadomość edytowana przez: JacekSt dnia 2012-02-08 16:14:10 ] |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-02-08 20:20:59
Jezeli odpinales zaworki i gasl czyli nie pracowal na pojedynczym zaworku tzn ze w tym momencie zaworki byly ok i pracowal na obydwu a pomimo tego nie bylo dostatecznego wydatku pompy lub byl a gdzies uciekalo. Napewno listwa nie trzyma wiec trzeba ja w pierwszej kolejnosci wymienic , ale prawdopodobnie na tym sie nie skonczy. Nastepnie---ciezko bez testera , ale mozna zaslepiac wtryski i sprawdzac kiedy zacznie chodzic na pojedynczym zaworku a powinien nawet odpalac,to bedzie oznaczalo ze znalazles wtryskiwacz dajacy nadmiernie na przelew.Lub mozliwe ze kazdy leje po trochu wtedy nic nie ustalisz ,lub pompka wstepna sie nie wyrabia.Tu jest juz gorzej bo tylko podmiana wtryskow na sprawne lub wysylka pompy do sprawdzenia pozwoli cos ustalic.Wyslanie samych wtryskow do sprawdzenia nie zawsze jest miarodajne. ps czy juz sprawdziles ze napewno za filtrem nie plynie paliwo z powietrzem? [ wiadomość edytowana przez: Bigelektron dnia 2012-02-08 20:23:47 ] |
JacekSt Białystok | 2012-02-09 15:39:34 Dziś podmieniłem listwę wtryskową. I bez zmian. Zamontowałem rurkę przeźroczystą między filtrem i pompą. Jak się dodaje gazu to widać malutkie pęcherzyki powietrza, czym więcej gazu tym więcej pęcherzyków. Jak silnik pracuje na wolnych obrotach, to praktycznie nic nie widać. Po wyłączeniu zostaje na górze jedna mała kropla. Po godzinie postoju nic się nie zmienia.
Przybrałem się za przeglądanie ofert używanych wtryskiwaczy. Tak z ciekawości. Moje numery wzięte ze strony TOYOdiy.com to 23670-29025 czteropinowe. Z tego co wyczytałem to także 23670-27020. Czy tylko ten jeden typ pasuje i nic więcej? Czy jest możliwość regeneracji, bo z informacji jakie są na forum, to chyba nikt tego dobrze nie robi? |
JacekSt Białystok | 2012-02-11 16:36:57 Filtr jeszcze raz zamontowany, przewody po dociskane. W rurce za filtrem już płynie samo paliwo. Brak pęcherzyków.
Usterka niestety jest nadal. |
Bigelektron TOYOTA SPEC Katowice | 2012-02-11 22:11:52
To sprawdzaj jak ponizej, kolej na wtryski i zaslepke. |
JacekSt Białystok | 2012-02-14 15:10:38 Jednak nie zdecydowałem się sam sprawdzać wtrysków. Samochód wczoraj trafił do poleconego mechanika.
Bigelektron jak zwykle miał rację, mianowicie jeden wtryskiwacz puszczał ciśnienie. Całe szczęście, że tylko jeden. Dziś odebrałem auto. Używany wtryskiwacz + robocizna = 850zł. Autko zasuwa jak nowe, dwie godziny jazdy po mieście i wszystko ok. Wielkie dzięki wszystkim za pomoc szczególnie Bigelekronowi!!! |
mlypaw kraków | 2017-04-23 19:08:07
Witam u mnie dokładnie to samo zaworki scv oddane do czyszczenia i dalej lipa p1226 i nie pojedziesz może ktoś coś poradzi? |